jak naučit dítě poslušnosti?

13114
1.10.06 15:05

jak naučit dítě poslušnosti?

ahoj,
už nevím, jak naučit Davídka, aby nedělal věci které nesmí. Je to čím dál tím horší. Dřív alespoň trošku poslechl, když jsem řekla „NE“. Teď se všemu směje, ikdyž ho plácnu přes zadek, (tělesné tresty neuznávám, ale někdy to neustojím) tak se směje a zase jde třeba vyhazovat věci z koše. Opakuje se to pořád dokola. Jak poslouchají vaše děti? a jaké slova používáte k zákazu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
551
1.10.06 15:34

Tak já s tím ještě zkušenost nemám, taky to přijde :lol: :roll:

Co takhle to ignorovat, ale to zase asi záleží na tom co dělá… a nebo mu to vysvětlit a místo radokálního ne, říct třeba „Tohle nemůžeš dělat, když budeš ty věci vyhazovat tak … (třeba něco stratíš)“ asi to nezabere hned, nejspíš z tebe bude mít srandu, ale zkoušej to dál a nějaký plácání přes zadek si nevyčítej, ono to někdy (většinou :lol: ) ani jinak nejde…

Uvidíš co ti poradí holky dál, jak říkám, zatím nemám zkušenosti a sama nevím jak se zachovám já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
1.10.06 15:38

Těžko radit.....ale aspon ti napíšu pár zá:,–(, kterými se řídím já. Snažím se často nepoužívat slova kde ne- zazní.

Rozlišuju, jestli zakazuju blbůstku, třeby když si vyhazuje věci ze šuplíku, který si nemůže ublížit. To Evce raděj odvedu pozornost k nějaké jiné činnosti.

U věcí, keré jsou nebezpečné nebo nehygienické důsledně (pokaždé) řeknu NE a nenechám ji u toho ani minutu. Zpočátku jsem třeba i použila výchovnou na prdku. Přes plínu to způsobilo víc úlek než bolest.

Mám asi štěstí, že je moje holčička zvídavá, že jí vymýšlím různé činnosti dřív, než si vzpomene na blbosti. Kluci jsou víc výzkumníci a zabavit je bývá složitější. Prevence - zaujmout je ve chvilce, kdy se nudí - je taky hodně důležitá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
1.10.06 15:51

holky díky, já se taky snažím NE moc nepoužívat, ale dneska jsem na odvoz. Než jsem si stačila dojít na záchod, tak malý začal vyhazovat z koše posrajděný plíny a matlal je po koberci. Když jsem na něj zvýšila hlas a řekla mu důrazně, že se to nesmí a že je to fuj, sbalil plínu, začal se chcechtat a lítal s ní po bytě. Dovedete si asi představit tu spoušt(máme bílej koberec)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
1.10.06 15:58

Teď mě s tou plínou napadlo, nechce on jen být středem pozornosti? Viděl, že na to reaguješ, tak začal běhat a měl srandu z toho, že ty ho honíš… Příště zkus za ním třeba jen beze slova přijít a pomalu v naprostým klidu ty plíny uklízet, nic mu neříkat a třeba si jen povídat pro sebe co asi uvaříš a pak mu jít v klidu umýt ruce… Co?
Nevím, snad ti někdo poradí líp… Držím palečky, drž se a hlavně trpělivost :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
1.10.06 17:02

Napada me jedna velmi strucna odpoved…

Jak naucit dite poslusnosti? Tezko.

Jedine, co je asi dulezite je duslednost - proste pokud uz neco po diteti chces, tak musis dusledne vyzadovat splneni. TAkze pokud zacne tahat pliny a ty reknes nech toho - tak i kdyby se ti palil obed nebo vytekala pracka na zem tak musis docilit toho, ze je proste prestane tahat. A taky musi pochopit, ze NE je opravdu ne. A ne mozna nebo mel bys.

Zni to jednoduse, ale mam vyzkouseno, ze to tak jednoduche neni. Nase Adullka je palicak a palicak a k tomu neposlusny palicak… Teda, nas docela posloucha - ale ostatni? Jak nekde vyciti nejistotu a nerozhodnost, prestava slyset. Pepi ne. Pepi je sikovna a je mnohem prizpusobivejsi a bude s ni mnohem mene problemu.
Ted uz proste vim, ze kazde dite je uplne jine a to, co plati na jedno neplati na druhe.

Ale u vsech to chce nekonecne trpelivosti a duslednosti…
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
1.10.06 17:41

Naše dvojčat začala nějaké zákazy či to že nesmí určitým způlsobem respektovat až kolem 20 měsíců - 2 let.Do té doby to byla anarchie a nepomáhalo nic. Takže nevěš hlavu, bude líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
siloenka
1.10.06 17:59

proc jste za:,–(ne, proti pouzivani slovicka „NE“?…nas malej jeste tem zakazum moc nerozumi, ale snazim se, aby vedel, ze kdyz se neco nesmi, tak se rekne NE!..casem tomu snad porozumi. rozhodne si nebudu vymyslet na nej jina slova, protoze z toho by mohl mit asi chaoz a nevedel by, co je vlastne zakaz. chapu, ze az bude vetsi, tak mi porozumi daleko vic a nebude to z me strany same NE Ne Ne, ale v tomhle veku mi to prijde jako nejvhodnejsi. Maximalne jeste neco oznacim jako „fuj“ nebo „bak“, ale to sluvko Ne tam vzdycky zazni. Jinak taky si myslim, ze od rocniho ditete jeste nejde priliz vyzadovat poslusnost, ale samozrejme se na tom musi pracovat, ale poslouchat zacne asi trochu pozdeji :o))…s tema vytahanyma plinama z kose to znam moc dobre :O(

• Citovat
  • Upravit
13114
1.10.06 18:15

siolenko,
já nejsem zá:,–(ně proti používání„ne“, ale myslím si, že toto slůvko by se mělo říkat, jen, když je to opravdu nebezečné, jinak si dítě zvykne, že skoro vše je"ne" a pak poslouchat nebude vůbec. To je můj názor. Ikdyž zatím u nás nezabírá nic :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
1.10.06 18:16

siloenko: Když budu dítě okřikovat nechytej to, ted ne, nešahej na to, nechod tam…přestane to ne- vnímat…zkouším používat v těchto případech jiné věty - chytni se tady…pojd sem…máma udělá a půjde s tebou… Nic vlastěn nezakazuju, dosáhnu toho co potřebuju a důrazné NE mi zbude na případy, kdy dítě zkoumá šnůru od počítače, leze do koše apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
1.10.06 19:59

Derido, ja to uz taky zacinam resit :wink: Veci, ktere nechci, aby prcek bral at uz proto, ze by je znicil anebo sobe ublizil, jsem proste odklidila z dosahu, pokud leze treba do kose (coz se samozrejme taky stava), tak to durazne NE proste pouziju a vetsinou to funguje - reknu mu, aby kos zavrel a fakt ho zavre. Na posrajdeny pliny mam zvlastni kos v koupelne, kam se nedostane a jinak tady nic moc nebezpecnyho nemame. Pocitac jsem musela otocit cudlikem ke zdi, protoze ho zapinal, takze ted uz si ho ani nevsimne. V suplikach od linky mam veci, ktery me nevadi, kdyz vytahne… No nevim, tezko rict, jestli bude hur nebo ne… Kazdopadne si myslim, ze neni dobry decko porad okrikovat, to pak z toho budes nervozni ty i on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
siloenka
1.10.06 20:17

linkaK,Derida: ale jo, asi si rozumime :o))… samozrejme, ze je mi proti srsti porad dite okrikovat, ale pripada mi, ze ten prcek zatim je schopen pochopit sluvko NE, nez nasahej na to. Taky jsem si zaridila domacnost tak, aby maly mel co nejvice prostoru, pocitac otocit neslo, a tak ho aspon manzel nastavil tak, ze pokud ho maly vypne, tak se nam objevi to zaverecne okno..vypnout..restartovat..spank.rezim…a sotorno…takze nam ho maly nema sanci vypnout :o))…v lince mam taky jen veci, ktere muze vytahnout, noze mam na magneticke liste, kam nedosahne…atd…vychytane akorat nemam: koberec, ktery rad para,odpadkac a zachodova misa do ktere si rad namaci ruce,pripadne tam hazi kacenky :(..tyhle veci jsou u nas NE a to ostatni je v poho, pripadne ho odvedu, odpoutam pozornost atd… :o))

