Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky ![]()
Můj malý nezbeda nééé a nééé spinkat ve své postýlce.:nevim:
Sice kolem 2 měsíců v postýlce spinkal, ale tím způsobem, že sem ho uhoupala na ruce a spacího položila do postýlky a spal. Jenže pak mě začla bolet záda (nejspíš z nošení malého) a musela jsem s touto metodou přestat. Tak jsem najela na způsob uspávání v kočárku, drncáním. Tato metoda sice funguje na 100%, ale už je na čase s ní přestat. Malej se mi co nevidět nevejde do kočáru a už má tendence se otáčet…
Prosím o rady jak naučit do postýlky…
Bohuzel to chce na neho tvrde…kolik mu je mesicu? My zacali tak ze po mleku vecer ho chvili mam na ruce aby se trosku jakoby uspal a pak snim sup do postylky. Dnes jsme na tom tak ze to vyzaduje sam…uz sam vyzaduje klid…a usina sam…trvalo to 2 tydny…
Prvniho jsme proste soupli do postylky a bylo…vzdy kdyz plakal sli jsme tam dali dudlik pohladili a odesli…u toho jsme taky predti. Delali ze manzel u neho tyden sedel u postylky a drzel ho za ruku…
Taky jsme ze začátku ukolíbali v náručí a položili. Později ( po pár měsících) jsme přešli na uspávání u ukolébavek. Měla takovou hrající srandu na postýlce a ta hrála různé melodie. Usínala u toho sama, časem jsme to dali pryč, dali ji do postýlky a šli. Třeba si chvíli povídala, nebo pobrekávala, ale usnula sama.
Rozhodně čím dřív začne dítko usínat samo v postýlce, tím lépe.
@tučňačka malému jsou 3 měsíce a 13 dní. Problém je také v tom, že dudlíka odmíta a to jakéhokoliv tvaru! Jsme na UM- takže vím že ho do postýlky vždy položím nakrmeného. Chvilku tam je potichu - kouká po hračkách, ale během chvilky se to změní v urputný řev. Dokonce bych řekla až přehnaný řev, tak ho tam nechám pobulet 20 minut. Po 20 minutách ho vyndám celýho zpocenýho - vykoupu šoupnu do kočárku, 2 x přejedu práh a je klid… Nevím jestli ho tam nechat, tak dlouho dokud neusne… ![]()
Nejlépe tak, že ho budeš do postýlky ukládat a nepovolíš. Jiná cesta není. Uložit, pohladit, odejít. Při křiku přijít, položit, pohladit, odejít… a pořád dokolečka… Nebo můžeš sedět vedle postýlky - ale to bývá často kontraproduktivní.
@Mejbelína Tak tam s ním zkus zůstat a houpat s postýlkou. Nebo ze začátku zkusit u spávat v kočárku tam, kde stojí postýlka.
Mimochodem, co to máš za kočárek, že se ti tam za chvilku nevejde? ![]()
@neumisa píše:
Nejlépe tak, že ho budeš do postýlky ukládat a nepovolíš. Jiná cesta není. Uložit, pohladit, odejít. Při křiku přijít, položit, pohladit, odejít… a pořád dokolečka… Nebo můžeš sedět vedle postýlky - ale to bývá často kontraproduktivní.
Přesně tak, já třeba jen došla dát napít a zase jsem šla. Třeba jen chvilku hladila, ale většinou u nás hold byla tvrdá metoda - nechat ji tam a neřešit. Pro někoho nepochopitelný, pro nás jediná možnost.
@Mejbelína píše:
malému jsou 3 měsíce a 13 dní. Problém je také v tom, že dudlíka odmíta a to jakéhokoliv tvaru! Jsme na UM- takže vím že ho do postýlky vždy položím nakrmeného. Chvilku tam je potichu - kouká po hračkách, ale během chvilky se to změní v urputný řev. Dokonce bych řekla až přehnaný řev, tak ho tam nechám pobulet 20 minut. Po 20 minutách ho vyndám celýho zpocenýho - vykoupu šoupnu do kočárku, 2 x přejedu práh a je klid… Nevím jestli ho tam nechat, tak dlouho dokud neusne…
když ho necháš řvát v postýlce, pak ho vytáhneš a strčíš do kočáru, tak si zvykne, že dostatečným řevem dosáhne svého. Ano, je to drsné, ale pokud chceš, aby spal v postýlce, třak ho z ní nesmíš vytahovat. A ano, pár nocí nejspíš budeš mít veselo, ale naučí se to.
https://www.google.cz/search?…
zatím se ještě vejde, ale polovina listopadu už to moc nadějne nevidím. Hlavně se v něm už mele a na dece má tendenci se přetáčet, tak mi kočár už moc ideální nepříde… ![]()
@neumisa píše:
tohle jsem také zkoušela, jenže jak je rozzuřen, tak s plakáním nepřestane dokud ho z tý postýlky nevyndám ![]()
@Mejbelína píše:
@RadkaChhttps://www.google.cz/search?…
zatím se ještě vejde, ale polovina listopadu už to moc nadějne nevidím. Hlavně se v něm už mele a na dece má tendenci se přetáčet, tak mi kočár už moc ideální nepříde…
Tak snad do sportovní verze se ti vejde, ne? Tak ho pak uspávej v ní, ne? Prostě ho pak uspaného zapneš do pásů a nemusíš se bát, že ti vyskočí, to dřív začne řvát, že je přikurtovanej.
@Mejbelína píše:
@neumisa takže prostě nechat brečet klidně i 2 hodiny![]()
![]()
to jsem neřekla, takový tvrďas zas nejsem.
Klidně ho vyndej, pochovej, uklidni a vrať zpátky do postýlky. Přendáním do kočáru ho naučíš, že v té postýlce spát nemusí, když bude dostatečně ryčet.
edit: ale jinak ano, klidně i dvě hodiny - ale ne v kuse.
@Mejbelína píše:
tohle jsem také zkoušela, jenže jak je rozzuřen, tak s plakáním nepřestane dokud ho z tý postýlky nevyndám
no tak to bude boj kdo s koho. Budeš-li měkká, tak prostě budeš drncat s kočárem přes práh dál.
Jinak se nedívím, že se to dítě vzteká a řve - jsou mu 3 měsíce a už potřetí mu měníš spací návyky. Nejdřív jsi ho naučila usínat při houpání, pak jsi houpání nahradila dncáním kočáru a teď mu bereš i to drncání. Jasně, že se vzteká, taky bych se vztekala, kdyby mi někdo měnil způsob usínání.