Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosím o radu, můj chlapík nechce vůbec doma spinkat, jen venku a kočárek musí pěkně jezdit.
Samozřejmě doma nic neudělám, no a po 2×3 hod. procházce mám dost.
Nemáte nějakou fintu, jak naučit spát mimi doma, nebo s tím nic nenadělám? Houpu ho doma v kočárku, nic - řve a mne si očička, prostě se musí ven. V léto OK, ale teď?
Díky moc Jitka
Jitko, tohle jsem měla za začátku taky…ale prostě jsem se rozhodla, šoupla ho do pelíšku a chodila kontrolovat a nechala jej kvíkat. První den se mrňousek ozýval skoro hodinu a já si říkala,že pro něj jdu,že to nevydržím..druhý den už jen 20 minuit a od 3.dne spí po položení do postýlky. Zatím to pořád je OK, někdy to trvá déle než usne, jindy dřív, ale už nemusím jezdit.
Jinak tuším, že podobná metoda je Feberova? nebo tak nějak. Zkus to pohledat, viděla jsem dizkuzi přímo na mimibazaru. Třeba tam najdeš co hledáš. Držím palce a úspěšné učení:-)
No jo, ale on vydrží řvát a řvát - třeba 2 hodiny
No se nedá vydržet, stejně nic neudělám, takže je lepší jít ven. Ach jo.
Jitka
Ahoj,
ja bych ti rada poradila, ale mame doma nespavce a probihalo to uplne stejne jako u vas. Julda od miminka spi velmi malo, take nejdriv jen v kocarku na prochazkach(spis turach) a ani ted to neni o moc lepsi, od dvou kratickych max. 40 min spanku se presunujem k jednomu denne prumerne hodinovemu. No, kdyz je vzhuru, neudelam doma nic a navic se nase princezna rozhodla chodit pozde spat(kolem 21 az 22.h, nekdy i dele a pozde vstavat - nejdriv kolem osme. Usina jen u kojeni nebo v tatove naruci, tj. nemuzu ji dat pres noc na hlidani ani nahodou. Vyzkousela jsem postupne snad uplne vsechno, co jsem vedela, ale na usinani a spanek u nas nefunguje nic jineho. Mam pocit, ze nase holcicka povazuje spanek za ztratu casu. Nekdy si rikam, ze jestli nase druhe planovane dite bude stejne, nezvladnu to.Jsem porad unavena, ale zase jsem stastna, ze je zdrava a spokojena.
Tak preju pevne nervy a verit, ze u vas se to zlomi.
Mroe
Vyrvani jsem zkousela taky, dokonce v ruznych obdobich nekolikrat, ale nase dite je neobycejne vytrvale, vzdycky jsem to po tak dvou hodinach revu vzdala ja. Vsechny dalsi pokusy dopadly podobne. Naposled Julda svou metodu deptani maminky a tatinka revem v postylce dovedla k dokonalosti - jeste se u toho vzdycky totalne pos…, a tak prebalovani a konec nadejim na spanek.
Uz si i rikam, jestli nema fobii z postylky, no nevim, ale co spi v posteli se mnou, je to o malinko lepsi. Jen tatinek se musel odstehovat, na nasi postel se vsichni nevejdeme a kdo zkusil spat s neklidnym batoletem, chape.
Tak hodne stesti
Mroe
Mroe,
ty máš odvahu mít druhé? Já teda taky chtěla vždy 2, ale teď fakt nevím.
Jitka
P.S. No a čím jsem starší, tak mám snad větší potřebu spánku či co.
Jitka a skusala si fit loptu? Syn za:,–(ne zaspava len ked sa na nej pohupujeme pred Tv najlepsie, ked bezi hudobny kanal. Vzdy pomahalo pustit hudbu, aj ked som ho ucila zaspavat v postielke.
Teraz s nim vecer obvykle problem nie je, prispi sa pri kojeni a po ulozeni do postielky, ked zacne protestovat tak nastupuje tatka, ktory ho troska ponosi alebo len pohladka v postielke maly uz vie ze ciciky
nepridu, tak rezignuje a zaspi.
Cez den uz spi len raz, a to ho uspim na tej fit-lopte. ked je dost uspaty, obleciem ho do kombinezy a dam spat do kocika na balkon. Je schopny tam spat aj 3-4h.Bala som sa toho ako ho bude uspavat, ked bude starsi ale zatial sa nam to vyriesilo, uspavat ho raz za den sa da prezit (kukam pri tom tv, alebo si citam) a s vecernym zaspavanim nema problem. Skus hudbu a pripadne tvoje tricko v postielke (ak by bol problem so zaspavanim vecer). z tricka citi tvoju vonu a lahsie sa mu znasa odlucenie. Drzim palce aby ste nasli nejaku bezbolestnu metodu ![]()
Ahoj.
Radimek měl taky takové období.
Snažili jsme se to řešit pravidelným denním režimem (pochopitelně v mezích možností). Intervaly řevu se zkracovaly z hodiny na několik minut. Po půl roce, kdy se začal více hýbat, usnul doma celkem v pohodě (asi 5 dnů v týdnu s únosným kňouráním). Na návštěvě jsme se o usnutí ani nepokoušeli - marná snaha. Protíral si očička, byl viditelně utahaný, snad až přetažený a nic. Spát prostě nebude.
V devíti měsících, kdy lozil a sto šest a stavěl se k nábytku, nastal klid. Zřejmě se tak unavil, že odpoledne usíná bez problémů (pochopitelně ve své postýlce, jinde nehrozí).
Všechno odčinil naprosto ukázkovým nočním spaním.
Beruška
Ahojky,
u nás jsme měli podobnou situaci a já navíc nemám na to, abych nechala miminko „vyřvat“ ![]()
U nás zabralo uspávání na mojí peřině, kde buď Pavlík usne při kojení, anebo si povídáme a zpíváme a do 20min maximálně usne a spinká… Sice to není moc „výchovné“, ale nemůžu přece jezdit celý den s kočárem … A v postýlce spí tak maximálně 30min (to je strop!) a pak začne řvát (plakat je slabé slovo), je nevyspalý, protivný … atd. …
Takže u nás to peřina jistí ![]()
Ahoj holky,
teda nechci Vás nějak strašit, ale u nás spaní doma nehrozí stále… Možná jsem si to zavinila sama, už odmalinka jsme hned po obědě vyráželi ven s kočárkem na procházku a malý usnul, což je vlastně doteď…
Když prší, nebo je podobný nečas, tak se to dřív řešilo uspáním v autě, když jsme jeli někam nakupovat nebo na návštěvu…což ale teď už nefunguje ani za mák. Zkouším si s ním lehnout do postele a číst mu knížku, nebo říkat pohádku, ale stejně buď jen sedí a „kecá“ mi do toho, anebo spouzí po posteli, ale spánek ani ťuk!
Jednou jsem ho zkusila uspat v náručí, ale to byl násilím držený a asi po hodině a půl zpívání písniček a „houpání“ v náručí a jeho řvaní že chce dolů usnul vyčerpáním…pak jsem padla taky… Mám podezření, že ten můj prcek prostě spát nemá čas! Večer v 6 už je ale pak přetažený a v půl 7 už leží s mlíčkem v postýlce a usíná.....ráno je pak v 6 vzhůru.......
Děs běs!!!
Jinak večer s usínáním (i když spí odpo v kočárku) problém není, avšak v tom kočárku je to taky zážitek - musím zvednout přední kolo a takhle ho v horizontální poloze vozím dokud neusne.......
jinak ani ránu… chjo ![]()
Prosím!!! poraďte co s takovým hyperaktivcem
!!!
Holky,
ale to přece není možný. To by se ženský, který mají děti brzo po sobě musely zbláznit! Někde je chyba ![]()
NO jsem ráda, že v tom nejsem sama, občas si připadám dost utahaná a neschopná. Náš chlapík má totiž 9 kg, takže je opravdu co nosit!
Jitka
Ahoj Jitko,
no, já jsem ta co má děti brzo po sobě (konkrétně 13 měsíců) a nezbláznila jsem se. Obě děti se naučily spát samy někdy okolo 4 měsíce, ale nenaučily se to sami, museli jsme na tom zamakat my rodiče. Je to nápor, ale jde to. Ted je půl osmé a Vojta usíná v postýlce a Val v košíku, myslím, že ani dneska tam nebudu muset jít… Můj názor je, že je to jenom a jenom o rodičích…
Peta
Jitko,
naprosto s tebou souhlasím… Ale co mám dělat? Prostě spát nepotřebuje (zato já jsem úplně groggy) a sám neusne… Babičky ani nikoho hlídacího nemám, kdo by to zkusil s jiným elementem. Navíc jsem s prckem sama, takže ani tatínek nezafunguje.
Jinak noci bývaly od narození á 3 hodiny kojící a po zavedení příkrmů v půl roce cca 2× za noc a po roce jsem přestala kojit, ale v noci se budí pořád… ![]()
Proto sem píšu, ať někdo poradí - JAK NA TO?
Díky ![]()
Stručný výtah Estivillovy metody: