Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Syn se ve 3.5 měsících poprvé sám otočil na břicho, od té doby to dělá pořád. Teď ve 4 měsících má tendenci se i plazit. Pediatrička se docela divila, co se týče plazeni, říkala nepodporovat, ale že to neuhlidame. Dneska jsme byli u fyzioterapeutky, ta se teda zhrozila, že je moc napřed. Já to teda moc neřešila, jenže on se začal otáčet na břicho i v noci. Dřív, když se probudil na kojení, tak se napapal, já ho odložila zpátky a spalo se dál. Teď? Nakojim, usíná mi v náručí, dám spát, ale hned se probudí a otáčí se na břicho a pro něj být na břichu znamená akce, rozhodně ne spaní. Takže si ho vezmu zpátky. U prsa zase uspim, předám do postele, ale zase je hned na břichu. Dneska jsem to v noci dělala takhle snad hodinu, než teda usnul 🤦♀️ a protože se budí na kojení každý 2 hodiny a míň, tak je to na palici. Máte s tím zkušenost?
@Kariin18 No, matne si pamatuju, ze to bylo nejake kratke obdobi u syna a hodne rychle to preslo. Si to ozkousel a zas ho to prestane bavit.
A pediatre jsem se s chuti zasmala. Jak to myslela, ze podporujete plazeni ditete?
Jednak nevim, proc se nemuze plazit, jednak nechapu, jak byste to mohli podporovat. Poustite mu z youtube plazici se miminka? Plazite se s nim? Ne, promin ![]()
Tohle mi dělal taky, jak se naučil otáčet se, tak to dělal pořád. Ted zase v noci pořád peruje na 4
Starší to dělal taky.
Syn se mi taky otáčí od cca 4m taky i v noci..začal se od té doby budit po cca každé 2-3h, vždycky se otočil na břicho vzbudil se a začal řvát…stejně tak při usínání..musela jsem a vlastně stále. musim u něj sedět a přidržovat ho aby na to břicho nešel a to tak dlouho dokud nevytuhne…přebalování a převlékání celek peklo…teď v roce už to teda není tak hrozně..většinou se už v postýlce spokojí s tím že se otočí na bok. Při přebalování už ho taky většinou nemusím držet…už chvilku vydrží…
Mmch proč chodíte na fyzio? U nás pediatrická žádný problém s tím že se ve 4m otáčí a snaží se plazit neměla..od 6m.leze, od 7 obchází nábytek…
@Vladusxx protože špatně posl koniky. Neměl lokty na zemi a prepadaval na jednu stranu. K fyzio nas poslala pediatrička, když měl 2.5 měsíce. Na fyziu jsem se dneska ptala, jestli třeba bude i dřív chodit, když je tak napřed. Říkala, že to není pravidlo, ale bývá to tak často.
Achjo, tak to už asi teda moc spát nebudu 🤦♀️ navíc máme každý den budíček už ve 4, takže super no 😅
@Zmatka spíš to myslela tak, že na plazeni ve 4 měsících je prostě brzo. Já když vidím, že se chce plazit, tak mu dam do ruky hračku, ať se zaměstná. Stejně u toho plazeni řve.
@Kariin18 A cemu to vadi? Syn se taky plazil ve 4m, od 6m uz normalne lezl. Naopak ho vsichni vzdy chvalili za dobre drzeni tela a tak ![]()
@Zmatka já si taky říkala, že je snad lepší být napřed než pozadu 🤷♀️ teď jsme se stěhovali, tak jsem si našla novou pediatričku, tak uvidím, co řekne ona.
@Kariin18 Myslim si, ze kazdy dite se vyviji svym tempem a urcite se to stejne neda zbrzdit. Samozrejme neco jineho je, kdyby se plazil nesymetricky apod.
Jinak syn teda nijak driv nechodil. Proste hodne dlouho lezl. Pro telo je to idealni, i kdyz ja pak uz byla zoufala, tech prodrenych kalhot
Kazdy mesic sem kupovala balik novych.
To nevím teda jestli to bývá pravidlo že když je takhle napřed že dřív chodí…syn se otáčí a pláži od těch cca 4m, od 6m.leze a sedí, obchází nábytek od 7m jak jsem psala ale chodit sám nechce,…v prosinci mu byl rok…já jsem jako mimino neseděla, nelezla ale rovnou chodila..v 10m…
@Vladusxx píše:
To nevím teda jestli to bývá pravidlo že když je takhle napřed že dřív chodí…syn se otáčí a pláži od těch cca 4m, od 6m.leze a sedí, obchází nábytek od 7m jak jsem psala ale chodit sám nechce,…v prosinci mu byl rok…já jsem jako mimino neseděla, nelezla ale rovnou chodila..v 10m…
Mám z okolí stejnou zkušenost, ty hodně akční děti, které už v sedmi měsících obcházely nábytek, tak nakonec sotva utekly roku nebo ani to ne. A naopak děti co do deseti měsíců nedělaly skoro nic, si najednou začaly stoupat a za 14 dní chodit.
U mojí dcery se fyzioterapeutka bála, aby nechodila moc brzy, protože v sedmi měsících už stála s velkou jistotou a jen s přidržováním jedné ruky a ona se pořádně rozchodila až ve 14 měsících ![]()
Každé dítě má jiné tempo
dcera se určitě plazila dřív jak ve 4 měsících
na přelomu 4 a 5 měsíců si sama sedla klasicky přes šikmý sed
to už lezla dávno po čtyřech. Zabránit tomu neslo, leda bych ji furt nosila nebo zavázala do zavinovacky (a to by se vztekala).
Syn od 6. měsíce leze, od 7. obchází nábytek, od 10. sám stojí a měl před týdnem rok a nechodí. Taky nás strašili jak roku uteče a nic
jen ať lezou co nejdéle ![]()
Není problém to, že se probudí pokaždé, když ho položíš do postele? Tak to měly některé mé děti v některém období, některé pořád. Řešení, pokud spí v tvé posteli, je rovnou ho v té posteli uspat - kojením vleže.
Jinak alespoň já bych mohla uspávat nejmladší pořád dokola celou noc. Když spící položím, vzbudí se.
@Anonymní píše:
Mám z okolí stejnou zkušenost, ty hodně akční děti, které už v sedmi měsících obcházely nábytek, tak nakonec sotva utekly roku nebo ani to ne. A naopak děti co do deseti měsíců nedělaly skoro nic, si najednou začaly stoupat a za 14 dní chodit.
U mojí dcery se fyzioterapeutka bála, aby nechodila moc brzy, protože v sedmi měsících už stála s velkou jistotou a jen s přidržováním jedné ruky a ona se pořádně rozchodila až ve 14 měsících
Přesně…dcera se třeba začala otáčet až v 6,5m pak ale v rychlem. sledu plazit lézt stoupat obcházet…a najednou se zasekla a sama bez držení začala chodit až v 16m…ona se teda urco bála..je trosinku pokakanek,…u syna uvidíme no..ten se taky řekla bych boji udělat ten první samostatný krok…zase ale aspoň už jsou pak trošku rozumnější