Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, omlouvám se za novou diskusi…
Mám 2,5 měsíčního syna, který od narození špatně spí, možná i naší vinou ![]()
Teď se to ustálilo, bohužel špatně a malý spí tak jako já v těhu tedy od 3 hod ráno do 12-13 hod…
Jsme na UM, jí 6-7× denně, každý den kolem 19 hod koupu, mažu, pak jí a ve 20 hod jde spát, to většinou sám usne, ale někdy se hodně budí, plive dudlík a zase ho chce…Kolem půlnoci se budí na jídlo a pak řádí do dalšího jídla ve 3 hod ráno, to už pak usne, ale v naší posteli zase kvůli tomu dudlíku…
Pak jí kolem 6 hod a 9 hod a bohužel to mám největší jistotu, že u krmení ani neotevře oko a spí dál…
Já spím samozřejmě s ním, takže nic moc odpoledne nestihnu…kolem 14 hod už zase usíná (dnes jsem ho v 16,30 hod už radši vzbudila) a od 18 hod už má červené oči a kňourá a někdy si zase zdřímne na 20 min…
V kočárku spí vždy a celou dobu, takže když někam jedu a vracím se po krmení v 16 hod tak mi v kočárku spí i po příjezdu domů, že ho musím budit na koupání…
Kočárek je vlastně jediné místo, kde spí klidně (nejlépe v rozepnuté kombinéze, takže je jak v pelíšku), bez dudlíku…jinak v posteli mává rukama a kroutí hlavou…nemluvím o tom, když ho uspím na ruce a po odložení je vzhůru, nejlépe, když já se akorát uložím ke spaní..
Já spím tak 3× po 2 hodinách, zatím existuju, ale chci to nějak řešit. Nevadí mi, když bude vstávat už v 8 hodin ráno ani to krmení po 3-4 hodinách mi nevadí…
Děkuji za rady a tiše závdím všem, kterým děti spí ![]()
Zoufalá mamina…
PS: je 18:52 hod a místo koupání mi usnul ![]()
Jak naucit spat Ti neporadim. Nas MArecek spinka krasne od narozeni.
Jen me napadlo, kdyz pises, ze mava rucickama, jestli ho nebudi a netrapi ty. Zkusila bych zavinout. My zavinujeme i spani pres den, jinak by asi neusnul a nebo spinkal par minutek.
ahoj
nepotesim te, ale takhle maly mimco spat nenaucis, to jak spi je docela normalni, akorat, ze ti v noci byva vzhuru, to radim jen se mu moc nevenovat, jako moc nesvitit a nehrat si s nim, proste aby mu doslo, ze je noc a spinka se
Zavinout jsem zkoušela, ale asi to dělám blbě. Malýmu se to nelíbí a stejně se pak z toho vykroutí…
On teda teď už rukama mává jen při usínání. Mně spíš příjde, že když chce spát jako teď nebo v tom kočárku tak má ruce podél tělá a ne do pěstiček,kolikrát má prsty do vzduchu…zato když ho dám spát já po koupání tak má ruce do pěstiček a položené u hlavy ![]()
To dodržuju, teda musím hlídat tatínka, páč se kolem půlnoci vrací z práce a nejradši by si s malým hrál, když ho celej den neviděl
Jestli to nebude tím, třeba na něj malý čeká a proto nechce spát ![]()
jizvíková píše:
ahoj
nepotesim te, ale takhle maly mimco spat nenaucis, to jak spi je docela normalni, akorat, ze ti v noci byva vzhuru, to radim jen se mu moc nevenovat, jako moc nesvitit a nehrat si s nim, proste aby mu doslo, ze je noc a spinka se
hm,hm..je ještě malinkej,ale zároveň chápu tebe jak ti je.Jonáš měl obrácený režim 2 měsíce po narození,většinou spal ve dne,často a krátce a v noci řval,páč jsme ho nechávali v postýlce a drželi za ruku,dělali pšššš a hladili ho.já byla vyřízená,usínala jsem ve stoje,přítel i doktorka mi zakázali malýho vyndavat z postýlky když řve,to bylo něco pro mě,já hotová,nejradši bych ho furt chovala a hle..vyplatilo se to.po třetím měsíci začal usínat sám po vykoupání,kojení a trvá to dodnes.ťuky ťuk
Asi moc neporadím, ale dáváš malého spát v zavinovačce? Když spí dobře v kočárku, tak by to mohlo pomoct. Ještě mi napadlo, co zkusit dávat spát později, já ukládám až kolem 22…
Ty jo teď nevím jestli ho mám budit na koupání, to spíš ho asi budu koupat už v 18 hod a dávat spát v 19 hod, když ďnes v 19 hod spí, kdy by se normálně koupal…no jediná útěcha, že do puberty se to snad zlepší ![]()
Ja davala kluky spat v 22, ale celou noc spi od 4 mesicu, ze zacatku proste ridi spani oni, oni maji hlad
, jen to chce mit rezim a tim se ridit dlouhodobe.
budiz ti utechou, ze mas jen jedno dite ![]()
Já bych zavedla režim pravidelně. Koupání v tolik a tolik, pokud spí, vzbudit, vykoupat a uložit. V ten samý čas max.plus mínus půl hodiny. Když se v noci vzbudí, být potichu, snažit se nesvítit, bez rozesmívacích ťuťu ňuňu. Ráno normálně vstát a provozovat běžný hluk, nebo zase vzbudit. Protože pokud mu nedáš ten impuls, že je v jeho spaní něco jinak, tak buď se sám neupraví, nebo to bude trvat hrozně dlouho a do té doby budeš zombice
My nikdy se spaním problémy neměli, těžko říct, jestli dodržováním režimu nebo hodným dítětem, každopádně taky mi rvalo srdce jí budit na koupání, když tak krásně spinká…ale vždycky jsem si řekla, že je to i pro její dobro a hlavně vyspalá a usměvavá maminka je k nezaplacení.
Taky si někdy říkám, jak bych taky v tomhle provozu zvládla dětí víc…máš můj obdiv Jizvíková ![]()
No jo, v těhu jsem si plánovala, jak se ráno s malým kolem 7-8 hod vzbudíme, on si pak bude hrát, já si zacvičím, půjdeme na procházku, mezitím budu samozřejmě kojit, večer půjde spinkat do postýlky…a jak to dopadlo?
Vstáváme v poledne, postýlka nám akortá zabírá místo a manžel si z ní dělá odkladiště hadrů a už jsme týden plně na UM ![]()
jizvíková píše:
Ja davala kluky spat v 22, ale celou noc spi od 4 mesicu, ze zacatku proste ridi spani oni, oni maji hlad, jen to chce mit rezim a tim se ridit dlouhodobe.
budiz ti utechou, ze mas jen jedno dite
Dík, zatím teda spí, tak ho dnes nechám bez koupání a uvidím do kdy bude spát a možná to od zítra o hoďku posunu…zkusím taky ráno po tom krmení v 8-9 hodin vstát a uvidím, co to s ním udělá…
zuzouš píše:
Já bych zavedla režim pravidelně. Koupání v tolik a tolik, pokud spí, vzbudit, vykoupat a uložit. V ten samý čas max.plus mínus půl hodiny. Když se v noci vzbudí, být potichu, snažit se nesvítit, bez rozesmívacích ťuťu ňuňu. Ráno normálně vstát a provozovat běžný hluk, nebo zase vzbudit. Protože pokud mu nedáš ten impuls, že je v jeho spaní něco jinak, tak buď se sám neupraví, nebo to bude trvat hrozně dlouho a do té doby budeš zombiceMy nikdy se spaním problémy neměli, těžko říct, jestli dodržováním režimu nebo hodným dítětem, každopádně taky mi rvalo srdce jí budit na koupání, když tak krásně spinká…ale vždycky jsem si řekla, že je to i pro její dobro a hlavně vyspalá a usměvavá maminka je k nezaplacení.
nečetla jsem všechny přípěvky a nenapodlo tě pořídit koš na miminko?! S nebesy,!
Koš na miminko je prostorný cca asi jako korba moderního kočáru,je možná větší, miminku připomíná kočár,nemá okolo moc prostoru a cítí se tam dobře
píšeš ,že v kočáru spí dobře
já jsem měla koš u babičky a musím říct,že v tom byl daleko klidnější,než v normální postýlce. Ještě bych ( pokuď se ti tam vejde) dala obyč zavinovačku,takovou tu zatahovací,ale klidně mu můžeš nechat ručičky venku ,…
To mě napadlo, ale před 10 dny už měřil 64 cm, takže zas na dlouho by asi nebyla ![]()
Já mám kočárek v obýváku, takže tam spí po koupání do půlnoci…známá mi právě říkala na co kupovat koš, když ho můžu mít v korbě…někdy jsme v noci i korbičku přenášeli do ložnice, když v tom usnul a my šli už spát, takže jsme měli korbu od kočárku na postýlce ![]()
mabit píše:
nečetla jsem všechny přípěvky a nenapodlo tě pořídit koš na miminko?! S nebesy,!
Koš na miminko je prostorný cca asi jako korba moderního kočáru,je možná větší, miminku připomíná kočár,nemá okolo moc prostoru a cítí se tam dobřepíšeš ,že v kočáru spí dobře
já jsem měla koš u babičky a musím říct,že v tom byl daleko klidnější,než v normální postýlce. Ještě bych ( pokuď se ti tam vejde) dala obyč zavinovačku,takovou tu zatahovací,ale klidně mu můžeš nechat ručičky venku ,…