4 děti ano nebo ne?

68
8.1.24 00:29

4 děti ano nebo ne?

Ahoj maminky máme doma 3 děti 8 let 5 let a 3 roky 2 holky a jeden chlapeček no a děti začali mluvit že by ještě chtěli brášku.. no čím víc říkají tak asi i mě by to nevadilo manželovi je to celkem jedno.. chtěla jsem se zeptat maminek co mají 4 děti o jak víc je to náročnější než 3 🙈 i by jsem do toho šla ale pořád cítím nějaké ale 🙈 prosím jen normální komentáře JE TO PROSTĚ JEN OTÁZKA ZAJÍMAJÍ MĚ ZKUŠENOSTI A NÉ ŽÁDNÉ ODSUZOVÁNÍ DĚKUJI ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
8.1.24 00:37

Moje děti chtějí sedmou kočku. Nepořídím ji. A víš proč? Mám rozum. Tohle rozhodnutí by mělo vycházet z rodičů, mít čtvrté dítě přece nemůže být rozmar dětí.

• Citovat
  • Upravit
42540
8.1.24 00:44

Nikdy jsem nechtěla děti jako schodečky a to sama mám 4. Hodně dobře si to rozmysli, později to bude hodně náročné.
Co budeš dělat, až budou chtít treba cirkus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
8.1.24 00:48

@Paja 20 Čekám 5 té.
A vše hezky zvládáme.
Cestujeme po světě..každý má svůj pokoj. Děti mají hezký prospěch a vše okolo nich je bez větších potíží.
Každému spořím a hodně se jim věnuji.
Je třeba zvážit tvé možnosti.
Prostor..v období puberty bude třeba dost soukromí.
Tvůj čas pro ně..aby ses jim mohla i jednotlivě věnovat/pracuji z domu tak můžu.
No a finannce aby to nebylo na jejich úkor.
Mohli jet na výlet..na školu v přírodě…
Jinak proč ne.
Já jsem za své děti ráda a být na tom zdravotně lépe klidně ještě mám i šesté.
To by asi byl můj strop.
Abych jim zvládla dát krásný život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.24 01:49

@kralicinka19 Tak to tě moc obdivuju, ale pro potřeby zakladatelky si nalijme čistého vína - jste naprosto ojedinělý případ. Reálně je to skoro vždycky něco za něco, buď oba rodiče pracují a dětem se ne vždy stíhají plně věnovat, nebo volí tradiční model ženy v domácnosti, což se projeví na té ekonomické stránce. Určitě jsou i rodiny, kde muž vydělává opravdu dobře nebo rodina jiným způsobem přišla k velkému majetku, a pak nejsou problém finance ani čas. Ale takových rodin není mnoho a patrně ani ta zakladatelky.

Zakladatelko, sama mám čtyři děti a i když to zvládáme, idylka to vždy není. Kromě obstarání základních potřeb, kam patří třeba i větší bydlení na dobrém místě, pokud žena nechce dělat taxikáře, chceme dětem dopřávat i dovolené, výlety, kulturní zážitky, podporovat jejich záliby a tak dále. A to fakt něco stojí - jak říká můj kamarád, děti jsou drahý koníček. Já i muž máme nadprůměrné příjmy, ale určitě bychom si nemohli dovolit komfortně žít jen z příjmu jednoho z nás. Domácnost a děti se samy neobstarají, takže je to často opravdu náročné. Málokdy chodím spát před jednou, protože vařím, uklízím, někdy dodělávám práci, pokud jsem přes den třeba musela s některým z dětí k lékaři, byla školní besídka a podobně. A po pár hodinách spánku vstávat, být k ruce dětem a běžet do práce. Tolik dětí jsme chtěli, nelituju toho. Ale určitě je to náročnější než dvě i tři děti (ale zase snazší než pět dětí :-)

U tebe mi přijde trochu varovný, že to stavíš jako „děti by chtěly, mně by to asi nevadilo, manželovi je to celkem jedno“. My jsme velkou rodinu chtěli, každé z dětí bylo plánované a věděli jsme, že se budeme muset omezit, přizpůsobit. Ono tohle platí i u jednoho dítěte, ale s každým dalším se to stupňuje. Jsem toho názoru, že člověk by měl mít děti proto, že opravdu chce, ne proto, že je mu tak nějak jedno. Mít děti není pro každého - a mít nadstandardní počet dětí už vůbec ne.

• Citovat
  • Upravit
8935
8.1.24 03:52

Nejmladšímu jsou tři roky-ty se nebudeš chtít nyní vracet do práce? Mezi dětmi si nepracovala?
Pokud má manžel nadstandardní příjmy, finančně zvládáte výborně, mate vyřešené bydlení s dostatečným prostorem pro děti, nelimituje vás věk ani zdraví, tak bych o dalším dítěti uvažovala.
Máte auto, které pobere celou rodinu? Máte čas a peníze na zájmy děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30974
8.1.24 06:12

@Paja 20 máme děti velmi podbne, 3,5 a 7 a 4. dite nikdy. Zvládáme v klidu a pohodě, ale třeba letos, když jsou všechny v institucích, je to o tolik lepší, než mít mimino co batole, které tahas všude sebou. Na všechny kroužky a zavody starších děti, máš ho u plnění všech úkolů ostatních děti. Teď máš ve škole jedno dítě, nevíš, jakou budou mít pracovní morálku další děti a jak budou potřebovat tvoji pomoc. A teda já jsem asi stará škola, ale u nás o dost věcech rozhodují rodiče, naše děti mají tolik přání a napadu, že bych reci o 4. dítěti brala na úrovni koupi 50. sady Lega a 40. barbiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
8.1.24 06:13

Tři nebo ctyri, podle mě už je to jedno.
Já osobně jsem rada za své dvě a rodinu s větším počtem deti spis obdivuji, jak to zvládají finančně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
8.1.24 06:25

Fakt přemýšlím, jak někdo dokáže zvládnout více než 2 děti. Nemyslím to vůbec zle, sama mám pocit, že právě ty dvě jsou u mě za hranicí toho, co zvládnu.
Když si představím neomezenej rozpočet, tak stejně ne.
Ale jestli k tomu přistupuješ, jakože 4. dítě klidně ano, tak ty budeš ten typ, co to dává snadno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24313
8.1.24 06:51

To je na vás. Je to přesně o plus jedno dítě. Záleží jak náročné dítě se ti narodí. Pro mě třeba byla naprostá pohoda mít děti dvě. A teď se třetím je to mazec. Čtvrté už bych nedala. Neměla bych na starší čas, ale vy máte větší věkové rozdíly. To bude jiné. Finančně záleží jestli pak utáhnete střední a vysoké školy. Plus pro nás je důležité i dětem spořit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
caroline_cari
8.1.24 07:11

@Paja 20 proč na to zakládáš 2 diskuze, to ti jako nestačí jedna? Nechápu.. jinak k tomu dítěti, mám dvě a stačí mi to bohatě, nikdy bych to neudělala jen protože děti chtějí, ale je to tvoje věc, bude ti náročný :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.1.24 07:47

Teď se asi budu rouhat, ale jako čtvrté dítě v pořadí spíš nedoporučuji. Ne, že by to naši nezvládli, celkem jo a to i z dost malých platů. Všichni jsme měli jeden placený kroužek, všichni máme vysokou a výdělek z brigád jsme měli čistě pro sebe na přilepšenou. Ale vlastně se nám nikdo nevěnoval, měla jsem v dětství často pocit, že jsem na vše sama, příliš brzo jsem byla samostatná, chyběla mi nějaká opora. Bylo mi blbé je otravovat se svými starostmi, když těch svých měli nad hlavu. Peníze chyběly, výlety, zoo minimálně, na lyže jsme přestaly jezdit, když mi bylo osm (souvislost s vysokou nejstarší sestry), na letní dovolenou taky, do zahraničí jsme nejezdili vůbec, u moře jsem byla poprvé ve 20 na vlastní pěst. Nemohla jsem do tanečních. Moje problémy byly vždy na posledním místě, protože věci těch starších měly přednost.

• Citovat
  • Upravit
923
8.1.24 07:47

..

Příspěvek upraven 10.03.26 v 16:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.24 07:57

Pokud se Ti narodi zdravé dítě, tak to žádný rozdíl u mimin není. Každého člena navíc poznáš ve chvíli kdy začneš platit školu, kroužky, atd…a logisticky to bývá oříšek, pokud to nemáš nastavené „Kroužek mají ten kam si sami dojdou.“
Zvládnout se to dá, ale je to někdy náročný. My tedy 3 a 4 deti poznali :) Včetně puberty ( dnes je jim 24-18 let).
Do zaměstnání jsem chodila při dítěti c.1, 2 a pak po RD s dítětem č.4 normálně na plný úvazek a chodím stále. Babičky nemáme, s péči pomáhal manžel.
Prosím ponechat anonym, nemusím mít spojený nick s počtem dětí.

• Citovat
  • Upravit
7398
8.1.24 08:03

Tak určitě je to i o financích. Tři děti dáš ještě do auta pro pět lidi nee do všech ale jsou… u čtvrtého už potřebuješ velké auto. A pak kdyby to byli studující děti, nemusí to být samozřejmě, tak už tyto tři se ti mohou sejít najednou na vysoké škole…ty si musíš s manželem odpovědět na tyto otázky zda to zvládnete po finanční stránce… a nejen auto a výsoké školy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí