Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A ty pro něho ten režim chceš proč?
Já nejsem zastánce režimů, pouze večerních rituálů, aby dítě vědělo, že je večer a už bylo klidné.
Režim jako takový, je za mě hloupost.
Budeš na něm pak vázaná a nervózní, když den podle režimu nebude.
A navíc: spánek a potřeby dítěte se u těchto malých dětí mění každé třeba 3 měsíce a než se režim ustálí, tak už dítě bude mít potřeby zase jiné.
Například : počet spánků..
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem prvorodička a ráda bych nastavila aspoň trochu režim mému miminku (3,5m)
Jediné co, tak chodíme koupat cca kolem 18:00-18:30 a usíná kolem 19:00-19:30h. Jinak máme každý den jiný.
V noci se budí max 3×. Ale od toho se odvýjí ráno. Pokud nemá hlad, protože jedla naposledy v 7 ráno (vstává kolem 8:00-8:30h) tak jdeme přebalit, cvičit vojtovku, hrát si, nakrmim a ukládám. Ale někdy má hlad, takže přebalit, nakrmit a pak si hraje.
Někdy někam jedeme, takže to je také jiné. Vůbec si nevím rady, jak to udělat.
Ještě dodám, že denně chodíme s kočárkem ven kolem 13:00-14:00h.
Pokaždé spí jinak.
Poradíte mi prosím někdo, jak to udělat?:)
Asi takto, syn má rok a čtvrt přesně daný režim nemáme. Vše se odvíjí podle toho, kdy ráno vstane, pak tak za 3h cca jdeme na procházku ven, kde zase spí - 2-3h, zase podle potřeby a tak. Takže u nás opravdu žádná tabulka a časy nejsou. Je to cca orientačně stejné, někdy rozdíl i hodiny třeba ![]()
@Markéta188 píše:
A ty pro něho ten režim chceš proč?
Já nejsem zastánce režimů, pouze večerních rituálů, aby dítě vědělo, že je večer a už bylo klidné.
Režim jako takový, je za mě hloupost.
Budeš na něm pak vázaná a nervózní, když den podle režimu nebude.
A navíc: spánek a potřeby dítěte se u těchto malých dětí mění každé třeba 3 měsíce a než se režim ustálí, tak už dítě bude mít potřeby zase jiné.
Například : počet spánků..
Přesně tak ![]()
Režim chceš proto, že tobě to takhle nevyhovuje (proč?) nebo proto, žes někde četla, že režim je pro děti nutný? Mně přijde fajn, že máte takový pravidelný ten večer. A zbytek prostě vyplyne dle potřeb dítěte, a tak to má být.
Tak procházku máte v daném čase, koupání taky. Mě teda přijde, že nějaký režim máte. ![]()
To dítko stejně nebude fungovat jako hodinky, mám druhou holčičku taky 3,5měsíce…u první jsme měly každý den jiný, jezdily jsme na říkanky, na plavání, na návštěvy a tak a podle toho spala buď v autě nebo venku v kočárku…teď u druhé taky nemáme režim a usíná, když je unavená nebo když jedem někam autem nebo jde ven na procházku…dodržujeme taky jen ten večer a počet spánku ![]()
Hm, taky jsem měla podobný nápad, když jsem měla podobně staré miminko. No, blbá jsem byla. Takhle malému dítěti prostě nevysvětlíš, že teď se spí a teď se jí. Být tebou, vykašlala bych se na to, dokud nebude větší.
Jinak teda ale s druhým dítětem mi ten režim šel líp - protože prvorozenému bylo už přes dva roky, mělo jídlo a spánek již poměrně pravidelně. No a mladší se prostě muselo přizpůsobit - mám jen dvě ruce, že.
I když s odstupem času si říkám, že na starším je dost vidět, že je chaotik dodnes, kdežto mladší má rádo režim a pravidla - tak je možné, že se tenhle povahový rys u obou projevoval už v miminkovském věku.
Prostě v tomhle věku by ses spíš ty měla přizpůsobit dítěti, ne dítě tobě.
Příspěvek upraven 08.01.24 v 18:42
Dítě ti na režim ale bude prdět. Chce spát, když chce spát a jíst, když chce jíst.
Já jsem se synem měla režim, nebylo žádné kojení, takže se to dalo naplánovat od flašky k flašce. Zase jsem věděla kdy bude spát, kdy půjdu ven, vařit, nákup, vojtovka…ale já jsem celkově režimová, mně by systém „nějak to bude“ nevyhovoval. Udělej si to podle sebe…
@ivusha ale co když mělo dítě hlad dřív? Moje je taky na flašce a tak jednoduché to není. Jednou je unavené po hodině, jindy po půl.
@Anonymní píše:
@ivusha ale co když mělo dítě hlad dřív? Moje je taky na flašce a tak jednoduché to není. Jednou je unavené po hodině, jindy po půl.
Právě proto nemá smysl režim dělat až tak úplně. Některé dítě je skoro jako robot a potřebuje přesně daně úseky. Jiné ne, což u svého dítěte poznáš přece ![]()
Rezim u tak maleho mimca je blbost, pres den ti bude spat kazdou chvli jinak, par dni si bude treba davat nekolik 20 min slofiku, pak zas klidne vyspavat 2 hod v kuse.. ja teda nedam dopustit na bdela okna, ta mi davaji smysl a fungovaly krasne u obou synu. Staci si najit, jak dlouho cca vydrzi dite v danem veku bdele, vypozorovat to na svem diteti (nektera vydrzi mene, jina dele) a toho se drzet. Kdyz jsem to vychytala, tak jsem se zbavila dlouheho uspavani nebo pretazeni ditete.
Já tedy mám „režimové děti“. Obě dvě. Šestinedělí nepočítám, tam se kojilo a spalo tak nějak průběžně pořád, ale pak se nastavily jako hodinky. Jídlo po 3 hodinách, pravidelný spánek, který se samozřejmě měnil., ale vždy to bylo během 3 dnů (posun, délka), a pak zase x týdnů fungovaly v novém režimu. Je tedy pravda, že jsem se jim první rok přizpůsobovala a vycházela jim maximálně vstříc.
Radila bych to neřešit. Uspávání máte +/- ve stejnou dobu, pobyt venku taky. Ono Ti dítě samo „napoví“, co kdy potřebuje, a jak bude starší, bude ten jeho „režim“ stabilnější. Teď je děťátko ještě hodně maličké.
Ahoj, jsem prvorodička a ráda bych nastavila aspoň trochu režim mému miminku (3,5m)
Jediné co, tak chodíme koupat cca kolem 18:00-18:30 a usíná kolem 19:00-19:30h. Jinak máme každý den jiný.
V noci se budí max 3×. Ale od toho se odvýjí ráno. Pokud nemá hlad, protože jedla naposledy v 7 ráno (vstává kolem 8:00-8:30h) tak jdeme přebalit, cvičit vojtovku, hrát si, nakrmim a ukládám. Ale někdy má hlad, takže přebalit, nakrmit a pak si hraje.
Někdy někam jedeme, takže to je také jiné. Vůbec si nevím rady, jak to udělat.
Ještě dodám, že denně chodíme s kočárkem ven kolem 13:00-14:00h.
Pokaždé spí jinak.
Poradíte mi prosím někdo, jak to udělat?:)