Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, mate nekdo osvedcene tipy/cviky/naucna videa, jak podporit lezeni? Dceri je cerstve 10 mesicu, plazi se dva mesice, koncetiny symetricky strida, ale nejde na kolinka. Bohuzel si uz mesic sama stoupa a obchazi nabytek. Zatim nesedi. Snazila jsem se nekolikrat denne ji davat sve natazene nohy na zemi, aby musela na kolinka, ale ona me preleze a fici dal. Snazim se ji ukazat, jak perovat, davam nozicky pod telo, zkusila jsem dat rucnik do bodycka, aby nemohla lezet na zemi, davala jsem srolovany rucnik pod telo a zkousela ji nadzvedavat, proste vse, co jsem kde vycetla. Detska nam dnes dala po kontrole zadanku na fyzio, jdeme 7.2., ale do te doby bych treba zkusila i neco dalsiho, abych male pomohla. Je strasne tezke ji udrzet na zemi, porad si stoupa, i kdyz se ji co nejvic snazime drzet na zemi u hracek apod., ale jak jednou zjistila, jak stat, tak je to peklo ji udrzet dole. Mate nejake tipy, co jsem tady jeste nejmenovala? Diky ![]()
Jakou máte doma podlahu? Měla jsem plazivce dva, u prvního pomohl týdenní pobyt v bytě s hrubým kobercem (to byla náhoda), u druhého jsem dělala vše, co popisuješ, a časem se také rozlezl. Hodně jsme trénovali v místnosti, kde je na zemi pěnové puzzle a kde není nic, u čeho by si dítě mohlo lehce stoupnout.
Měla jsem dceru lehce hypotonickou a po fyzické stránce ťpozadu a pomohlo, že jsem seděla na zemi s nataženýma nohama a dávala jsem jí nějakou hračku na druhou stranu noh a ona přes ty mé nohy musela přelézt. Tak jsem ji tak honila tam a zpátky.
@CrewGirl Co zkusit plavání? A taky mě napadá, jakou máte doma podlahu, ideálně aby to neklouzalo, takže takový koberec. Když nemáte, aspoň taková ta pěnová puzzle.
@Hibou mame drevene podlahy/dlazdice, do obyvaku jsem koupila kusovy koberec 220×170 cm, aby aspon neco bylo, v pokojicku mame take jeden, pokojicek je zatim syna jen, ale s malou tam taky travime samozrejme cas. Do kuchyne jsem dala taky 100×150 cm aspon, takze v kazde mistnosti, kde travime cas, neco mame. Koupila jsem dceri puncochy protiskluzove, diky nim se zacala plazit, ale na ctyri zatim nechce no ![]()
@Zmatka chodily jsme tri mesice, ale doporucili nam dat si pauzu, mala to vzdy cele proplakala a nemela z toho benefit, proroze na vode vubec nelezela, musela jsem ji chovat celou dobu ![]()
@CrewGirl píše:
@Zmatka chodily jsme tri mesice, ale doporucili nam dat si pauzu, mala to vzdy cele proplakala a nemela z toho benefit, proroze na vode vubec nelezela, musela jsem ji chovat celou dobu
aha tak to je na nic, leda zkusit něco ve vlastní vaně
Dělávají se i kurzy pro děti na posílení těla, cvičení
taky bych vyzvěděla u prarodičů, jak jste lezli vy - některé děti prostě nelezou, je to otázka genetiky
Já jsem dávala synovi za bodýčko kostičku Dupla, ano, zní to drasticky, ale také se několik měsíců jen plazil, máme všude dřevěné podlahy, takže to bylo snadné. Také byl hypotonický a s vývojem pozadu. Dávala jsem mu jí na cca 20-30 minut, aby trénoval. Docela to pomohlo, postupně se pak rozlezl.
U nás pomohlo na studenou dlažbu bez bodýčka. Směju se ještě teď
To zabralo nejlíp. Pak ještě dlouho a dobře lezla.
Syn se plazil taky strasne dlouho, bylo to podlahou.. koupila jsem barvu na obleceni a nakreslila obrazky na bricho, kolinka..a nebo ho nechala nahateho.
Syn se take dlluho plazil, chodili jsme na fyzio, kde jsme dostali spousty navodu, jak motivovat. Nechci byt skarohlid, ale proste az k tomu dospel, tak se rozlezl. Bylo to az po 11. mesici. Nektere deti proste potrebuji svuj cas.
U nas pomohl tyden pobyt u babicky s koberci ve vsech mistnostech. Doma mame plovoucky, takze plazeni bylo jednoduche. Puzzle, ani kusove koberce nezabraly, protoze z toho byla hned pryc. Protiskuzne cokoliv (ponozky, kolinka, brisko) k nicemu. Na koberci behem dvou dnu lezla. Doma pak jeste parkrat zkusila plazeni, ale uz zustala na kolinkach.
Oblect tak, aby to neklouzalo nebo svleknout.
Studeny pupik pomohl u nas. Neplanovane, ale dite se nechtelo v zime oblekat a odlezlo pryc a za minutu se ze studene dlazby zvedlo a odeslo po svych ![]()
Moc diky za tipy, mame vsude podlahovku; takze studenej pupek u nas nehrozi
ted v tech mrazech to jede naplno a lehla bych si na zem i ja, jak je to prijemny
ale nechavam male hodne hole nohy, ze treba to neni moc prijemny je porad soupat po zemi, nevim. Duplo za triko je asi krajni varianta, ale muzu zkusit
jinak my jsme s manzelem pry oba lezli, zjistovala jsem u babicek, takze v tom to nebude
starsi syn lezi az v roce, ale on mel celkove opozdeny psychomotoricky vyvoj a sel aspon linearne od plazeni - sedu - lezeni do stoje a chuze a ne ze to vse preskocil jak nase male kaskaderka, co obchazi suverenne nabyek. Dnes jsem ji trochu terorizovala ze jsem cele odpoledne ji zkousela davat kolinka pod sebe a drzet ji nahore a docela hezky perovala, zkusim v tom vytrvat, jestli to nezabere, kdyz budu intenzivne cvicit s ni, doted nam detska nic nerikala a ja sama jsem iniciativne nic nedelala navic a nechavala jsem malou se vyvijet svym tempem, tak uvidime, co z toho bude. Ta uz bude v roce mozna behat, potes panbuh ![]()