Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jak oblékáte prcky v této době. mám skoro už 3-měsíční holčičku a nevím si rady, jak ji oblékat. a ještě jsem se chtěla zeptat, malá má trochu rýmu, ale dýchá se jí dobře a je bez teploty, musím hned běžet k dr? děkuji za rady
@Venussia myslím si, že kvůli rýmě k dr ani nemusíš, hlavně odsávat a můžeš koupit kapičky Libenar, nebo i Vincentku ve spreji.
Jinak s tím oblékáním jsem taky trochu bezradná, mám 6,5měsíční holčičku, dnes ráno tu byly jen 2°C, takže měla bodyčko, dupačky, na tom takovej fleecovej overal a čepičku a dala jsem ji do tenšího fusaku s dekou, myslíte, že to stačí?
Malý má rok a půl, dávám mu štrample, zateplené laclové kalhoty, body nebo triko s dl. rukávem, mikinu a bundu. Loni, když měl půl roku, tak jsem mu dávala body, mikinu, punčocháče, kalhoty, bundu a ležel ještě ve fusaku. Čepici jsem dávala až byla fakt zima, a dávala jsem kuklu, ta mi přijde pohodlnější pro něho a na nasazování i pro mě.
Příspěvek upraven 09.10.12 v 09:58
1. Osmiměsíční syn jel včera večer, kdy bylo dost větrno, v punčocháčkách a body s dlouhým rukávem, na tom měl šusťákovou bundu s bavlněnou podšívkou, aby mu neprofukovalo na ruce a mohl mít přes uši kapucu, když čepičku na něj nedostanu. Zabalený byl v saténovo flaušové dece a přes kočár byl originál kočárový fusak s flaušem uvnitř. Takže měl teplo na noženky a tělíčko, ručičky a tváře měl ofoukané, jako obvykle.
2. Jestliže nemá malá vysoké teploty, rýmu neřeším - beru ji jako zbavování se těla nějakých škodlivin - ono moc možností nemá, vím o potu, rýmě, moči a stolici, takže těmto dávám vlastní průchod. Jen při rýmě, pokud prckovi stěžuje dýchání, pomáhám odsáváním.
Ahoj, já sem male koupila kapky do nosu, a pak jsem ji položila na bříško.
Ono to krásně vyteče, a nemusíš používat odsávačku, nebo jak se to jmenuje.
Jinak mala má v kočárku fusak, ještě po mě, je s kožíškem a teply, tak ji dávám jen dupačky a body s dlouhým rukávem, a bundičku, nebo jen mikinu.
Jelikož ona se vždycky odkope.
Děkuji za tip
. koupim ten libenar. příští čtvrtek jdeme na očkování, tak snad do té doby budeme bez rýmy, aby jí dr. mohla naočkovat
Já mám čtyřtýdení a dávám body, dupačky, tenčí overal, zavinovačka a chlupatá deka, už i silnější čepici a rukavičky ![]()
Mno tak ja mam holcicku 4mesicni a oblekam ji ted takto..ma bodycko s dl. rukavem, dam ponozky a na to bud overalek anebo nejaky tensi kabatek a teplacky a na to davam takovou fleesovou kombinezku chlupatou(je taka teplejsi) a deku-nekdy tensi, nekdy hrubsi podle toho jestli fouka apod..a samo ze cepicku.mala byva teploucka tak by ji to melo stacit…mala ma taky rymu a davame physiomer a odsavam..ale nicmoc neodsaju…
@Verca1989 píše:
@Venussia myslím si, že kvůli rýmě k dr ani nemusíš, hlavně odsávat a můžeš koupit kapičky Libenar, nebo i Vincentku ve spreji.Jinak s tím oblékáním jsem taky trochu bezradná, mám 6,5měsíční holčičku, dnes ráno tu byly jen 2°C, takže měla bodyčko, dupačky, na tom takovej fleecovej overal a čepičku a dala jsem ji do tenšího fusaku s dekou, myslíte, že to stačí?
myslim ze to staci!!je to skoro jako u nas ![]()
Tak já malýho 9m oblíknu fusky, kalhoty, body dl. rukáv a fleesovou bundičku a čepici a šup do slabšího fusaku…je strašně horkokrevnej, takže moc nenavlíkám ![]()
@Venussia bych dala body dl. rukáv, punčochy, kalhoty, slabší svetýrek, bundičku(mikču), čepici a do fusaku, kterej můžeš rozepnout když bude teplo
asi tak přeci jenom jí je 2,5m
@aksina píše:
Tak já malýho 9m oblíknu fusky, kalhoty, body dl. rukáv a fleesovou bundičku a čepici a šup do slabšího fusaku…je strašně horkokrevnej, takže moc nenavlíkám
@Venussia bych dala body dl. rukáv, punčochy, kalhoty, slabší svetýrek, bundičku(mikču), čepici a do fusaku, kterej můžeš rozepnout když bude teploasi tak přeci jenom jí je 2,5m
ona pise ze ma 6,5m.dite…tak to myslim staci jako to ma v poho
Taky mám tříměsíční holčičku.
Protože musíme vycházet hned brzy ráno se staršími dětmi do školy a školky, dávám jí ráno od včerejška zimní kombinézu, ale pod ní je oblečená jen jako doma - body, dupačky plus froté kabátek. Je to pro nás příjemnější než vrstvení. Zateplené „botičky“ na nohy, rukavice nepotřebuje, rukávy přesahují prstíky, čepičku tenkou, má kapuci.
V kočárku leží na dece a zatím má polštářek a peřinku - máme starou klasiku, babička šila a vyšívala, ale už to budu měnit za lehčí fusak.
Odpoledne má na základním oblečení fleesový nebo zateplený bavlněný overal, na tom ještě bundičku(lehčí), čepici, „boty“.
Ráno u nás včera a dnes bylo 6 - 8 stupňů, odpoledne 14.
Já kočár neuzavírám tím, co k tomu patří. Nesnáším neprodyšně uzavřené kočáry. Použiju až v mrazech, až to bude opravdu nutné. Jinak budu měnit fusak podle potřeby za silnější, přidám deku, ale nebudu to uzavírat.
Malou musím obléknout tak, abych ji mohla podle potřeby vytáhnout - zateplená oblečením, méně „peřin“. Rozhodně není z těch, které by vydržely spát celou dobu v kočárku.
Rýmu má taky, protože má doma starší sourozence, nedá se tomu vyhnout. Pokud rýma není zelená nebo žlutá(to by znamenalo infekci), tak není nutné hned jít k dr. Já jsem koupila Libenar, vykapávám a odsávám. Ale zase to nepřehánět s odsáváním, protože s tím dráždí sliznice, vysušuje se a tvoří se víc hlenu. V záloze mám kapky Nasivin vhodné od novorozeneckého věku.
Rýmu má hustou, ale bílou.
Pro miminka se nesmí používat olejové kapky, nebezpečí vdechnutí.
Maminky ted jak to čtu tak nevim jestli mi mala nemrzne.. ![]()
včera jsme byli venku mala měla: bodyčko z dlouhym rukavem, ponožky, polodupačky, fleesouvou mikinku, čepku a byla přikrita dekou.. a ručičky měla pořad teple..
to opravdu davate už ted štrample a fusak?
EDIT: ma 5měsicu
Příspěvek upraven 09.10.12 v 10:13
Ahoj, do cca 3měsíců jsem vozila v zavince a do ní jen lehké oblečení, přes zavinku nánožník při větru nebo tenké plymo (bylo jaro a podobné počasí, jak teď). Včera odpo měl 6měs v kočárku letní fusak Emitex, body s dlouhým a body s krátkým rukávem (ramena je potřeba v kočárku chránit, nedají se přikrýt), punčocháčky a tenké tepláčky. Do Manducy dostal jetě tenkou čepičku a velké teplé ponožky + plenku za krk. Dnes ráno byla kosa, tak měl prvně zimní fusak zapnutý do půlky a v tom jen body dl.ruk., body kr.ruk., punčocháčky a pod sebou plenku, aby se nepotil na umělině. Je to lepší, než ho navlíct, vodim malou do školky a tam by se zpotil. Takhle ho vyndam z fusaku a je mu pořád akorát. Když jedu autem, naopak ho zas obleču vrstvením, kolik, to záleží, jestli použiju autosedajdu+manducu, nebo sedajdu+kočárek.
PS: i na rýmu bez horečky je nejlepší být venku, dobře se mrňatům dýchá. Dávám dopoledne spát ven, když nejsme pryč, v létě v zimě. A děti ještě nebyly nijak pořádně nemocné.
Příspěvek upraven 09.10.12 v 10:15