Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zjistila jsem že když máte zanesené, špinavé stříbro… staší si na nějaky kousek látky, hadříku, tamponku dat kousíček pasty a jemně přejíždět přes šperk nebo něco stříbrného… mě to vždycky všechno vyčistilo, ak vám to snad vyjde ![]()
@Peťula 83 píše:
@Jůř nejlépe se mi vždy čistilo stříbro popelem z cigaret…
slyšela jsem už o pastě, o jedlé sodě a vyvařit, ale o popelu z cigaret ještě ne
jak to funguje v praxi? To jako šperky hodíš na ňákej čas do popelníku?
![]()
@Meganie nenene navlhčíš hadřík.. a ten dáš do popelu…nachytá se na to a tím pak stříbro otíráš pak samozřejmě opláchneš vodou já tak čistila bývalému nosil ten hodně tlustý řetěz na krku
fakt to bylo dobrý ![]()
Já čistím zlato i stříbro tak, že dám vařit vodu s jarem na nádobí a jednotlivé kusy šperků zabalím do alobalu a to vložím do hrnce. Nechám to 10-15 min. „povařit“. Je to celkem jednoduché a dobře to zabírá. ![]()
@Peťula 83 píše:
@Meganie nenene navlhčíš hadřík.. a ten dáš do popelu…nachytá se na to a tím pak stříbro otíráš pak samozřejmě opláchneš vodou já tak čistila bývalému nosil ten hodně tlustý řetěz na krkufakt to bylo dobrý
tyjo tak to někdy ze zvědavosti vyzkouším ![]()
Já taky vždy čistila popelem, ten byl při ruce. Na tampon jsem odklepavala posel z cigarety a čistila a popel přidávala dle potřeby
Ale jeden řetěz jsem našla po sedmi letech ztráty v cestovním kufru spolu s balíkem stříbra. Je to takový ten pleteny náhrdelník a tam se tím všude nedostanu. Budu muset zkusit nějaké to vyvaření ![]()
V drogerii se prodává taková vata v krabičce, je to na čištění zlata, stříbra, bižuterie
Někde jsem viděla postup s jedlou sodou a solí, miska se vyložila alobalem, do toho voda, soda a sůl.
Ahoj, já mám takový speciální hadřík, který jsem koupila kdysi se stříbrným šperkem. Zřejmě je něčím napuštěný, jen přejedu šperk a krásně se vyleští a na hadříku po něm zůstávají černé stopy.
Jo a ještě pokud to má hodně záhybů, tak vyvařit v kyselině citrónový.
Ahoj, zlato a stříbro jsem dřív čistila zubní pastou, ale tím se kovy lehce poškrábají. Takže teď už používám tablety na čištění zubních protéz - jednou za čas dám přes noc do skleničky s vodou šperky a hodím tam jednu tabletu..
Já vezmu normálně malý kastrolek, z alobalu udělám jakoby mističku a do něj nasypu prášek do pečiva a dam tam veškeré stříbro a zaleju vodou z konvice… a nechám ještě chvilku povařit… a leskne se to jak psí kulky ![]()