Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, taky doma řešíme problém s chrápáním. Mužský každou noc pořeže pěknou fůrku dřeva.
Když jsme se před 30 lety brali, tímto problémem netrpěl. Pravda, taky měl o 30 kg míň. Asi to bude částečně nadváhou, jak tady píšete, ale vypozorovala jsem, že nejvíc chrápe, když něčeho popil. To se fakt otřásají okenní tabulky. Zkoušela jsem špunty, ale po těch se mi dělá blujno, prostě nesnáším ten pocit, že neslyším. Změna polohy nepomáhá, na boku chrápe úplně stejně jako na zádech. Zkoušela jsem šimrání, kopání…ale to se jen vždycky naštval…jen si vymýšlím, vždyt on ještě ani oka nezahmouřil
U nás zabírá jedině oddělená ložnice.
@Lenka7777 ano, alkoholem člověk relaxuje a relaxují i měkké tkáně v krku, které vlají a vyluzuje se skrze ně chrápací zvuk. 30 kilo dolů a nepít a bude lépe.
Zdravím. Chlap mě ráno vynadal, že chrápu. Jak to mám zastavit?
Nejlepší je návštěva ORL a konzultace s odborníkem. Nejdřív je totiž potřeba zjistit, proč ke chrápání vlastně dochází. Babské rady jsou tady k ničemu.
Zjistit kdy a proč chrápete a podle toho to řešit.
Jestli je to jen při nachlazení/alerigi, tak alergii léčit na alergologii a při nachlazení to hol manžel musí vydržet. Často se chrápe také po alkoholu - tam je jaksi řešení jednoduché, pít méně a nebo vůbec.
Povolení měkkého patra a chrápání často napomáhá také nadváha - pak to chce promětnit životný styl (jídlo, pohyb, zvládání stresu, kvalitu spánku apod) tak, aby se vaše tělo proměnilo do zdravější podoby a s tím také skončí chrápání.
A pak jsou tu fyziologické příčiny, které odhalí na ORL a případně vyřeší. Další možností je apnoe, kvůli které je třeba zajít do spánkové laboratoře.
@Mary Gtj Ja som sa podrobil operácii proti chrápaniu. Bolo to v rámci jednodňovej chirurgie. Takže ma v stredu poobede operovali a vo štrtok dopoludni som išiel domov. Po odoznení celkovej anestézy, nastali dosť silné bolesti. Nič som nejedol. Sestrička mi k večeru vysypala na stolík cca 5-6 Novalginov v tabletkách. Hneď som jej povedal, nech si ich nechá, že ja nedokážem prehltnúť vlastné sliny a nie to ešte Novalgin. Celú noc som prebdel, až na pár návšte na vyšetrovni, kde som poveda, že to dosť bolí. Tak mi dali Novalgin, ale injekčne. Potom som mal problém sa najesť (už som bol doma). Trvalo to asi šesť týždňov. Jedol som len kašičky, pudingy a tak. Ináč operácia mi pomohla asi na dva roky. Ale teraz, keď si ľahnem na bok, tak nechrápem. To pred operáciou som chrápal, nech so bol otočený akokoľvek. Takže ten zákrok vlastne splnil, čo mal. Teraz nechrápem aspoň naboku. Aj keď som unavený zaspal na chrbáte, tak mi bolo povedané, že som nechrápal. Tak neviem. Ale v noci na chrbáte chrápem. Na záver by som povedal, že operácia splnila svoj účel.
Ahojte holky, mám trošku hloupý problém. Manžel je dlouhodobě mimo ČR a mám teď celkem často nemocnou holku. Abych nemusela pořád na paragraf, hlídá mi teď tchýně. Hlídala už čtvrtek a pátek a teď by měla hlídat pondělí až čtvrtek. Protože je z daleka, přespává u nás. A bohužel hrozně chrápe. ![]()
Máme malý byt, já s dcerou spíme v ložnici a o a v obýváku, který je hned vedle a bohužel mezi místnostmi nejsou dveře. Budí to mě i dceru několikrát v noci.
Samozřejmě jsem jí nic neřekla, je mi to trapné. Teď je půl druhé a opět nespíme z tohoto důvodu.
Co byste dělali na mém místě?
@Anonymní píše:
Ahojte holky, mám trošku hloupý problém. Manžel je dlouhodobě mimo ČR a mám teď celkem často nemocnou holku. Abych nemusela pořád na paragraf, hlídá mi teď tchýně. Hlídala už čtvrtek a pátek a teď by měla hlídat pondělí až čtvrtek. Protože je z daleka, přespává u nás. A bohužel hrozně chrápe.
Máme malý byt, já s dcerou spíme v ložnici a o a v obýváku, který je hned vedle a bohužel mezi místnostmi nejsou dveře. Budí to mě i dceru několikrát v noci.
Samozřejmě jsem jí nic neřekla, je mi to trapné. Teď je půl druhé a opět nespíme z tohoto důvodu.
Co byste dělali na mém místě?
A dceru to fakt budí?
Náš čtyřleťák spal i při silvestrovském práskání. Sama bych si vzala špunty. Chrápání nesnáším. Asi bych šla dobrovolně na OČR nebo urychleně hledala byt se dveřmi.
Ano, dceru to budí a jelikož má rýmu, hodně špatně znova usíná. Já špunty mít nemůžu, protože mám nadaměrnou tvorbu ušního mazu a pak se mi uši ucpávají, často to vede až k zánětu.
S paragrafem váhám, mám to v práci nahnuté. Marodily jsme téměř celý listopad, týden před Vánoci a 3 týdny v lednu a to vše jsem byla doma. Většinou scénář nemocná dcera a pak jsem to chytla já. Mám teď hrozně blbou imunitu. Ke všemu jsem těhotná a končí mi v březnu smlouva, měla jsem na rok. Potřebuju dostat na dobu neurčitou.
Změna bydlení jé v plánu příští rok, to už bude manžel víc doma.
Jé to na palici. Usla jsem pořádně ve 2 a teď už vstávám. ![]()
@Anonymní píše:
Ano, dceru to budí a jelikož má rýmu, hodně špatně znova usíná. Já špunty mít nemůžu, protože mám nadaměrnou tvorbu ušního mazu a pak se mi uši ucpávají, často to vede až k zánětu.
S paragrafem váhám, mám to v práci nahnuté. Marodily jsme téměř celý listopad, týden před Vánoci a 3 týdny v lednu a to vše jsem byla doma. Většinou scénář nemocná dcera a pak jsem to chytla já. Mám teď hrozně blbou imunitu. Ke všemu jsem těhotná a končí mi v březnu smlouva, měla jsem na rok. Potřebuju dostat na dobu neurčitou.
Změna bydlení jé v plánu příští rok, to už bude manžel víc doma.
Jé to na palici. Usla jsem pořádně ve 2 a teď už vstávám.
A myslíš že ti dají smlouvu na neurčito když si těhotná? U nás v práci by to určitě neprošlo.
@Pupa94 Já jsem teprve na začátku a ředitelce jsem to hned oznámila. V prodloužení nevidí problém, pokud ovšem budu až do mateřské normálně pracovat a nebudu furt na neschopenkách. Právě proto jsem zapřáhla i tchýni, což nebylo v plánu. Nerada bych jako těhotná skončila na ÚP.
@Anonymní píše:
@Pupa94 Já jsem teprve na začátku a ředitelce jsem to hned oznámila. V prodloužení nevidí problém, pokud ovšem budu až do mateřské normálně pracovat a nebudu furt na neschopenkách. Právě proto jsem zapřáhla i tchýni, což nebylo v plánu. Nerada bych jako těhotná skončila na ÚP.
Tak spíš aby vám ji neprodloužili opět třeba na rok. Jinak není potřeba končit hned na UP. Stačí jít na rizikové. Měla jsme to podobně. V prosinci mi prodloužili na rok smlouvu a v lednu jsem zjistila že jsem tehu. Dělala jsem ale 3 směny tak jsem šla od března na rizikové, A brala jsem skoro stejné peníze jak kdybych byla v práci. Teď jsem na rodičovské dovolené a až mi skončí tak buď půjdu na UP pokud si nic nenajdu nebo rovnou do práce.
Tak pokud vám jde o místo a nechcete na očr, budete muset to chrápání prostě vydržet. I když to tchýni řeknete, co s tím má udělat? Špunty nechcete..
@Petula306 Napadlo mě, jestli neexistují třeba nějaké aroma olejíčky, které by to trošku tlumily. Ale to je asi hloupost…Jsem na prášky, dneska jsem spala 2 a 3/4 hodiny. Buď jsem se vzbudila já nebo malá a nemohla pak zabrat, protože má rýmu a rušilo ji to chrápání. Na ORL mi špunty vyloženě zakázali, protože i tak jsem u nich několikrát do roka kvůli zánětu zvukovodu (občas i středního ucha). Mám zakázané i potápění a sluchátka - špunty. Už od puberty :-/ Dcera na uši trpí taky, v lednu měla zánět středního ucha.
Tak pridam zkusenost. Chrapu ja, ne partner.Mam krivou nosni prepazku a velke krcni mandle, fakt velke. Nicmene ted jsem zkusila dva dny neco, co mi asi mozna pomohlo!
Prej chrapu jak drevorubec..Ale..Koupila jsem si sprej proti chrapani a dala asi pet vstriki(prvni noc nezabral),k tomu jsem pridala kapky Adenol na polstar..Vystrikáa jsem si nos sprejem s morskou soli a vysmrkala(rymu nemam)..a ted to hlavni! Ustrihla jsem kousek lepici pruhledne naplasti a prelepila jsem si ret tak, ze uprostred jsem jeste udelala mensi dirku a lepeni jsem dala doprostred, vzducg sel usty i po stranach.
Z pocatku je to neprijemne, ale dychala jsem krasne nosem, zda se mi, ze jsem i rychleji a lepe usnula a vydatneji spala.Rano si na chrapot nikdo nestezoval! Dva dny po sobe! A co si myslim, ze je hlavni problem u me a mozna u u vas je dychani s otevrenou pusou! Podotykam, ze jsem byla i napita vinem a nic..-Rano jsem byla svezi! Doporucuji zkusit!