Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@hulala píše:
Zatím jsou v pokoji dva. Nejmladší s námi. Za dva roky by nejstarší měl svůj prepazeny prostor za kuchyni. Takže opět pokoj pro dva. Také předpokládám že v 18 by šel nejstarší do bytu který pronajímaji prarodiče, tudíž za nějakých 9 let se opět uvolní prostor. Krouzku mají až až, techniku, moderní oblečení taky, na hory i dov. Jedou. Nevím, proč je dneska trend každé dítě vlastní pokoj. Máme známé 6 děti ve stejném bytě a jsou úplně na pohodu. Jen tedy nezvou návštěvy. To my jo. Syn pak s kámoši okupuje obyvak:)
Já se teda omlouvám za otázku, jen mě to tak zajímá… Tím čtvrtým, které je na cestě končíte? Nebo máte v plánu ještě další?
@KKK85 bydlení 10 000, jídlo taky tak. Poplatky škola školka, mobily apod 8 000. Stranou dáme 10-15 000.
@hulala píše:
@KKK85 bydlení 10 000, jídlo taky tak. Poplatky škola školka, mobily apod 8 000. Stranou dáme 10-15 000.
Jídlo 10tis pro pět lidi… ahaa
: D
@Anonymní píše:
Děkuju za vaše příspěvky. Ja pevně doufam, ze se nam brzo podari prvni. Ale mame prijem tech 65-70k dohromady. Nejake odmeny rocne a plus se nam kazdy rok o meco zveda. A ted si zijeme hezky, podnajem 2kk, splacime nove auto, ja mam manzelovo starsi. Hypoteka zatim nepada v uvahu.. normalne si doprejeme, jedeme na dovcu, wellness..nestradame, odkladame penize. Ale kdyz se s nekym bavime, tak je to musite mit dve deti do budoucna, nemuze byt jedinacek. Financne se to vzdy zvladne..ale rikaji to vetsinou lidi kolem nas co maji male deti nebo mimina ktere jeste koji…ale prijde mi ze nikdo jeste nevi kolik stoji ty krouzky, doucovani, dovolena, lyzaky, zubar atd…tak me spis zajima prave jak financne pak zvladate tolik deti. Ale je pravda ze malo kdo kolem nas bydli ze ty nekrestansky penize jako je to ted. Vetsinou maji starou hypoteku do 2%, nebo byt po nekom…takze ty lidi neplati 30k za 3kk v Praze.
Hele ono je to taky hodne o preferencich. Nekdo dava prednost klidne i velke skromnosti a mit radost z vice deti, ja treba ani ne, radsi to chci mit na pohodu a penize moc neresit. Ani jedno neni spatne, spatne si myslim ze pro ty deti je, kdyz je to v nervu. Bud neustale nervni rodice ze nestihaji a/nebo nemaji penize, nebo v nervu deti ze nemohou mit co ostatni. Ja jsem cele mladi byla furt bez penez, setrila jsem na jidle, hrozne bydlela, drela jak blazen i pri studiu a nic si neuzila, tak v tom nemam naladu pokracovat zbytek zivota. I kdyz dan je nemit vic deti. Jo, zvladlo by se to, umim setrit a makat a zvladnu hodne za malo penez. Ale uz tak zit nechci. Mam osypky jen si predstavim treba rozpocitavat prachy na porce jidla. Nechci se do te situace dostat ani hypoteticky kdyby treba manzel onemocnel a nemohl vydelavat tolik jako ted. A jako nervnich matek 2 deti, ktery sem pisou jak to nedavaji, ze je doma furt rev a jsou uhnane, je sakra hodne, takove exemplare vidim i kolem sebe, na hristich a tak. Na deti krici, stastne evidentne nejsou, no…kdo zvlada velikou rodinu v pohode, ma muj obdiv, kdo na to neni, at si ma v pohode tolik deti kolik zvladne v klidu. Prijde mi lepsi spokojeny jedinacek nez dite vecne stresovanych rodicu.
