Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, asi neporadím nic lepšího, než nechávat a nechávat od pár minut po delší intervaly. Můžeš ¨mu doma v pelíšku nechat onošené tričko, nebo ho zásobit hračkama, nebo třeba něčím na žvějkání, čím se zabaví (ucho, slepičí pracky a pod). Po příchodu se hystericky nevítat, jen pochválit a nechat psa vychladnout.
Renco, jak píše Nai…nechávat samotného po pár minutách, pak se vracet…prodlužovat. Rozhodně nečekat za dveřma a nekárat ho, že vyštěkává- to si spojí jako „ona odejde,ale když štěknu, tak se vrátí“…a jsi v začarovaném kruhu. ad protištěkací obojek…taky jsem byla proti, než náš soused začal posílat udání na OÚ, že nám štěkají psi (labrador a retrívřice), volat v noci (bezdůvodně) policajty ap. Takže na noc máme hafáky v domě, většinu dne taky a když je dávám vyvenčit a proběhat na dvorek, tak pes dostane protištěkák (ten de.il soused je totiž provokuje…) A hned nám Beneček štěká, jako když zeslabíš radio- fakt jen tak potichounku bafá, protože přišel na to, že 2× to pískne a pak ho to zabrní
Ale myslím, že pes je natolik chytrý, že ví, kdy má obojek a kdy ne- zrovna dnes jsem mu ho nedala a povídal si se psem přes ulici půl hodiny…takže ho to jistě neodnaučí štěkat. Snad to lze použít jako u nás- na omezenou dobu, aby byl klid od sousedů. On totiž ten náš nějak nepostřehl, že štěkání je přirozený projev psa- ale říkala jsem mu, že ho naučíme kokrhat
…ale u našeho souseda je to fakt v hlavě- starý mládenec před důchodem, přes zimu bez práce, sedí doma…vadí mu vše- kočky, ptáci a asi i lidi…
Takže držím pěsti při odvykání a trpělivé sousedy… možná by bylo dobré je obejít, aby věděli, že štěně trénuje samo doma…hlavně aby na něj přes dveře nemluvili, neutěšovali ho a pokud by štěkání přesáhlo pro ně únosnou mez, ať za vámi přijdou včas…
Ahojky, máme stejný problém akorát menších rozměrů, ale i tak jsou decibely dost velké. Takže my jsme začali, že jsme jí nechávali v prodlužujících intervalech doma. Stáli jsme i za dveřma pro kontrolu. Když odcházíme, ukážeme jí místo přísně a odejdeme. Když spustí, vrátíme se ukážeme místo a zase odejdeme, když je klid vzdálíme se třeba nakoupit. Když přijdeme, žádná sláva, protože při pochválení učůrává, takže když jsme chvilku pryč a vrátíme se tak zase na místo a když delší dobu, jdeme venčit. Ve čtyřech měsících se to ještě dá. Ještě jí koupím ty plnící hračky, dávají se do toho psí pochoutky a dá jim to práci to z toho dostat, tak se zabaví. Chce to trénink, takže nic neuspíšíš, nesmí být středem pozornosti, my jsme jí rozpatlávali a vymstilo se nám to
tak hodně štěstí ![]()
Chce to trénink, nejlépe úplně od mala, což jste už prošvihli
. Ale dá se to začít i teď, naštěstí je to ještě štěně. Čím starší pes, tím je to složitější. Musíte odcházet vždy na delší a delší interval. Poprvé minuta, pak pět, deset, půl hodiny. Chce to trpělivost a cvičit, ale jde to. Nechce mu tam teda nějakou hračku, když se bude moc nudit, tak by vám demoloval byt.
Protištěkacímu obojku se fakt zkuste vyhnout.
Ahoj napíšu svoji zkušenost. Prodlužovala jsem po minutách jak holky píšou, 5, 10, 15 minut, pak už to bylo dobré. Nechávala jsem jí žvýkací kostičky a hračky. Hlavně je dobré neodcházet ve stresu a ve spěchu, on si to pes pak s tím spojí. Musíš být klidná, vyrovnaná, prostě v pohodě, musí z tebe cítit že se fakt vrátíš:-).
U nás byl rituál na chodbe - v klidu jsem si k ní klekla a řekla jsem jí, já jdu teď pryč Niki a ty zůstaneš doma, hezky to tady hlídej, panička se vrátí. Všechno jistým hlasem, žádné kňourání:-). Pak dostala piškot, pohladila jsem ji a šla. Při příchodu to stejné - hezky v klidu - ahoj, panička se vrátila a opět piškot a pohlazení. Tohle zvládla na jedničku.
My jsme hrozně bojovali s venčením to jí trvalo dloho.
Tak držím pěsti ať to hezky zvládnete a máte pokoj od sousedů.
Prosím antištěkací obojek NEEE.
Ahoj, vyzkoušeno nemám, takže čistě teorie z knížky
: Budeš trénovat krátké intervaly a před každým odchodem řekneš ten samý jednoduchý povel, např. Přijdu. Odejdeš na chvíli, ale musíš jí odhadnout dobře, pes nesmí začít „zlobit“. Vrátíš se, pochválíš. A tak dál donekonečna, než se to naučí. Je to podobné jako jedna z metod na uspání dětí, dá se do postýlky, řekne se určitá věta a odejde se. Dítě tak získá jistotu, že když slyší to a to, maminka po spaní/ ráno přijde.
No a k tomu spooustu hraček, žužlací kost, keksíkovej váleček a tak ![]()
Musí mít Tvůj odchod spojený s NĚJAKOU PŘÍJEMNOU ASOCIACÍ. Tzn. při odchodu jí dát pamlsek nebo oblíbené hračky (které jsem schovala a dala jen když jsem odcházela, aby mu byly vzácné a bavily ho), dále mlsky do koule, ze které je musí vydolovat (to psa zaměstná) a velice účinné bylo si ráno přivstat a jít psa důkladně vybláznit ven. Pak byl vyběhaný, unavený a byl jak beránek. A jak píšou holky, učit po krátkých intervalech.
Taky máme labradoří mimi… 3 měsíce mu teď byli… dovezli jsem si jej před Vánocemi a celé svátky byli s ním… pak jsme museli do práce, tak jsem mu tam nastěhovali ještě na pár dní babičku a dalších pár dní ho vozili k ní jak do školky
Pak jsme to zkusili ho nechat doma v sobotu, když jsme jeli nakupovat… na půl hodinky… štěkal asi minutu, pak toho nechal, tak jsme odjeli… vrátili jsme se a Fído spokojeně chrupal v pelíšku… v neděli jsme odjeli už na dýl… cca na 3 hodky… štěkal zase asi minutu a když jsme se vrátili chrněl… v pondělí jsem ho nechala doma na dopoledne a v poledne jsem se vrátila a už zůstala s ním a v úterý už ani při odjezdu do práce neštěkal… sedl si a koukal jak odcházíme… v naprostém klidu… je to prostě geniální pes… viď Birmičko
![]()
birma píše:
Renco, jak píše Nai…nechávat samotného po pár minutách, pak se vracet…prodlužovat. Rozhodně nečekat za dveřma a nekárat ho, že vyštěkává- to si spojí jako „ona odejde,ale když štěknu, tak se vrátí“…a jsi v začarovaném kruhu. ad protištěkací obojek…taky jsem byla proti, než náš soused začal posílat udání na OÚ, že nám štěkají psi (labrador a retrívřice), volat v noci (bezdůvodně) policajty ap. Takže na noc máme hafáky v domě, většinu dne taky a když je dávám vyvenčit a proběhat na dvorek, tak pes dostane protištěkák (ten de.il soused je totiž provokuje…) A hned nám Beneček štěká, jako když zeslabíš radio- fakt jen tak potichounku bafá, protože přišel na to, že 2× to pískne a pak ho to zabrníAle myslím, že pes je natolik chytrý, že ví, kdy má obojek a kdy ne- zrovna dnes jsem mu ho nedala a povídal si se psem přes ulici půl hodiny…takže ho to jistě neodnaučí štěkat. Snad to lze použít jako u nás- na omezenou dobu, aby byl klid od sousedů. On totiž ten náš nějak nepostřehl, že štěkání je přirozený projev psa- ale říkala jsem mu, že ho naučíme kokrhat
…ale u našeho souseda je to fakt v hlavě- starý mládenec před důchodem, přes zimu bez práce, sedí doma…vadí mu vše- kočky, ptáci a asi i lidi…
Takže držím pěsti při odvykání a trpělivé sousedy… možná by bylo dobré je obejít, aby věděli, že štěně trénuje samo doma…hlavně aby na něj přes dveře nemluvili, neutěšovali ho a pokud by štěkání přesáhlo pro ně únosnou mez, ať za vámi přijdou včas…
Míno závidím
no budu to muset teda začít zkoušet.a mám odcházet uplně ven,nebo ze začátku stačí do jiného pokoje? jinak holky díky za rady
šla jsem ven… když a normálně pryč… do obchodu… protože on tě cítí, když jsi někde blízko a volá tě…
S těmi sousedy, co tu holky říkali, to si ale promlouv… já jsem je taky oběhla, a upozornila, že máme štěně a začínáme ho zvykat samotné doma a že asi bude kravál…
Renca127 píše:
Míno závidímno budu to muset teda začít zkoušet.a mám odcházet uplně ven,nebo ze začátku stačí do jiného pokoje? jinak holky díky za rady
Mišela1 píše:
Ahoj napíšu svoji zkušenost. Prodlužovala jsem po minutách jak holky píšou, 5, 10, 15 minut, pak už to bylo dobré. Nechávala jsem jí žvýkací kostičky a hračky. Hlavně je dobré neodcházet ve stresu a ve spěchu, on si to pes pak s tím spojí. Musíš být klidná, vyrovnaná, prostě v pohodě, musí z tebe cítit že se fakt vrátíš:-).
U nás byl rituál na chodbe - v klidu jsem si k ní klekla a řekla jsem jí, já jdu teď pryč Niki a ty zůstaneš doma, hezky to tady hlídej, panička se vrátí. Všechno jistým hlasem, žádné kňourání:-). Pak dostala piškot, pohladila jsem ji a šla. Při příchodu to stejné - hezky v klidu - ahoj, panička se vrátila a opět piškot a pohlazení. Tohle zvládla na jedničku.
My jsme hrozně bojovali s venčením to jí trvalo dloho.
Tak držím pěsti ať to hezky zvládnete a máte pokoj od sousedů.
Prosím antištěkací obojek NEEE.
Tak u nás zabralo to samé.Prostě nahlásit,že jdu pryč dát dobrůtku.
Ona pak ještě seděla na okně a sledovala,že opravdu odcházíme.Běda,když jsem musela narychlo vyběhnout ven,třeba jen kvůli pošťačce,to byl hned cirkus…Prostě chce to trpělivost a vydržet,protože výsledek se nakonec dostaví
.
Mína13 píše: šla jsem ven… když a normálně pryč… do obchodu… protože on tě cítí, když jsi někde blízko a volá tě…
S těmi sousedy, co tu holky říkali, to si ale promlouv… já jsem je taky oběhla, a upozornila, že máme štěně a začínáme ho zvykat samotné doma a že asi bude kravál…Renca127 píše:
Míno závidímno budu to muset teda začít zkoušet.a mám odcházet uplně ven,nebo ze začátku stačí do jiného pokoje? jinak holky díky za rady
Souhlas, až někam ven, aby tě necítil. My se zrovna přistěhovali a taky jsem šla za sousedem, jestli mu to moc nevadí, že než si Tereka zvykne sama doma, že kńundá, byl v pohodě.
Ahoj, nevím, jestli je tato diskuze ještě aktivní, ale i tak bych se potřebovala poradit. Tak budu ráda, pokud se někdo ozve. ![]()
Mám v plánu si s přítelem pořídit pejska. Jorkšírku. Asi před měsícem jsme se nastěhovali do nového bytu, do podnájmu. Měla jsem předa dvěma dny narozeniny a přítel mi chtěl udělat radost, tak zavolal majiteli bytu, s tím, že by chtěl znát jeho názor na pejska v bytě. Že si plánujeme koupit jen něco malého. Majitel řekl že s tím nemá problém, že má psy rád a nevadí mu. Jen zdůraznil, že před pár lety byt pronajímal byt svému známému, který měl taky psa, a údajně pes celý den štěkal, až si sousedé stěžovali. Že nemá strach z toho, že by něco poničil, ale se sousedy má prý dobré vztahy, a tak by byl nerad, aby se něco pokazilo. Každopádně si vzal den na rozmyšlenou, a že prý se poradí doma s manželkou co a jak. Samozřejmě druhý den volal, ale řekl, že ať se nezlobíme, ale že s tím nesouhlasí. A já teď prostě nevím, co mám dělat. Podle nového OZ jsem se s ním vůbec nemusela bavit a normálně si psa pořídit, nemá právo mi to zakázat. Ale vzhledem k udržení dobrých vztahů, jsme ho chtěli požádat o „svolení“, a takhle to dopadlo. Nevím, jestli jsme neudělali chybu, že jsme se ho vůbec ptali, a druhou stranu, jsme slušně vychovaní a nejsme problémoví, tak se mi to příčí, dělat něco za jeho zády. Mám v plánu s ním ještě mluvit osobně, a zkusit ho zlomit. Pokud ani to nepomůže, pak vážně nevím. Koupit psa a modlit se, aby nás sousedé nenapráskali a majitel nás pak nevyhodil..nebo to ještě nechat spát…??? Na psa budu mít čas. Dokonce jsem domluvená i se šéfem v práci, můžu si ho tam brát. Samozřejmě ji chci taky naučit samostatnosti, aby byla zvyklá i doma sama. Zvážila jsem všechna pro a proti..a opravdu jsem v situaci, kdy nevím, co dělat jsem na vážkách. Být rázná a stát si za svým, nebo sklopit hlavu, aby nebyly problémy..
Moc si ji chci pořídit, ale zase chi udržet stále dobré vztahy..nevím
..řešil někdo stejný problém??? Díky za reakce
Můj názor: dle NOZ si pořídit psa sice můžete, ale ten byt není vaším majetkem a majitel vyjádřil nesouhlas. Osobně si myslím, že by bylo velmi vhodné toto respektovat.
Ahoj holky,potřebovala bych poradit.máme 4měsíční fenku labradora se kterou jsem byla doma a všude chodila se mnou.ted chci nastoupit do práce a nevím jak ji naučit samotnou doma.
Když ji nechám třeba pul hodky samotnou,tak celou dobu vyje a štěká na celý barák.mám strach aby nás sousedi nevystěhovali jak bude takhle vyvádět třeba 4 hodiny.
chtěla jsem pořídit protištěkací obojek,ale manžel tvrdí ,že je to trápení psa a že se to dá určitě naučit i jinak.nemáte nějakou radu?Díky Renata