Jak naučit štěně na plenu

69
5.8.22 00:27

Jak naučit štěně na plenu

Zdravím,
mám 13 týdenního pejska (Yorkshira) a snažím se ho naučit vykonávat potřebu na plenu. Mám ho týden a v původním domově nebyl na plenu zvyklý.
Držím ho na pleně, když se vyčůrá na podlahu, tak mu řeknu „nesmíš“ a dám ho na plenu. Už jsem několikrát zkoušela i nasáknout moč z podlahy do pleny, aby tam cítil pachy. Koupila jsem i sprej proti značkování, který měl hodně dobré recenze a postříkala jsem s ním zem kromě místa, kde je plena a stejně čůrá i kadí na podlahu a sprej vůbec neřeší. Dala jsem mu tam už i 2 pleny.
Bohužel stále nic. Ještě se na plenu nevyčůral ani jednou. Už jsem bezradná.
Samozřejmě vím, že to nějakou dobu trvá než se naučí, ale že se po týdnu nevyčůrá na plenu ani jednou..
Prosím moc o nějaké triky nebo rady, jak ho to naučit.
Nepište, ať ho beru ven a budu mít klid. Bohužel nemám tolik času, abych ho brala min. 4× denně ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
5.8.22 00:37

Kde bydlíš? Dáme sraz. Náš pes ho to naučí. On byl naučený chodit na staré hadry čůrat. Všechny štěňata to naučila. A není možné ho to odnaučit. My jsme s ním celý den venku. Aby šel cvrkat na trávu, tak jedině jdeme s ním. Pochvala hlasitá, radost, pamlsek, ať si to zapamatuje, že je to dobře. Šikovný kluk. Když se to povede. Jak vidí něco látkového, tak jde tam. Měl krásný pelíšek veliký. Však si ho počural opakovaně. Včera jsem mu ho po skoro třech týdnech zkusila znovu dát. Co udělal? No jistě. Do pračky nevleze. Jedině do čistírny ho dát. Jinak je po pelíšku. Na trávu letí blesk, že udělá bobek. To ví, kde má jít. Ale ocvrká látkové věci. Furt si to nemůže v hlavě vymazat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77866
5.8.22 00:42
@Mama2020 píše:
Zdravím,
mám 13 týdenního pejska (Yorkshira) a snažím se ho naučit vykonávat potřebu na plenu. Mám ho týden a v původním domově nebyl na plenu zvyklý.
Držím ho na pleně, když se vyčůrá na podlahu, tak mu řeknu „nesmíš“ a dám ho na plenu. Už jsem několikrát zkoušela i nasáknout moč z podlahy do pleny, aby tam cítil pachy. Koupila jsem i sprej proti značkování, který měl hodně dobré recenze a postříkala jsem s ním zem kromě místa, kde je plena a stejně čůrá i kadí na podlahu a sprej vůbec neřeší. Dala jsem mu tam už i 2 pleny.
Samozřejmě vím, že to nějakou dobu trvá než se naučí, ale že se po týdnu nevyčůrá na plenu ani jednou..
Nepište, ať ho beru ven a budu mít klid. Bohužel nemám tolik času, abych ho brala min. 4× denně ven.

Takže ten pes bude trávit celý život v bytě a čůrat na plínu, když se tedy kouzlo povede?? 8o
Bomba. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.8.22 00:49
@sirikit píše:
Takže ten pes bude trávit celý život v bytě a čůrat na plínu, když se tedy kouzlo povede?? 8o
Bomba. :roll:

To si nemyslím, že je takhle myšleno. Bude ho učit i ven.
Sestra má štěně bišonka v bytě. Zatím. Než dostaví barák. Doma má ty dětské papírové podložky pro něj, kdyby náhodou. Když jsou v práci. Ale chodí pravidelně ven venčit. I o polední pauze někdo jezdil domů, že ho vyvenčí. Už se zvětšil ten interval čůrání. Ale zatáček byl častější. Stejně má raději tu podložku, kdyby náhodou potřeboval. Dovezla ho nějak prosinec/leden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37284
5.8.22 00:54

Nemáš čas vzít psa 4× denně ven? Na co sis ho pořizovala? Štěně musí chodit ven častěji než 4×, to je úplně minimum i pro dospělého psa. To má jako celý život čůrat na plenu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
5.8.22 01:12
@Mama2020 píše:
Zdravím,
Nepište, ať ho beru ven a budu mít klid. Bohužel nemám tolik času, abych ho brala min. 4× denně ven.

Dobře a několikrát si přečti, to co napsala @Kelsey, to tě totiž dost pravděpodobně čeká taky. On se to ten pes naučí, ale už nemusí rozlišovat, jestli je to předložka před vanou, koberec pod stolem v obýváku nebo ta plena. Pes má prostě chodit ven, musí se naučit, že doma se nevenči, při správném přístupu to není žádná věda a kdo nemá čas ho pravidelně venčit, tak si ho nemá pořizovat. Já tohle prostě nikdy nepochopím. A už vůbec nemluvím o tom, že je to nechutný. Jasný, štěněti se to občas nepovede, to k tomu patří, ale normální člověk udělá vše proto, aby se to štěně co nejdřív naučilo chodit ven a docílí tím jedině velice častým chozením ven, než to štěně to pochopí a než je zralé to vydržet. Ale učit ho cíleně chcat doma, to může vymyslet jenom líný, sobecký prase, sorry. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77866
5.8.22 01:25
@Kelsey píše:
To si nemyslím, že je takhle myšleno. Bude ho učit i ven.
Sestra má štěně bišonka v bytě. Zatím. Než dostaví barák. Doma má ty dětské papírové podložky pro něj, kdyby náhodou. Když jsou v práci. Ale chodí pravidelně ven venčit. I o polední pauze někdo jezdil domů, že ho vyvenčí. Už se zvětšil ten interval čůrání. Ale zatáček byl častější. Stejně má raději tu podložku, kdyby náhodou potřeboval. Dovezla ho nějak prosinec/leden.

Nevím, no. :roll:
Vidíš na Vašem, jak je pak těžké pejska odnaučit čůrat na hadry - a to jasněže i na takové, které určitě mít počurané nechceš. Čurat do pelíšku??? WTF?! 8o
Jasně, že na první týdny štěněte by se měla ideálně čerpat mateřská a blbý, že to nejde. :?
U předposlední mi moc pomohl HO při covidu, teď máme 11 týdenní štěně a kliku, že se trefilo zrovna do volnejšího letního režimu.
Snacha mrně taky zkusila učit na plínu, ale pejsánek ji vyignoroval a rovnou začal chodit ven na trávu s westíky.
Má v tom výhodu RD s velkou zahradou, na kterou necháváme otevřené dveře, než se naučí chodit psí brankou (trénujeme, léto nepotrvá věčně).
Z věty „Nemám tolik času, abych psa brala 4× denně ven“ mi logicky vyplývá, že je ten pes valnou většinu dne doma sám, což mi otvírá kudlu v kapse. :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.8.22 01:31

@Matt 02
Sestry bytový pes to rozlišuje bez problému. Ona většinou ta podložka zůstává suchá i bez bobka. Ale první týdny to bylo jinak. Než jdou do práce, tak s ním jdou ven. O polední pauze někdo přijede, jdou ven. Pak zas někdo přijde a jdou ven. Ale někdy se prostě stane i doma. Zas raději mít záchytný bod pro ty bytové. Než aby jim dělal louže kdekoli. On ví, že má v předsíni tu podložku, kdyby bylo třeba. Pořád je to zatím štěně. U nás je to jiná. My máme venkovního psa. Ve vedrech tráví čas celý den v garáži, kde je mu chladno. Má furt otevřené. Volný pohyb zahrada a garáž. Ať je mu příjemně. Ale on je popleta popletený. On si nezapamatuje, že má jít čůrat na trávu. Nemůže se těch hader zbavit. A to je vlastně od štěňat brala na zahradu. V té chovné měli nádhernou, velkorysou zahradu a herní prostor. Takovou psi školku vybavenou. On má asi tu zahradu spojenou, že je na hraní. Mi tak přijde.
Já si právě myslím, že ona to chce mít pouze teď ve stěněcím věku, že je to záchytný bod. Až se zvětší interval, už nebude třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77866
5.8.22 01:34

@Kelsey No a kde se ten Váš teda naučil čurat na hadry? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.8.22 01:38

@sirikit
Mám dva měsíce dovolenou každé léto. Proto máme štěně na léto. Že jsme furt a většina doma. Takže psí mateřská v létě. No máme trdlo. Pelíšek nedostane dokud se to neodnauči. Máme venku na terase sedačku. Tam naštěstí zatím nevyskočí. Než tam vyskočí, tak se to snad odnaučí a dojde mu, že má dost prostoru na trávě. Že není nikde zavřený. Může se svobodně pohybovat ven - dom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.8.22 01:44
@sirikit píše:
@Kelsey No a kde se ten Váš teda naučil čurat na hadry? :think:

V chovné stanici se to naučili. Paní je měla mimina i doma i venku na zahradě. Fenka se taky se štěňaty mohla pohybovat podle své chuti a mimina za ní. A v tom prostoru doma měla pro ně staré hadry nebo ručníky. To je fajn, že si žádný nedovolil cvrknout kdekoli na zem v domě. Ale toho našeho to nechce pustit. Proto si myslím, buď on má tu zahradu spojenou, že je prostě prostor, kde si hraje. Že to byla opravdu psí školka.
Mi už napadlo, že vezmu nějakou tu hadru a snad mu ji dám na trávu a budu stříhat, ubírat. Aby se zmenšovala, mizela a snad mu to sepne rychleji. Zajímavé je, že kadit jde jen na trávu. Nevím, co my to máme za exemplář :mrgreen:. Ale on dělá takové psí oči, že jemu by člověk odpustil vše 💙 😂.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.8.22 02:00

Ale v sobotu se přijede socializovat ten sestřin a v září ho máme hlídat o víkendu. Tak snad to tomu našemu po jejich vysvětlí, kde se cvrká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
5.8.22 04:17
@Mama2020 píše:
Zdravím,

Já do těch psích diskusí už fakt nepolezu!!!
Proč si kdejaký idiot pořizuje psa, když na něj nemá čas, doprkvančic! Slitujte se nad těmi úžasnými tvory a ušetřete je své společnosti, prosím!!! :zed: :pocitac: :cert:

• Citovat
  • Upravit
1380
5.8.22 06:50

Já jsem se psem chodila ven každou chvíli, třebas i každou hodinu a když se vyčůral, dostal mnamku a pochvalu. Když pustil loužičku doma, čapla jsem ho a odnesla ho ven s proslovem, že tam se čůrá. Pochopil to dost rychle. Ale ty, pokud nemáš čas a pořídíla sis psa, tak jsi kosočtverec a měla sis pořídit místo něj plyšáka!!! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
5.8.22 06:54
@Mama2020 píše:
Zdravím,

Proč jsi si tedy pořizovala psa, když s ním nemáš čas jít 4× ven? A to se se štěnětem chodí častěji. My chodili při každém podivném zakňučení, chválili, odměňovali. Plenu jsme doma měli pro případ, kdy bude chvíli samo, ale většinou skončila rozkousaná. Občas nějaké loužičky doma, ale brzy se naučilo si zakňučet a my letěli ven.

Připomíná mi to mou tetu. Invalidní, v posledních letech se bez cizí pomoci z domu nehne. A pořídila si psa. Ten pes za celou dobu venku snad nebyl, pokud někdo na vozíku nevytáhnul ji. Doma pes čůral a kadil do pleny. Chudák celý život zavřený v 2+1 :(

Když s ním nejsi schopna jít 4× denně čůrat, chodíte vůbec na procházky? Vyvětrat se, vyběhat? :zed:

Příspěvek upraven 05.08.22 v 06:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný