Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dceru 3 měsíce
Přes den je vzhůru a pak začne kňourat tak ji dám do postýlky a vždy třeba 5min bojujeme, pláče a pak usne.
Přijdu si jako kdybych ji do spánku nutila, ale to by neusnula ne? Kdyby nekňourala, tak ji tam nedávám. Podle mě se spíš převaluje a neumí ještě tak dobře usnout prosím o názor
Třeba chce jen kontakt a nechce být sama, proto pláče ![]()
@Anonymní píše:
@Dahlia0409 to by ale asi neusnula ne? Za 3min.
Nevím, jen mě to napadlo ![]()
Můj syn brečí pokaždé, když jde spát. Tak asi dvě až tři minuty. Bez ohledu na to, kam a jak ho dávám spát - postýlka, náruč, autosedačka, kočárek, šátek, nosítko. Prostě dobrý všechno, vidím únavu, nachystám na spaní, zlom - pláč, za dvě minuty další zlom - spí. Nevím, čím to je. Někdy mi připadá, jako by vybíjel zbytek energie, co má…ale to asi bude nesmysl.
Syn (2 roky 5 měsíců) nepláče jedině, když si jde lehnout sám nebo když usne v kočárku nebo sedačce (to mu ale neřídíme, to se buď stane nebo ne). Ale v okamžiku, kdy vysloveně řídíme jeho spánkový režim my, minimálně se vzteká nebo chvilku kňourá, někdy pláče až hystericky a je jedno, zda jsme u něj, nebo ne, zda je to v postýlce se spíváním, v nosítku nebo s námi v posteli. Já si to vysvětluji tím, že se mu nelíbí, že ho bereme od hraní, že mu měníme jeho „plány“, i když už padá na hubu, vždy má zbytek energie na nějakou lumpárnu, byť jen se mi schovávat pod deku a dělat „bu“. Trošku se to lepší věkem. U miminka starého 3 měsíce ty důvody mohou být jiné. Může to být, že chce usínat za přítomnosti rodiče a podle mě s tím nesouvisí, zda usne za 3 min nebo ne, takové malé dítě zas nemá tolik energie aby rodiče k sobě zpátky volalo 20 min, když je fakt unavené a spánku v tomto věku potřebuje ještě víc než dost. Zkus nějaké pevnější balení, třeba potřebuje jen pocit bezpečí, nebo něco jemného na tulení, muchlání, zvonkohru, něco, co by ji ukolébalo bez tvé přítomnosti ale vyvolávalo v ní ten pocit bezpečí. U nás fungovala jemná hudba. A funguje doteď, když má ty hysteráky a my opravdu nemáme energii se s ním trápit hodinu po naší „večerce“. Určitě ji do spaní nenutíš, jen musíte spolu přijít na to, jak eliminovat ten pláč, abys ty pocity neměla.
Dobrý den, mám dceru 3 měsíce
Přes den je vzhůru a pak začne kňourat tak ji dám do postýlky a vždy třeba 5min bojujeme, pláče a pak usne.
Přijdu si jako kdybych ji do spánku nutila, ale to by neusnula ne? Kdyby nekňourala, tak ji tam nedávám. Podle mě se spíš převaluje a neumí ještě tak dobře usnout prosím o názor