• Citovat
  • Upravit
936
2.10.06 17:57

My to máme asi tak jak Siolenka, ale Nika už začala trochu poslouchat. Když něco udělá tak ji přísně, ale klidně řeknu že to nesmí že je to třeba fuj nebo že to pokakala mucha kdysi ji píchla vosa tak se much bojí a tak :D Všechny věci co by mohla zničit máme vysoko aby na ně nedosáhla nebo zavřené aby se k nim vůbec nedostala. Myslím že ten tvůj prcek je ještě malý a všechno se zlepší neboj. Chce to mít trpělivost a klidné nervy :D Hodně štěstí a hodné dítě.
 Saal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
2.10.06 22:18

Necetla jsem ostatni prispevky, snad se nebudu opakovat.
V tomhle veku je podle mne prilis brzy na to chtit po diteti poslusnost.
Takze do kose poleze porad, dokud mu bude nablizku.

Takze v tomto veku jsem to resila tim, ze jsem vysvetlila, ze to nejde, ale fyzicky dceru oddalila od problemoveho predmetu. A pak se snazila zabavit ji.
Stat a davat ji prikazy a pak trest by bylo naprosto zbytecne.
Tehdy ano, nyni jiz ne :-)

E. a Eliska 2 r a 2 m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
14.10.06 23:12

Efino, nemůžu s tebou úplně souhlasit, myslím že s výchovou se musí začít velmi záhy, jinak si ani nevšimneme a máme doma malého zlobivce který si dělá zkrátka „co chce“… Dle mého je třeba dítěti stanovit hranice a důsledně trvat na svém. tzn rodič je ten, kdo říká jak to bude, a přes to vlak nejede. Nedovedu si představit, začít chtít od dítěte poslušnost až doroste do nějakého věku. Vidím na své holčicce 20m, jak je chytroučká a ví moc dobře co nesmí dělat. Občas to na mě zkouší - zkouší co si může dovolit. Např. je dáno, že nesmí vyndavat oblečení ze skříně… zpočátku to byla docela legrace, chtěla „pomáhat“ tak jsem ji nechala (to ještě nechodila a byla přeci moc malinká), jenže ani jsem se nenadála a po pokoji byly roházený všechny svršky na které dosáhla. Odvedla jsem pozornost jinam a šla uklízet… Později to bylo znovu, začala jsem vysvětlovat, to nemůžeš dělat a šly jsme jinam, znovu - už to nedělej, nebo tě plácnu přes ručičku, znovu - už to není legrace, víš že to nemáš dělat jinak tě plácnu - a tak jsem ji přes ručičku plácla, ona z toho byla docela špatná, ale přestala s tím. Prostě jen pochopila, že to dělat nemá. Občas se ke skříni vrátí i dnes, a šibalsky po mě pokukuje co já na to - ani nehnu brvou, řeknu jí že ví moc dobře že to nesmí dělat a jdu dál… a ona opravdu nic nevyndá, zkrátka si to moc dobře rozmyslí…
Trochu víc jsem se rozepsala, ale snad to jako příklad té mé „výchovy“ stačí… Doporučuji po dobrém vysvětlit že ne a proč ne, podruhé zopakovat a říct že bude „trest“ a po třetí důsledně dodržet stanovená pravidla.
Derido - mám pocit že Davídek považuje běhání s plínou za dobrou zábavu, když se maminka tak čílí :? Zkus na něj jít jinak - on tě prostě jen zkouší - zkouší co může - a co ne :) tak hodně zábavy při výchově :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí