Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, je normální, když 7 měsíční miminko se samo nepřetáčí za zad na bříško (samozřejmě ani naopak)? Už měsíc jsem kvůli tomu nervozni, zkouším ji pomáhat, ale nemá žádnou snahu (udělala to dvakrát sama ale pouze náhodou). Dál nemá žádnou snahu o lezení - na to je ještě asi brzo, prostě jen chce ležet na zádech nebo na bříšku a kope si u toho nožičkama. Vím, že se nemá posazovat, ale přitahuje se hodne jakoby do sedu, a kdyz ji trošku pomůžu a na pár sekund ji po:,–(ím, tak je strasne nestabilni a sama by se sklátila, přitom o měsíc mladší klouček známých krásně sedí (vím, že to není zdravé a neschvaluji to). Mám strach, jestli je to jeste normální. Holčička byla od narození zdravá, bezproblémový porod, je veselá, není obtloustlá, měl to někdo podobně? Jinak VŠEM PŘEJI KRÁSNÉ A KLIDNÉ VÁNOCE......:-)
Myslim si, ze se nemusis zatim obavat. Julinku takove veci nezajimaji (jako napr.: pretaceni se jakkoli). Teprve pred tydnem, kdyz uz se strasne moc vstekala, nejak se odrazila a otocila se ze zad na brisko. Ostatni miminka kolem nas se umi ve stejnem veku otacet sem i tam. Ji to nejak nebere. Urcite si nedelej starosti.
Sedet by Juli moc rada, ale sama to neumi a tak ji jen podpirame do pololehu - sedu, proste tak aby na nas videla. A cvicime, aby se nejak unavila.
Miminka jsou obcas leniva a kdyz nechteji tak nechteji. Jeste vyckej a kdyz tak porad se s doktorkou.
Krasne a vesele Vanoce.
Ahojky, řešit by to měl asi tvůj pediatr. Pokud ti řekne, že je to v pořádku tak bych se nevzrušovala. Jiřík se klátil při sezení a nechtělo se mu moc lézt. Tak mi můj pediatr napsal rehabilitace. Je k neuvěření, že za pomocí jednoduchých cviků si zpevnil zádové svaly natolik, že za měsíc a půl krásně sedí,sám se po:,–(í a taky leze.
Jana
Pokud máš pochyby, zeptej se pediatra. Ten tě nejspíš pošle na neurologii.
Jinak každé miminko dělá věci jinak, někdo dříve, někdo o hodně později, každopádně není dobré holčičku posazovat, pokud si nesedne sama, natož když se ještě ani sama neudrží. Mohlo by to mít negativní vliv na páteř a držení těla. To, že jiný a mladší chlapeček dělá už víc, není rozhodující, každé dítě má svůj rytmus.
My jsme měly snížený svalový tonus na celém těle, i když holka seděla, viděla jsem, že není OK. Na rehabce jsme byly, cvičily jsme doma s balonem a za dva měsíce byla v pohodě, svaly posílila…nemusí to být nic vážného.
JO, a že dneska něco nedělá, můžeš se připravit, že brzy začne a o t rychleji to třeba půjde
Mezi první a druhou návštěvou neurologa nám uběhl měsíc a za tu dobu udělala holka takovej pokrok, že se divil, s čím že jsme tam vlastně byly ![]()
Gabča a Bára
Ahoj, co se tyce pretaceni tak mala s tim taky dlouho otalela, pamatuji ze kdyz uz byla na brichu hned chtela zpet to uz nezvladla a tak hned zacla bulit protoze ji to na brichu nebavilo a tak se asi prestala kvuli tomu pretacet. Ale tedy lezla a sedela v 7m, ale to lezeni pricitam motivaci kterou mela ve starsi. Sany.
ahoj.doufám, že tě uklidním.naše malá se po:,–(ila sama teprve 3 dny před svým 9. měsícem. ale neleze, jen sedí. taky se asi 3 měsíce trápila, že si chtěla sednout tak, že zvedla rovně hlavičku a část zádíček, ale u toho zvedala i nožky, takže udělala takovou kolíbku a samozřejmě se nepo:,–(ila. teprve teď když se po:,–(íí(zapře se o jednu ručku a vyšvihne se pomocí bříška), tak začíná dělat takové náznaky na lezení a začala se i vsedě točit dokola. nám doktorka říkala, že má na všechno čas, že některé děti jsou už takové. já jsem taky pozorovla ostatní maminy a tiše záviděla, co jejich děti už umí.neboj, důvěřuj miminku. hezké vánoce. petra
Ahoj,
taky bych se tim prilis nevzrusovala, jen bych se o tom zminila sve pediatricce. Kazdy dite je uuuplne jine, nektere rychle a druhemu to chvilku trva… Honzik se zase nechtel pretacet z briska na zada- to vubec nedelal, protoze to pro nej byla nezajimava poloha. Na zadech snad jen spal,:-)
Tak uvidis co ti lekarka rekne mozna jen tu neurologii.
JInak PEKNE VANOCE s nasimi drobecky_)
Kac+H
cheche:o) náš Michal se po:,–(il až dva dny před vánoci - teda 22.12. - to mu bylo 10m a 4 dny:o))) a moje máti furt že v srpnu už bude sedět jak špalek…
Každopádně každý dítko je jiný. U nás v deníčku je holčička, která se do 9 měsíců uměla jen přetočit na bříško … no a dva tejdny nato už maminka psala že zkouší lézt… ono to pak jde strašně rychle. Jo a sousedovic holčička od 7 měsíců sama chodí… ale fakt sama bez držení… její máma je doktorka a říkala že je to daný geneticky - prostě u nich v rodině téměř všichni v 7 měsících chodili…
Jinak pouze orientačně se můžeš kouknout sem
http://www.zdravotnici.cz/…/article.php?…
ale ber to fakt orientačně - já když jsem se pokusila Michala v 9 měsících po:,–(it tak sedět nevydržel - prostě se skácel - jak malý mimino, najednou zničehonic si stoupl a pak teprve začal sedět…
Na preventivky jistě chodíš, takže to zkus probrat s doktorkou, ale jinak z vlastní zkušenosti vím, že se dá dítko motoricky popohnat vhodným cvičením (chodili jsme na neurologii i na rhb - ale kvůli tomu že se od narození prohýbal a stáčel k jedné straně) . Zase nadruhou stranu nevím jestli takový popohnání je dobrý…
Takže hlavně klid a jak říká naše neuroložka, hlavně neposazovat, hlavně nevodit za ručičky… a vyčkávat:o)
pěkné vánoce
Ahoj,
tak ja bych se s tim teda trochu vzrusovala. Nase mala nechtela byt na brisku, strasne tam rvala. Tak jsem si nasla nejakou rehabilitacni sestru a zasla za ni na konzultaci. V tomto ohledu byla nase pediatricka na dve veci, protoze nedokazala vubec v nicem poradit a jen rikala dobry, dobry.
Tak jsem sla k te rehabce, ta malou dukladne prohlidla, zjistila, ze ji samozrejme nic neni, ale doporucila mi cviky, po kterych se vse rychle zlepsilo. Male se na brisku zacalo libit a zacala se pretacet raz dva. Navic ty cviky nebyly vubec bolestive!
Myslim si, ze kdyz se male stejne venujes, tak je skoda s ni rovnou necvicit par cviku, ktere ji pomohou. Je to opravdu chvilka a dela divy.
Ja jsem trochu vahala, proroze jsem nechtela podstupovat martirium - pediatr - neurolog - rehabka, tak jem sla rovnou za tou sestrickou. Ta si za konzultaci bez predpisu vzala 200,–- a nakonec mi detska napsala predpis rovnou k ni, bez povinne navstevy neurologa. Nechodime tam casto jen asi 1× za 6 tydnu.
De facto male nic neni, ale jsem klidnejsi, protoze cviky, ktere provadime ji pomahaji se spravne pohybove vyvijet. Navic mam jistotu, ze rady, ktere dostavame jsou opravdu spravne. Jak uz jem rikala, tomhle ohledu me pediatr dost zklamal. A uplne rostu, kdyz slysim, ze nektere deti „proste nelezou“. Je to pro ne opravdu hodne dulezite, tenhle vyvojovy krok preskocit a zase na to existuji cviky, jak lezeni podporit.
Takze ja doporucuju konzultaci u rehabilitacni sestry!
lejla
Klárce bude příští týden sedm měsíců. Má za sebou neurologické vyšetření, protože doktorce se ve třech měsících nezdálo pasení. Vyšetřovala jí doktorka, která má velké zkušenosti s postiženými dětmi. Podle ní je Klárka v absolutním pořádku. Řekla mi, že každé dítě má jiné tempo vývoje. Přetáčí se, ale někdy nemá náladu a řve a chce otočit. Jinak ve snaze lézt se točí jako hodinové ručičky. Že by ale nějak „válela sudy“, to se jí moc nechce. Myslím, že bych ještě byla v klidu, pokud by se mi vývoj nějak nepozdával i dál, poradila bych se s pediatrem. Ale někdy to dítě s něčím otálí a potom dělá pokroky skoro z hodiny na hodinu. Jindy je přesně „podle tabulek“. Mimochodem, třeba já jsem nelezla, naučili mě sedět, potom jsem šla rovnou do stoje a v devíti měsících jsem chodila. Nevím, jestli je to dobře. Četla jsem, že děti by jednotlivé vývojové fáze neměly přeskakovat, ale kamarádce chlapeček „válel sudy“, potom seděl a potom chodil. Taky nikdy nelezl. Ivča_K PS: Nevím, jestli jsi z Prahy, ale pokud ano, písni mi SZ, můžu ti poradit tu doktorku, je fakt výborná, pro tvůj klid si k ní můžeš skočit.
Dotaz pro chytřejší
Ne, že by se to týkalo konkrétně nás, ale dotaz. Je nějaký postup, jak a co má dítě první umět - plazit se, lozit, stoupat, sedět. Co když to tak není, co když první sedí a až pak stoupne? Podle mě nic, ne? Jen mě to tak napadlo.
Další dotaz - kdy vám dítě klečelo na kolenou a udrželo se?
Dotaz pro chytřejší
Ne, že by se to týkalo konkrétně nás, ale dotaz. Je nějaký postup, jak a co má dítě první umět - plazit se, lozit, stoupat, sedět. Co když to tak není, co když první sedí a až pak stoupne? Podle mě nic, ne? Jen mě to tak napadlo.
Další dotaz - kdy vám dítě klečelo na kolenou a udrželo se?
Jen pro pobaveni…cetla jsem nazev diskuze jako Motorka v 7 sedmi mesicich, tak jsem nakoukla a rikala jsem si, kdoze ma tak dokonale ditko
A jak blbka cumim, proc se tady resi vyvoj deti
No, takze mne uz dohnala materska demence, musim zacit bystrit mozek
Sory za OT ![]()