Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Snazime se o miminko, ale zatim se nam nedari. Mam nepravidelny cyklus a PCOS, snazim se brat inositol, ale efekt zatim nepozoruji. V mem okoli se s tehotnymy roztrhl pytel a kazde dalsi tehotestvi v okoli je pro mou psychiku tezsi a tezsi. Posledni zpravu o tehotenstvi u kamaradky jsem oplakala. Neumim se s nimi radovat a bojim se, abych uplne nezahorkla. Myslim je na to, ze ja chci taky byt tehotna…
Mate nekdo tip jak zapracovat na tom, abych na to porad nemyslela a z tehotnych v okoli mela radost?
@zudina píše:
A jak dlouho se snazite?
1/2 roku. Vim, ze to neni dlouha doba, ale stejne bych tehotenstvi chtela hned.
@Kikipi na PCOS překvapivě slušně funguje hormonální jóga a nebo podobná ženská cvičení.
Obecně dost pomůže vzdát se takové té role železného gekony, kdy všechno zvládnete sama a když to zrovna nejdte, tak je potřeba se víc snažit. Tato vnitřní sevřenost a nejistota kompenzovanaá potřebou kontroly všeho bohužel produkuje klíčové hormony, které organismu říkají - hele situace okolo je špatná. Organismus pořád evolučně žije na té savaně v tlupě lovců a sběračů a pokud slyší - situace je špatná, tak to vyhodnotí jako „pokud by se teď otěhotnělo, tak by umřela jak matka, tak dítě.“
Ovšem ten mechanismus s kontrolou je docela silný - těžko se toho člověk zbavuje sám. Zejména pokud k tomu máte nějaké citelnější problémy s náledou či úzkostmi, vstupte do psychoterapie a trošku si pročistěte všechny ty regulace co si sama v sobě stavíte.
@Celina píše:
Upřímně by mě zajímalo, jestli tahle "rada " @Kikipi ti pomůže![]()
Nevim jestli to pomuze, ale po precteni jsem si rikala, ze bych tu hormonalni/zenskou jogu mohla zkusit, ze se treba vnitrne vyklidnim.
@Celina zakladatelka se ptá jak nezahořknout. Radím jak přestat vyšilovat, protože to vyšilování souvisí s tím, v jakém stavu je její hormonální profil, který ji brání otěhotnět. A čím urputněji bude něco dělat, tím více bude stavět svoje hormony do neplodnosti.
@Celina píše:
Upřímně by mě zajímalo, jestli tahle "rada " @Kikipi ti pomůže![]()
A jaká jí teda pomůže, na dotaz „chci dítě a hned a jsem zoufalá“? ![]()
Měla bych taky jednu, pár facek a natlouct si do hlavy, že v životě všechno nejde na zaječení „já chci“, a že závist je fakt sprostá emoce… A obavy ze zahořknutí po půl roce??? Jako se vší úctou si myslím, že zadavatelka má problém úplně jinde, než na vaječnících ![]()
Ou to napsala moc hezky, jak aspoň trochu odbourat ten blok „nejde - nemůžu - je mi líto“. Rozhodně mi to přijde prospěšnější než tady slečně posílat virtuální ikonky objetí a dokola jí opakovat, že půl roku je brzo - když to ví, ale odmítá pochopit sama, tak ani dvacet dalších lidí, co jí to řekne, nebude mít efekt.
Křišťálovou kouli tu nikdo nemá, aby slečně řekl, kdy už konečně bude těhotná, a jinak mi nepřijde nejšťastnější podporovat rozmazlené spratky ujišťováním, že „určitě brzy dostanou všechno co chtějí“, ať je jim pět, nebo pětadvacet. ![]()
Ahoj,
napřed
Postup a přesnou radu, jak nezahořknout ti asi nedám. Nevím zda na to vůbec přesný postup je. Souhlasím s holkama, že nejlepší bude zaměstnat hlavu, najít si způsob jak se uklidnit (ta joga
určitě bych ji zkusila). Půl roku je, jak sama píšeš, opravdu krátká doba. Chápu ale, že ti těhotenství všude kolem na psychice nepřidává. Snad jen se radovat s nimi, přát jim to - jak se říká, přej a bude ti přáno.
Ale jakmile žena touží po dítěti, tak se těžko ovládají ty emoce. Nepoddávej se tomu pocitu, snaž se být pozitivní a kladně naladěná. Jsou páry, které se snaží i léta… Do te doby mužeš být ta hodná teta, co si půjčí kočárek a kamarádkám vypomůže.
Moc bych ti přála, aby jsi brzy našla //.
@LAlezane rozhodne nedupu, ze chci vsechno hned ted. Chapu, ze proces otehotneni nefunguje na lusknuti prstu. Potrebuju se vnitrne srovnat s tim, ze holt vetsine v okoli se zadari hned a u me to tak neni. Taky me trapi to, ze i kdyz mam cyklus nepravidelny, rok od zacatku snazeni to je jen o tom to zkouset, nechat vsemu volny prubeh.