Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@kralicinka19 Tak to tě moc obdivuju, ale pro potřeby zakladatelky si nalijme čistého vína - jste naprosto ojedinělý případ. Reálně je to skoro vždycky něco za něco, buď oba rodiče pracují a dětem se ne vždy stíhají plně věnovat, nebo volí tradiční model ženy v domácnosti, což se projeví na té ekonomické stránce. Určitě jsou i rodiny, kde muž vydělává opravdu dobře nebo rodina jiným způsobem přišla k velkému majetku, a pak nejsou problém finance ani čas. Ale takových rodin není mnoho a patrně ani ta zakladatelky.Zakladatelko, sama mám čtyři děti a i když to zvládáme, idylka to vždy není. Kromě obstarání základních potřeb, kam patří třeba i větší bydlení na dobrém místě, pokud žena nechce dělat taxikáře, chceme dětem dopřávat i dovolené, výlety, kulturní zážitky, podporovat jejich záliby a tak dále. A to fakt něco stojí - jak říká můj kamarád, děti jsou drahý koníček. Já i muž máme nadprůměrné příjmy, ale určitě bychom si nemohli dovolit komfortně žít jen z příjmu jednoho z nás. Domácnost a děti se samy neobstarají, takže je to často opravdu náročné. Málokdy chodím spát před jednou, protože vařím, uklízím, někdy dodělávám práci, pokud jsem přes den třeba musela s některým z dětí k lékaři, byla školní besídka a podobně. A po pár hodinách spánku vstávat, být k ruce dětem a běžet do práce. Tolik dětí jsme chtěli, nelituju toho. Ale určitě je to náročnější než dvě i tři děti (ale zase snazší než pět dětí
U tebe mi přijde trochu varovný, že to stavíš jako „děti by chtěly, mně by to asi nevadilo, manželovi je to celkem jedno“. My jsme velkou rodinu chtěli, každé z dětí bylo plánované a věděli jsme, že se budeme muset omezit, přizpůsobit. Ono tohle platí i u jednoho dítěte, ale s každým dalším se to stupňuje. Jsem toho názoru, že člověk by měl mít děti proto, že opravdu chce, ne proto, že je mu tak nějak jedno. Mít děti není pro každého - a mít nadstandardní počet dětí už vůbec ne.
Máš pravdu.
Chodím spát pozdě…mám hodnou rodinu ale nikdo mi nehlídá…nepomáhá.
Někdy je to náročné třeba když měli všichni třídní schůzky ve stejnou hodinu.
Atd.
Teď už některé věci vypouštím.
Občas prostě na všechny nejdu.
Žiju skromě…my ani auto nemáme.
Ale žijeme na dobrém místě děti si dojedou autobusem na koníčky.
Když byly malý měly koníčky ve škole.
Mám děti šťastné a hodné a zdravé takže to jde.
Ale samozřejmě vždy to idylka není…člověk musí takový život chtít.
Určitě bych si pořídila tolik dětí na kolik se cítíš a ne kolik by chtěly druzí.
![]()
Příspěvek upraven 08.01.24 v 12:51
@kralicinka19 a jak řešíte pohotovost, vzdálené lékaře. To všude zvládáš jezdí MHD? Nebo výlety dál? Chalupa, dovolené, akce u známých, nějaké jiné akce, odvoz děti na tábory, vyzvedávaní když něco hoří?
To všechno jde bez auta? A všechno v kombinaci se zaměstnáním?
Ja si to bez auta neumím vůbec představit a to ty děti už máme veliké.
My máme 4. Je třeba brát v potaz, že situace se vyvíjí. Rostou náklady, nároky na prostor. Za sebe můžu říct že jsme dost v pohodě, ale… hypotéku jsme porizovali před x lety a naše splátka činí 5800 Kč, tento rok doplatíme. Auta máme dvě, jedno moje služební, jedno sedmimistne, splaceno. Práce - já 55000, chlap cca 50000 + pasivní příjem 10000 + rodiče platí část energií (jeden dům)… bydlení - každé děcko svůj pokoj. Dům manžel zdědil, takže rekonstrukce sice vyšla na asi 1,5 milionu, ale ta startovací čára byla u nás jinde než u lidí kteří nemají do startu nic. Taky porizovaci ceny bydlení jsou dnes jinde. Oba pracujeme hodně z domu. Když byly děti malé, měli jsme hlídací prarodiče a já mela bez problémů částečný úvazek. Teď už to není potřeba. Vesnice se skvělým občanským vybavením ( školka, škola, lékaři, zubař, později kroužky pro děti, vše v docházkové vzdálenosti. Hudebka ve vedlejší obci). Naše pohoda stojí a padá na dobré práci, kterou oba máme. Jsem si vědoma toho, že máme luxusní podmínky. Ve 3+1 si naši smečku představit nedokážu. Plat kolem 65000 by nám teď nestačil, když byly děti malé tak ano. Ono vysokoskolak a středoškolák a dva na druhém stupni stojí mnohem víc než malé děti.
