Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jak jste si nejlépe poradili s dětskou seboreou? Děkuji
U mimina, co melo malo vlasu a nehybe se, olivac pres den a vecer ve vane vyskrabat.
Přesně tak, u mimina v pohodě, naolejovat, nechat působit a pořádně vycesat. Ono se to obnoví, ale až za dlouho a třeba v menší míře. Postupně to většinou vymizí. I dcery to teď řešíme ve 3 letech, mytí vlasů nesnáší, dělá se jí to až u uši, na čele, hrůza. Máme šampon Capillus nebo Capillan, tak nějak, teď nevím. Měli jsme dětský od sebamedu, ale ten dospelacky pomáhá lip. Nicméně se jí to stejne vždy postupně udělá znovu, doufám, že z toho vyroste. U syna to taky trvalo, má 8 a ještě teď se mu sem tam udělá malý ložisko, ale už úplně minimálně.
Dcera (3 roky) to má teď po celé hlavě. Ale jak má už dost vlasů, nic moc se s tím nedá dělat. Odmočené, navlhčené to zkouším vyčesávat. Doktorka doporučila mýt vlasy méně, třeba 1× týdně, protože mytí pokožku hlavy vysušuje a podporuje seboreu.
Já to měla v dětství taky, určitě ještě na prvním stupni základky, pak to samo vymizelo.
Pořádně namazat kokosovým olejem, nechat působit a pak jemným hřebenem postupně vyčesávat. Fakt to trvá celkem dlouho, takže jsem to dělala postupně na víckrát.
Mediket ictamo šampon. Syn to měl jako mimino, tak jsem vyčesávala po nesení čištěného slunečnicového oleje z lékárny. Úplně to nezmizelo. V zimě při nošení čepice se mu to zhoršilo, pomohl výše psaný šampon. Měl to teda jen na šošolce hlavy, jako mimino trochu i za oušky.
Na ty opravdu velké žluté krusty krásně pomohlo Bioderma ABCDerm Babysquam, stačilo aplikovat 2-3× a to nejhorší bylo pryč. Pořád ale na hlavě zůstávají bílé šupinky, naše doktorka říká, že je to jen kosmetická záležitost a není třeba to řešit, do půl roku by to mělo zmizet samo. Tak uvidíme ![]()