Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
mám tu nějaké maminky, kterým děti nespí? Pojďte se podpořit, zanadávat si jak je to těžký ![]()
Radu nečekám
před pěti lety jsem právě tady hledala informace co s tím mým prvním dítětem. No zjistila jsem, že s tím, že nespí stejně nic neudělám. Druhé dítě spalo do půl roku a pak začalo mít projevy potravinové alergie a noci byli úplné peklo. Takže vím, že může být ještě hůř
a třetí prostě taky nespí ![]()
Už v porodnici a v šestinedělí toho moc nenaspal. Byl takový náročný. Asi jako první, ale u něj jsem to tolik neviděla. Teď je synovi půl roku a konečně to s ním začíná být lepší. Hlavně začal mít rád tatínka. Doteď chtěl být jen se mnou. Byl často nemocný a proto je asi i extrémně kontaktní, musí mít pořád stoprocentní pozornost. Nesnáší kočár, ale teď už v něm aspoň usne po chvilce pláče. To využívám, když už nemám sílu dát ho do nosítka. A ty noci ![]()
Chlapec chce chodit spát v šest. Klidně by šel i dřív. Nejde to posunout. To pak je ta noc úplně hrozná. Takže dnes od jedné do tří párty
ve čtyři budíček. To jsem měla štěstí, že do té jedné celkem spal. Teď ho jdu uspat, ale vstávají starší děti ![]()
Přes den celkem spí, ale je mi to prostě k ničemu. Tak si aspoň sednu a dám kafe. Chlap funguje. Když může tak mě nechá spát. Škoda, že neumí kojit a syn se od něj nenechá uspat ![]()
Tak jsem naštvaná. Nemám energii na nic
chtěla jsem se o sebe víc starat a prostě nevím kdy. Vše by šlo na úkor spánku
bude líp
už aby toho období přešlo. ![]()
Ano ano. Moje první dítě spalo a spí celé noci + dvě hodiny po obědě ještě teď ve třech letech. Druhé, syn, spal celkem do půl roku. Teď dva měsíce jde spát v sedm, spí třeba do půlnoci, pak mezi jednou a čtvrtou cca 90 minut noční párty. Ve 4.45 vstává manžel, většinou i nespavec. V sedm si jde lehnout a vstává starší… S mužem se střídáme - na střídačku máme noční sluzbu
.
@Eva2610 to je jak u nás
jen teda já neznám pořádný spánek ani u starších dětí
můj chlap vstává do práce 4:20 a to už většinou jsme vzhůru s malým 🙈 v noci chlapa nebudím. Naštěstí syn vydrží v posteli i když je vzhůru. Sice jsem doškrábaná, pokousaná( když nechce prso, tak mě kousne
), ale můžeme být v posteli
chlap vstává totiž ještě k starším dětem
ona se budí aspoň jednou za noc ![]()
Mám takové poslední dítě. Od porodnice kontaktní pouze k mé osobě. Nic moc spavec, věkem se to horšilo. Nesnášel kočár, autosedačku, nositko. Jediné kde byl ok a i spal bylo v mém kontaktu. Několik měsíců jsem se v noci nesměla pohnout a krom XY buzení za noc se navíc budila bolestí kyčlí a zad ze spánku v jedné poloze. Změna znamenala okamžité probuzení dítěte. Nesměla jsem na WC, do koupelny. Kdykoli byl do 3 minut vzhuru a řev. Tedy když zrovna spal. Do cca 2 let spal nad ránem se šumem, kojením a houpáním, jinak nespal. Manžela neakceptoval cca do 18 měsíců, takže neexistovalovalo, že by on mohl s ním fungoval ve dne ani v noci.
Dobrý je, že z toho věkem a naplnění potřeby vyrostl. I skoro ve 3 letech prd spí. Počtem hodin je hluboko pod průměrem 3l děti a stále se tedy hrozně budí v noci ( v průměru 5×) a vyžaduje mámu. Ale je to zlaté už. Jen tedy už chodím do práce, on do školky ( změna žádná ani se školkovou docházkou). Ale že bych se do teď vyspala říct nemohu. Vlastně se ještě nestalo, že bych spala když nespal on.
@kocourGarfield úplně popisuješ moje miminko. Vzbudí ho taky jen otočení v posteli. Záda mám na tři kusy. Autosedačka je peklo, ale teď si tam trochu začal hrát, takže výjimečně i vydrží bez pláče. Manžela teď bere na milost. Chce s ním dělat kraviny a sledovat starší sourozence. Tak v tom je to teď veliká úleva. A miluje naštěstí šátek/ nosítko. Je to moje záchrana. Přes den jde odložit do hojdavaku. Díky za něj. Dva měsíce jsem s ním v šátku skákala na míči. ![]()
První byl hodně podobný, takže neočekávám v tom spánku nějakou zásadní změnu ještě dlouho
i v pěti letech se ještě v noci budí. Usíná večer v osm a vstává v pět. Přes den mi děti nespí od dvou let, ale zase máme volný večer
ve třech letech se budil taky ještě takto hodně. S tou prací je to naprd. Přece jenom na té mateřské je to volnější. Druhý je spáč, po vyřešení potravinových alergií spí pěkně. Ale samozřejmě se budí. Jsou mu tři. Přes den na denní spánek není čas- ten mu zrušil brácha, protože si s ním chtěl po školce hrát ![]()
@anavi13 on taky nespí po obědě od 2 let. Dneska spal 22-6.10 s 5× vzhuru. Vetsinou spí 22-7.00. Výjimečně 21.-7.00, to většinou když je hodně náročný program. Večery volné nemám, pokud nejdu spát o půlnoci, když potřebuji něco dodělat bez něj. A nebo nevstávam ve 3.00, abych naopak to udělala ráno. Teď už i naštěstí spí bez mé nutnosti u něj neustále ležet. Od manžela se uspat nenechá tedy ani dnes. V noci taky musím jedině já. Ve školce po obědě neusne. Na dobití baterek mu stačí to celkové zklidnění třídy.
Na míči jsem naštěstí skákat nemusela. A hojdavak jsme neměli. To by možná bylo fajn, ale on nesnášel ani lehátko, košík, tak těžko říct zpětně.
Auto bylo horší věkem. Neřval snad jedině cestou z porodnice. Pak už mám mraky vzpomínek, jaj řval, řval a řval, kde všude jsme stavěli ( musela jsem vozit starší děti ). Uf. To ho naštěstí přešlo částečně s přechodem do větší sedačky a posměrem. Ještě občas hodil řev ale proti tomu před super. Dnes už jezdí ok až na výjimky. Kočár jsme zrušili dávno. Korbu nenašel úplně, snad nikdy v něm nespal a nebyl dyl jaj 5 minut. Sporťák jak kdy, ale taky v něm nespal.
Tak můj nespavec je naštěstí nespavec jenom v noci, přes den spí dopoledne a po obědě a nevyžaduje asistenci ani při uspávání. A v noci je mu jedno, jestli jsem s ním já nebo manžel, protože nechce uspat, ale veselit se😁. Tak se aspoň prostridame. Naštěstí máme velký dům, takže ten, kdo má službu na syna😉, se oddělí do obýváku za troje dveře, a ten druhý s dcerou spí a nic neslyší. Jinak v autě vriskal první dva měsíce, teď už spí nebo kouká. Ale zase jak se mu naruší denní spaní, tak je příšerně mrzutej a večer nemůže usnout a budí se celou noc.
Ahoj, starší dítě se dodnes docela budí, ale už jen tak 3× týdně a nás už to nevzbudí. Mladší, no to záleží na fázi cyklu, vjemech atd, ale už taky budí jen 4-5× týdně a v noci jsou párty už několik týdnů spíš vyjímečné, ale ještě před rokem jsme jeli v plné parádě x krát týdně. I tak je ale problém pozdní usínání a brzké vstávání, takže ze spánku zbývá často jen 5-6 hodin, což je blbé, když to je dvanáctým rokem celkově ![]()
@kocourGarfield to spí hodně podobně fakt jak nejstarší. A je pravda, že čím je starší tak tím spí ráno občas déle. Jediný rozdíl je v tom ( a fakt díky za to), že usíná v těch 20hod. Já do desíti tak tak vydržím
to by mě zabilo. Ale vstával vždy kolem té páté. Teď už to směřuje v těch pěti k šesté hodině. Takže bude líp. ![]()
Jízdu autem naštěstí nesnášeli jen jako miminka. Vlastně prostředního jsem někdy kolem roku a půl poutala do auta násilím
nechtěl pás. No a miminko řve. Taky jezdím denně se staršími dětmi, takže to chápu. Kolikrát je nechávám doma, abych si odpočinula. Naštěstí starší ještě není předškolák ![]()
Korbu jsem prodala, když mu byli čtyři měsíce
to nemělo smysl. Sporťák je fajn na to spaní, ale jinak je pořád v nosítku. Potřebuji si koupit něco na sebe a mám problém to takto vyzkoušet ![]()
@Eva2610 to buzení při změně režimu máme taky. Ale tím, že je třetí tak snad ani režim nemá. To prostě nejde. Tam bude problém, ale neudělám s tím nic
@Margery tyjo, dvanáct let
to je masakr. U nás to bude jen pátým rokem
ale zato je to intenzivní jízda
to je tak, když si člověk udělá tři děti do 4,5 let ![]()
Moje mladší je taky takový exemplář. Myslím, že zhruba před rokem jsem tu zakládala zoufalou diskuzi, že už prostě nemůžu. Teď je dceři 22m, před měsícem se sama odstavila od nočního kojení (zjevně výměnou za denní
) a s tím přišlo zásadní zlepšení spánku. Nicméně i tak se alespoň jednou probere a tulí se. Už nepotřebuje kojit, ale čapne ruku, přitulí se a objímá. Je jí jedno koho, takže už zaskočí i manžel
. Takže jsem začala chodit večery na cvičení
. Já už se tedy měsíc relativně vyspím. Nechápu, jak jsem ty skoro dva roky o 4 hodinách spánku mohla přežít
. Doufám, že jsem to teď nezakřikla.
U tohoto tématu jsem si vzpomněla, že už jsem tu dlouho neviděla uživatelku Bastet. Ta měla dcerku, která moc nespala. Už sem asi nechodí, ale byla moc fajn.
Nám vlastně ještě trochu pomohlo odstavit synovi postýlku od naší postele. Má lehký spaní a zjevně ho budilo, jak se v noci hybu. Takže jsme mu ji posunuli na a druhý konec ložnice a aspoň první půlku noci spí bez buzení.
@anavi13 no mít tři, tak už někde visím, takhle stačí, když v noci haleká jeden nebo druhý ![]()
@kocourGarfield píše:
@Eva2610 to je úžasný, že spí v postýlce.
Já jsem moc chtěla spát s ním, ale on to prostě nesnese. Jinak je kontaktní až až, ale jak je s náma, budime ho. Naopak starší dcera s náma spí a nevzbudí ji, ani když syn vříska na celé kolo.