Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Děkuju, taky si myslím že nic. No jak říkám, nemám s dětma zkušenost a ani s nošením dětí v nositku. Švagrová nosí v Manduce a v tomhle počasí na to má i takovou bundu do který se vejde ona i neteř v tom nositku. No včera jsme byli venku a pršelo, švagrová ji měla v tom nositku a v ty bundě a prikryla ji hlavu takovou kapucí která je právě na ty bundě pro to mimino a neteř (jako její dceřu) na sebe tak ještě jako „primackla“ aby na ni nepršelo.. mohla pod tím vůbec dýchat? ![]()
@Anonymní píše:
Děkuju, taky si myslím že nic. No jak říkám, nemám s dětma zkušenost a ani s nošením dětí v nositku. Švagrová nosí v Manduce a v tomhle počasí na to má i takovou bundu do který se vejde ona i neteř v tom nositku. No včera jsme byli venku a pršelo, švagrová ji měla v tom nositku a v ty bundě a prikryla ji hlavu takovou kapucí která je právě na ty bundě pro to mimino a neteř (jako její dceřu) na sebe tak ještě jako „primackla“ aby na ni nepršelo.. mohla pod tím vůbec dýchat?
Předpokládám, že neteř žije, tak zřejmě normálně dychala ![]()
@izabe píše:
Předpokládám, že neteř žije, tak zřejmě normálně dychala
Za chvíli se bude ptát, jestli tím nošením nebude dítě rozmazlené, když ji má na sobě ![]()
Klid, děti jsou gumové… a z jednoho záklonu ještě žádné dítě doživotní následky nemělo. A u nosítka se dá v klidu pohlídat, aby mělo dítě přístup k čerstvému vzduchu, neboj, rozumná matka si tohle ohlídá a fakt pozná, jestli jí dítě na břiše dýchá.
@ugluk píše:
Klid, děti jsou gumové… a z jednoho záklonu ještě žádné dítě doživotní následky nemělo. A u nosítka se dá v klidu pohlídat, aby mělo dítě přístup k čerstvému vzduchu, neboj, rozumná matka si tohle ohlídá a fakt pozná, jestli jí dítě na břiše dýchá.
Ne vzdy, bohužel vim o ditku, které nedychalo, aniz to matka poznala. Bylo to SIDS, ne nedostatek kysliku. Ale stalo se. Byla to, mam ten dojem, ta bunda s vlozkou.
@Anonymní píše:
Ne vzdy, bohužel vim o ditku, které nedychalo, aniz to matka poznala. Bylo to SIDS, ne nedostatek kysliku. Ale stalo se. Byla to, mam ten dojem, ta bunda s vlozkou.
Taky si jednu pamatuju z nosici skupiny. Bude to tak 2-3 roky max
ale zase se říká, ze když má dítě sids tak je možnost pomoci minimalni a opravdu o velké náhodě. … jinak já nosila fakt hodně. První 4-5 měsíců prakticky nonstop a na volný nosik jsem dávala sakra pozor. I teď když mi usne v 1,5 roce tak občas kontroluju, ale zas je cítit jak se nafukuje bříško a tlačí na me když dýchá. Me by spis znepokojovala ta Manduca, která je příšerná
@Anonymní píše:
Aniž bych chtěla snižovat tragičnost situace, tak z pohledu matky, co na břiše i na zádech dost intenzivně donosila dvě děti, troufám si říci, že na břiše to matka pozná vždy, pokud to kontroluje. Rozhodně stokrát líp než v kočárku. Ano, základní podmínkou je dát tam dítě tak, aby nebylo totálně zahrabané s nosikem zaborenym mezi prsa a dalšími vrstvami nahoru nad hlavu, ale pokud to člověk ohlídá, přívod vzduchu není problém. SIDS to samozřejmě nezabrání
Ale to asi nic, byť s dítětem na těle to mám šanci zjistit dřív. Já znám takový případ na zádech, tam je kontrola mnohem horší, taky to nebylo udušení, ale SIDS.
@hospodki píše:
Taky si jednu pamatuju z nosici skupiny. Bude to tak 2-3 roky maxale zase se říká, ze když má dítě sids tak je možnost pomoci minimalni a opravdu o velké náhodě. … jinak já nosila fakt hodně. První 4-5 měsíců prakticky nonstop a na volný nosik jsem dávala sakra pozor. I teď když mi usne v 1,5 roce tak občas kontroluju, ale zas je cítit jak se nafukuje bříško a tlačí na me když dýchá. Me by spis znepokojovala ta Manduca, která je příšerná
Mozna ta sama, ted je vyroci, mozna to budou ty tri roky. Ono to strasne utika.
@hospodki manduca nemusí být příšerná, taky jsem před lety jednu vlastnila, v té době to bylo top nosítko. A když jsem si ho po letech zkusila na druhé, zhýčkaná šátky a sázkovými nosítky, s překvapením jsem zjistila, že je mi velmi pohodlná furt i ve srovnání s jinými kousky. Ano, je látková a tužší, ano, nemusí vyhovovat zdaleka každému a ano, není ani pro novorozence, ani pro batole. Ale pokud sedne, na sedmiměsíční dítě to může být pořád kvalitní ergonositko splňující vše, co splňovat má
Navíc už mají i novorozeneckou a rostoucí verzi.
@Anonymní píše:
Mozna ta sama, ted je vyroci, mozna to budou ty tri roky. Ono to strasne utika.
Já si vybavuji ten případ na zádech, to bylo moje mladší dítě ještě malé a na zádech jsem nosit začínala, tak mě to vzalo dvojnásob. A to teď budou čtyři roky, někde v Brně, tuším.
@ugluk já ji na prvního nepolibena informacema taky měla. U druhého letěla do koše a satkovala jsem plus jsem si z jednoho šátku pak nechal nositko usit a je bozi. Batole je velikostne prtavec tak ho bude mít až do konce a nepotrebuju žádný toddler verze
největší problem je, ze jen se nedají nastavit nohy, tak proste je to na par měsíců než vyroste z te velikosti. A taky to podsazeni je příšerný a tuhý. No nebudem plevelit.
@hospodki mně se tam dítě vešlo do roka a půl na pohodu, má krátké nohy
Ale ano, nemusí sednout každému, to je jasné. A jsou lepší nosítka v poměru cena/výkon. Jen bych poněkud úzkostlivé zakladatelce nepridelavala vrásky ještě tím, že má sestra hrozné nosítko ![]()
@ugluk píše:
Já si vybavuji ten případ na zádech, to bylo moje mladší dítě ještě malé a na zádech jsem nosit začínala, tak mě to vzalo dvojnásob. A to teď budou čtyři roky, někde v Brně, tuším.
Tohle bylo jinde a ne na zadech. Mě to taky prekvapilo, myslela jsem, ze se to nemůže stat, kdyz je ten člověk, a tim i to dítě, v pohybu. Ze se to stava tim, ze spi a nehybe se.
Dobrý den, hlídám malou neteř a švagrová bohužel všechno řeší.. no stalo se, že jsem neteř po vypití mléka zvedala aby si krkla ( dodám že má takový dlahy na nohou takže je delší než když je má sundány a je jí 7 měsíců čerstvé) no a jak jsem ji zvedla a držela tak se zaklonila dozadu jak „prkno“ a pak jsem ji zachytila, hlavu podle mýho nezaklonila hezky ji už dávno drží a ani neplakala. Přesto mám strach zda se jí něco nemohlo stát? S dětma nemám zkušenost..ale mám samozřejmě výčitky