@Anonymní píše: Ženy vubec to neberte špatně, ale mohu se zeptat, jak zvládáte finančně tolikdětí? Nebo hlavně v budoucnu? Mate nějaký fin. Plán? Váš muž vydělává 150tisic měsíčně? Sami se ted snazime o prvni a v dnesni dobe kdy hypoteka vychazi minimalne 30k mesicne a dalsi naklady si neumim predstavit mit vic nez jedno dite. Abychom do budoucna udrzeli nejaky standart. Moc dekuju za diskuzi ☺️
Máme 3 děti 9, 12 a 14. Příjmy dohromady přes 100 000 měsíčně. Hypotéka 15 000, služby, telefony, elektřina další cca 15 000. Kroužky vyjdou cca 4 000 měsíčně. Strašně peněz prožerem - jídlo, drogerie a lékárna je cca 30 000. Měsíčně odkládáme asi 20 000 na různé roční platby, oblečení a vybavení pro děti, lyžáky, tábory, školy v přírodě. Dokážeme naplnit všechny stavebka. Jsou rodinné dovolené v Čechách, 2× jsme byli u moře.
Vycházíme, ale stejně je muž neustále ve stresu z financí (je ten typ, co vidí sklenici poloprázdnou).
Inko Vombat
@Anonymní píše:
My máme 4. Je třeba brát v potaz, že situace se vyvíjí. Rostou náklady, nároky na prostor. Za sebe můžu říct že jsme dost v pohodě, ale… hypotéku jsme porizovali před x lety a naše splátka činí 5800 Kč, tento rok doplatíme. Auta máme dvě, jedno moje služební, jedno sedmimistne, splaceno. Práce - já 55000, chlap cca 50000 + pasivní příjem 10000 + rodiče platí část energií (jeden dům)… bydlení - každé děcko svůj pokoj. Dům manžel zdědil, takže rekonstrukce sice vyšla na asi 1,5 milionu, ale ta startovací čára byla u nás jinde než u lidí kteří nemají do startu nic. Taky porizovaci ceny bydlení jsou dnes jinde. Oba pracujeme hodně z domu. Když byly děti malé, měli jsme hlídací prarodiče a já mela bez problémů částečný úvazek. Teď už to není potřeba. Vesnice se skvělým občanským vybavením ( školka, škola, lékaři, zubař, později kroužky pro děti, vše v docházkové vzdálenosti. Hudebka ve vedlejší obci). Naše pohoda stojí a padá na dobré práci, kterou oba máme. Jsem si vědoma toho, že máme luxusní podmínky. Ve 3+1 si naši smečku představit nedokážu. Plat kolem 65000 by nám teď nestačil, když byly děti malé tak ano. Ono vysokoskolak a středoškolák a dva na druhém stupni stojí mnohem víc než malé děti.
Já u dcery vidím rozdíl finanční už mezi školkou a základní školou… není to tam markatní, ale přece jenom jiné oblečení už vyžaduje… více kroužku, pomůcek… čím starší tím horší…
@Anonymní píše:
@kralicinka19 a jak řešíte pohotovost, vzdálené lékaře. To všude zvládáš jezdí MHD? Nebo výlety dál? Chalupa, dovolené, akce u známých, nějaké jiné akce, odvoz děti na tábory, vyzvedávaní když něco hoří?
Pohotovost…my dřív bydleli asi minutu chůze od nemocnice.
Teď máme dům..tak asi 25 minut.
Když by bylo něco akutního beru taxi.
Jinak jo..MHD..vše je pár zastávek.
Každý něco má..ortopedie..oční…tak jede MHD.
Zubař ten je 30 minut pěšky to dojdememe.
Vždy jdeme všichni i já a zuby mají ok.
Tak jen prevence jednou za 6 měsíců.
Obvodní jsme měli vždy do 15 minut chůze tak taky v pohodě.
@Anonymní píše:
Pracuji z domu a se školou sousedíme.
Velký syn…je ve druháku ten má střední asi 20 minut chůze.
Ale ten už si to řídí sám.
Syn chodí na soukromou školu…u nás určitě největší výdaj je jídlo.
Kupuju kvalitní a 4 dospívající…no kdo má doma tak ví😃
Já s nimi jezdím na měsíc do ciziny každý rok.
Ale tak že chytnu levně letenky a tam si najdu přátelé kde žiju. 😃
Není to pro každého.
2023 jsem s nimi byla na Islandu a v Emirátech.
A třeba let nás vyšel 2000/1 osoba..I když jsme spali noc na letišti ve Vídni bylo to fajn.
Ještě jsme ty Emiráty spojili s Tureckem přes které jsme letěli…akorát nás to stalo taxi.
Letenky také za pár korun.
Byl to tedy hrozný let.
Ale dovča se líbila.
Vařili jsme si samy.
Díky tomu toho děti viděly dost ve světě.
Děti to baví.
Takže třeba nežijeme v přepychu…nemám auto…ale zase máme společné zážitky. 🙂 🙂
Musím říct že moc nechodím do restaurací.
A nakupují v akcích.
To hodně ušetří.
To pak vyuziju na ty cesty.
@kralicinka19 tak to je značka ideál. My taky máme zubaře v místě, ale už roky nebere. Školku sice pod barákem, ale děti ve věku 3 let tam neberou. Kroužky sice máme v místě, ale dítě hraje na velmi dobré úrovni, tak mu nabídl jiný klub možnost hrát, atd…Všechny děti chodí do skauta, jezdíme jim pomáhat sekat, stavět. Jezdíme rádi na výlety, to si čistě spojem časově ani neumím představit (taháme sebou navíc kola, psy, veliké auto je podmínka).
@kralicinka19 píše:
Syn chodí na soukromou školu…u nás určitě největší výdaj je jídlo.
Kupuju kvalitní a 4 dospívající…no kdo má doma tak ví😃
Já s nimi jezdím na měsíc do ciziny každý rok.
Ale tak že chytnu levně letenky a tam si najdu přátelé kde žiju. 😃
Není to pro každého.
2023 jsem s nimi byla na Islandu a v Emirátech.
A třeba let nás vyšel 2000/1 osoba..I když jsme spali noc na letišti ve Vídni bylo to fajn.
Ještě jsme ty Emiráty spojili s Tureckem přes které jsme letěli…akorát nás to stalo taxi.
Letenky také za pár korun.
Byl to tedy hrozný let.
Ale dovča se líbila.
Vařili jsme si samy.
Díky tomu toho děti viděly dost ve světě.
Děti to baví.
Takže třeba nežijeme v přepychu…nemám auto…ale zase máme společné zážitky. 🙂 🙂
Musím říct že moc nechodím do restaurací.
A nakupují v akcích.
To hodně ušetří.
To pak vyuziju na ty cesty.
to zní úžasně to cestování ![]()
My to taháme autem, ale takhle to zní taky bombově ![]()
@Anonymní píše:
to zní úžasně to cestování
My to taháme autem, ale takhle to zní taky bombově
Idylka to vždy není.
Auto někdy chybí.
Třeba při cestě na letiště.. když byli malý dali jsme 5000 za taxi.
Teď už dojedeme vlakem.
Ale občas i přespíme na letišti když letíme brzy a to není jednoduché… ![]()
Děti občas nadávají.
Ale dovolené milují.
To zle se pak zapomene.
Je pravda že to chce finance. Že člověk ušetří ale zadarmo to není.
A není to tak že to je jedno.
Každé dítě je extra platba navíc.
A to je znát.
Já jim spořím.
Ale s rozpočtem vyjdu tak lehce plus.
Jsou věci co zaplatit musíte.
Já to 5 té čekám…tihle už budou pryč až bude v pubertě.
Ono je to mazec ty peníze.. ![]()
Ja jsem ze 4 deti a byt jsme po materialni strance nikdy zvlast nestradali a dostalo se nam vsem i vysokoskolskeho vzdelani, odnesl to nas vztah s mamou. Nerikam, vsichni ji pochopitelne mame radi a navstevujeme ji, ale ten vztah ze strany nas deti neni nijak zvlast hluboky, protoze nikdy poradne nemela cas se nam venovat. Ono obstarat chod tak velke domacnosti sebere fakt hodne energie, hlavne kdyz jsou pak vsichni skolou povinni a rodice maji sve pracovni povinnosti, takze na nejake hlubsi budovani vztahu se vsemi ctyrmi detmi proste logicky neni prostor. Dokud jsou deti male, tak to asi extra nepocitis, ale je dost mozne, ze te to dozene, az budou deti dospele, jako jsme ted my a nase mama se ted desne divi, proc tam ty vztahy nejsou.
@Ernais já mám 4 a hluboké vztahy máme.
I 16 lety syn se mnou diskutuje o cestách a povídáme si klidně do 2 do rána.
Ale je pravda že já pracuji když oni spí.
A celkově si tu práci mohu zorganizovat díky volnější pracovní době.. Člověk si musí najít na každého z nich čas.
A ano unavená jsem.
![]()
Máme pět dětí, od dospělého po skolkáče a vážně uvažujeme ještě o šestém.