@hulala píše:
@KKK85 vždyť je to fakt. Ano, mám staré rodiče, ne nedoziji se stovky. Děti postupem času z domu vypadnou. Peníze budou, prázdný život ne. Každý to má jinak a každý nepotřebuje pro dítě vlastní pokoj ani ultramoderni vybavení bytu.
Tchánům je taky 79let oběma… ale myslím že klidně tu můžou být i 10-15 i více let…
@Paja 20 píše:
Ahoj maminky máme doma 3 děti 8 let 5 let a 3 roky 2 holky a jeden chlapeček no a děti začali mluvit že by ještě chtěli brášku..no čím víc říkají tak asi i mě by to nevadilo manželovi je to celkem jedno.. chtěla jsem se zeptat maminek co mají 4 děti o jak víc je to náročnější než 3 🙈 i by jsem do toho šla ale pořád cítím nějaké ale 🙈 prosím jen normální komentáře JE TO PROSTĚ JEN OTÁZKA ZAJÍMAJÍ MĚ ZKUŠENOSTI A NÉ ŽÁDNÉ ODSUZOVÁNÍ DĚKUJI ❤️
A kdyz se narodi holka, pujdete do pateho, aby meli toho brasku? ![]()
Je to na vas, jestli si muzete 4 deti dovolit, tak proc ne.
Máme čtyři děti a je to v pohodě. Jen už to vyžaduje větší než běžné pětimístné auto, do kterého se rodina se třemi dětmi může ještě vejít.
U nás je to tak dokonce lepší, protože mezi druhým a třetím dítětem máme necelých 5 let pauzu, takže takhle má ta třetí k sobě někoho věkově podobného.
@KKK85 píše:
Můžu se zeptat zda bys šla do čtyř děti s příjmem 65tis, naspořeno asi 350tis, byt 3+1. A auto velké na splátky koupit. viz
Ja asi ano.
Do cca 1,5 roku nejmladsi jsme bydleli v Praze v 3 + kk, 74 m2. Ale dispozicne moc dobre resenem. Holky teda byly jeste male (necelych 8, necelych 6, 4,5 a 1,5 roku), ale nevadil jim spolecny pokojicek na spani a obyvak na hrani. V okoli byly rodiny s vetsinou 2 - 3 detmi, ktere bydlely v dispozicne horsich bytech. Pak jsem se prestehovali do maleho mesta (hlavne proto, ze manzel uz nechtel byt v Praze) do domu. Tady zase jsou rodiny, kde ma kazde dite svuj pokoj. A holky uz taky pomalu chteji vlastni pokoje. Nejstarsi ho manzel dokoncil ted pres Vanoce. Dalsi budou v nasledujicich letech. Ale mladsi zatim nevyzaduji soukromi. Kvuli potizim 7,5lete, o kterych jsem uz nekolikrat psala, spi vsechny 3 mladsi v obyvaku (nejstarsi ma tedy nove svuj pokoj a jejich spolecny momentalne vyuzivaji jen kvuli skrinkam s obelecenim). No taky mame v tomto vyhodu, ze nemame mix pohlavi.
Pokud je 65 000 Kc cisty prijem, tak my mame o trochu vyssi. Ja vetsinou platim jidlo, drogerii, obleceni a boty a skolni potreby. Obcas palivo, krouzky, darky. A mesicne utratim 30 000 Kc. Ale slo by to urcite levneji. Kupujeme lososy, farmarske kurata, makadamove orisky a dalsi drazsi potraviny. Manze plati dalsi vydaje - palivo, dane na dum apod., povinne ruceni, energie, nejake vybaveni domacnosti, pojistky… Ale netusim, na kolik ho to mesicne vyjde. Hypoteku nemame a na auto jsme meli velke stesti na super kup.
U vas taky zalezi, jak velke byste meli splatky za auto. A v tech 65 000 Kc pocitate to, ze par let nebudes vydelavat?
Edit: Zapomnela jsem na vydaje na doktory a psycholozku pro druhorozenou. To taky platim ja.
Příspěvek upraven 08.01.24 v 11:24
@Anonymní píše:
Hele ono je to taky hodne o preferencich. Nekdo dava prednost klidne i velke skromnosti a mit radost z vice deti, ja treba ani ne, radsi to chci mit na pohodu a penize moc neresit. Ani jedno neni spatne, spatne si myslim ze pro ty deti je, kdyz je to v nervu. Bud neustale nervni rodice ze nestihaji a/nebo nemaji penize, nebo v nervu deti ze nemohou mit co ostatni. Ja jsem cele mladi byla furt bez penez, setrila jsem na jidle, hrozne bydlela, drela jak blazen i pri studiu a nic si neuzila, tak v tom nemam naladu pokracovat zbytek zivota. I kdyz dan je nemit vic deti. Jo, zvladlo by se to, umim setrit a makat a zvladnu hodne za malo penez. Ale uz tak zit nechci. Mam osypky jen si predstavim treba rozpocitavat prachy na porce jidla. Nechci se do te situace dostat ani hypoteticky kdyby treba manzel onemocnel a nemohl vydelavat tolik jako ted. A jako nervnich matek 2 deti, ktery sem pisou jak to nedavaji, ze je doma furt rev a jsou uhnane, je sakra hodne, takove exemplare vidim i kolem sebe, na hristich a tak. Na deti krici, stastne evidentne nejsou, no…kdo zvlada velikou rodinu v pohode, ma muj obdiv, kdo na to neni, at si ma v pohode tolik deti kolik zvladne v klidu. Prijde mi lepsi spokojeny jedinacek nez dite vecne stresovanych rodicu.
Přesně! Pěkně napsáno. Já jednu dobu uvažovala o dítěti, že aby dcera měla sourozence…ač má dva sourozence, byť s námi nežiji, jezdí víkendy, prázdniny… a mají hezký vztah, ale v létě jak už tu byla mladší přes dva týdny už byla ponorka na obou stranách… a včera mi dcera řekla že ji to tak stačí že přijede segra občas a má svůj klid v pokoji
a po finančně stránce asi by to šlo nějak… ale hodně podporujeme i manželovy děti a bylo by to určítě čára do rozpočtu..
@hulala 10 tis pro 5 lidí?
My máme 2× VS, 2× SŠ z toho jeden ve zřavém období a jsme tak odhad 35 000 Kč měsíčně určitě bez obědů mimo domov a ve školních zařízení. Je v tom tedy i základní drogerie, nějaký prášek na praní, atd…
Z toho ještě jedno dítě má omezení, které taky tedy něco stojí.
@KKK85
Děkuji
Starším dětem je 13 a 10 let, takže už tak nějak vím co stojí kroužky, lyžák a další věci. Dcera už má i rovnátka a to je taky pěkná pálka. Ale je fakt, že hodně z toho platí i bývalý, děti jsou pro něj důležité a peněz má dost, takže tam problém není.
@Dollorres píše:
Fakt přemýšlím, jak někdo dokáže zvládnout více než 2 děti. Nemyslím to vůbec zle, sama mám pocit, že právě ty dvě jsou u mě za hranicí toho, co zvládnu.
Když si představím neomezenej rozpočet, tak stejně ne.
Ale jestli k tomu přistupuješ, jakože 4. dítě klidně ano, tak ty budeš ten typ, co to dává snadno.
vidis, ja v jejim pristupu spise vidim totalni financni negramotnost a celkovou nezodpovednost. tak snad vice jak prani deti by melo hrat roli, jak jsou na tom financne, jake maji bydleni, jak to ted zvladaji logisticky. jen idiot se na tohle muze ptat na netu a navic mit dite, protoze deti si preji sourozence… tomuhle rikam totalni nezodpovednost.
@Janča6 To nebylo o mě, ale spíše příspěvek výše. Já bych osobně nešla do čtvrtého dítěte s takovým nízkým příjmem. A do bytu 3+1.
@srdicko167 píše:
@KKK85
DěkujiStarším dětem je 13 a 10 let, takže už tak nějak vím co stojí kroužky, lyžák a další věci. Dcera už má i rovnátka a to je taky pěkná pálka. Ale je fakt, že hodně z toho platí i bývalý, děti jsou pro něj důležité a peněz má dost, takže tam problém není.
omyl… reagovalovala jsem na jiný příspěvek. ![]()