Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
poradte jak se zbavit slimaku a msic.
msice mam na ruzich, na vsech novych vyhonkach a poupatkach jich par sedi. koupila jsem nejaky postrik. on je tedy zlikviduje, ale s nima i listy. msice jsou za par dni zpet a listum to chvili trva. je neco prirodniho na jejich likvidaci, tedy mimo toho, ze muzu kazdou rozmacknout ![]()
a slimaci
ty ha.zlove vsechno sezerou. v noci jsem na ne vyrazila a hazela je do sklenice s osolenou vodou. koupili jsme neco, co vypada jako male kaminky, pry to neprelezou, psali na obale. prelezli ![]()
Babička vždycky chodila se solí a solila je a potom je ještě házela do velké zavařovačky na okurky, kde měla taky vodu se solí ![]()
My používáme na mšice Pirimor, ale mamka ho má ještě z roku raz dva tak netuším jestli tak dobře funguje i ten dnešní. Ale mšice krásně zlikviduje a rostlince se nic nestane. Já sem doma likvidovala mšice na ibišku takovým olejovým přípravkem a taky fungoval.
Slimáky sem likvidovala loni ručně. Každý den sem je sesbírala, zavřela do sklenice a šup do popelnice. Jinak prý existuje prostředek, že ho sežerou a zalezou si chcípnout do díry, problém je, že to odnesou i hlemýždi. Jinej je, že chcípnou kde právě jsou.
kdybys mohla mít kačeny - indické běžce, tak ty slimáky milujou a zahrádka je za chvíli bez slimáků. Jinak je to s nima asi marný boj ![]()
já si loni koupila ten Feramol nebo jak se to jmenuje, jsou to zelený granulky, nasypeš okolo sem tam a oni to sežerou a pochcípaj a pak tam nejdou. opravdu mi to zabralo, je to neškodý pro zvířata a lidi. To je na slimáky, na mšice nevím co, podívej se jestli v okolí nesjou hodně mravenci. Oni si totiž ty mšice pěstuou, kvůli jejich sekretu, který je sladký, takže zlikvidovat mravence a pak mšice nějakým postřikem. ![]()
Na slimáky je každá rada drahá. Co zkusit nasypat tu sůl okolo záhonů.
Taky jsme nalejvali na nízký talířek tuším pivo a oni na to lezli. Některý se v tom utopili, ale spíš to chtělo je pravidelně vyhazovat.
hmm
budu muset koupit nejake ty granulky na sezrani. nasypat sul kolem me uz taky napadlo, ale aby to nevadilo tem rostlinam
![]()
Na tu sůl bacha, pokud zaprší nebo zaleješ, tím roztokem spálíš ty rostliny. Já mám takhle vypálenou trávu, tam kde jsem je posolila loni, tak mám kola bez trávy. ![]()
tak na slimáky mi nejvíc funguje ruční sběr do sklenice a pak zasolení,jak tu již bylo zmíněno.Poslední dobou ale uvažuji o parazitických hlísticích.Je to naprosto ekologické a šetrné k přírodě.Je využíváno přirozených mechanismů přírody.Zkus o tom něco pohledat na netu.Hodně štěstí!
Na slimáky se často používají granule Vanisch, jsou opravdu účinné, pro lidi neškodné, ale bacha psa spolehlivě otráví, viděla jsem, že je i ve velkém sypou na pole s řepkou. Doma ho dávám na různá víčka, nebo se prodávají za pár korun takové domečky pro slimáky, do kterých neprší a granule se nerozmáčí, nemám dobrý pocit, že bych je sypala jen tak do půdy kde mám zeleninu, když vím, že to otrávilo psa (veterinář nás také varoval, že je to pro psy toxické).
Na mšice občas pomůže rozprašovačem postříkat mýdlovou vodou, ale to spíš v začátcích, pokud jejich hodně, tak nějaký chemický postřik.
ferramol na slimaky a na msice mi pomohlo jedine - namazat na kmen stromku neschnouci lep - jinak mi je dycky mravenci do 14ti dnu nanosili znova. Tedka premejslim, jak budu mazat vetvicky rybizu
![]()
ferramol narozdil od vanishe neotravi zvirata a slimaci chcipnou nekde zalezli, ntakze se nevali mrtvi na zahonku
Ferramol na slimáky se mi taky 100% osvědčil, hlavně sekat trávu, nenechávat nic ležet kam by se mohli schovat.
Já jsem je v prvé řadě posbírala, pač jsem to tu měla vysloveně zamořené, a naházela do horké vody, je to mírumilovnější než sůl
. Sůl je totiž rozpustí. Udržovat zahradu bez plevelů. Na podzim likvidovat vajíčka. Když se najde hnízdo. ![]()
Na mšice mi stačil jakýkoliv postřik na ně a je pravda, že pravenci je zavlečou zpět, ale já likviduji i mraveniště, na to je nejlepší Bioformatox na mravence200g prodavají ho v obi i v Globusu. Není drahý, vydrží dlouho a dobře likviduje.
Ferramol rozhazuji pravidelně čas od času, když nějaký vidím a před deštěm.
Mraveniště likviduji vždy když na něj narazím.
holky to je des tyhle potvory, clovek si ty rostlinky hycka, rano prijde a vsechno sezrany ![]()
Mně nejvíc ničení molice, na ty jsem zkusila snad všechno a ničí mi ibišky, ze různých druhů mi zbylo už jen polovic
Tak kdyby jste měli někjaký osvěčený tip. Tak sem sním ![]()