Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pomoc. Přiznávám, můj manžel v minulosti kouřil i víc jak krabičku denně. Pak poznal mě a já mu řekla, že kuřáka nesnesu. Mám astma, ale celkově mám k tomu odpor, smrdí mi to nejhůř na světě. Vadí mi to snad nejvíc. Uhrál to tak, že bude používat elektronické cigarety, ty mi dokonce voněly. Vanilková, kávová, meloun. Já vím, že nikotin tam byl, ale nějaké nízké dávky a aspoň to nepachlo. Ale už asi rok tu cigaretu doma nevidím a prý si jednu denně dá, prý to byla dohoda. To dohoda nebyla, s tím bych nesouhlasila. Říká, že v minulosti kouřil krabičku, teď jednu, že hodně snizil, tu jednu mu snad dopřeji. Ale stejně mi to vadí. Já už přemýšlím o rozvodu. Já vím, že kuřácky teď kroutí hlavou, ale opravdu je to problém. Odnaučit se dá, můj táta byl vášnivý kuřák, pak se to v nemocnici odnaučil, již nekouří téměř 26 let. Už se mu to samými hnusí a nechápe, jak mohl kouřit. Je nějaká šance, že by se odnaučil? Do nemocnice ho hnát nebudu, to spíš byla náhoda, že táta se tam dostal, bylo to v neděli přes pohotovost, byl tam ani ne 5 dnů a hodně do všem pomohlo. Žádné žluté záclony, žádný pach
Manžel teda kouří jen venku, to zásadně, ale stejně mi to vadí. Přijde a cítím do, smrdí jako tchoř, ještě hůř, vždy mám chuť hodit mu na hlavu rozvodové papíry, in je nekouřit. Kouří jen de. ilove.
Tvuj nazor a jeho názor.
Mas pravdu, ze to není zdravé, ale to ani desitky jinych neřestí. Třeba mlsání sladkého.
Chteli by se mi ruct, kdyz se ti to tak hnusí, ze ses s nim nerozesla na tretim rande? Nebo před svatbou?
Muzes mu ukazat cestu, ale jit po ni musi sam. Ultimaty si toho mnoho nevydupes, maximalne ti zacne lhát, pokud sam nebude chtít…
Jako taky cigarety nesnáším, ale rozvádět se kvůli jedné denně, to jako fakt? Domluv se s ním ať si ji dá pár hodin před tím, než prijde domu z práce, vyčistí si zuby apod.
Jsem odnaučený kuřák. Nesnesla bych to, nedala bych mu ani pusu.
Musí chtít sám, jinak nepřestane.
Už z toho nadpisu je jasné, že chceš něco co on ne. To on musí chtít přestat, jinak s ním nehneš. Jako jo, můžeš mu dát nůž na krk a něčím mu pohrozit, ale to není dobra cesta….
@Mar__tanka1983 píše: Více
Tak tou neřesti po sladkém trpím pak já, naštěsti nepriberu. Asi rychlý metabolismus. Tak dlouho kouřil tu elektronickou, řekl, že já mu za to stojím
Pak dokonce řekl, že ne to lepší. Škoda, že nezačal takhle dřív. Kdo mohl předpokládat, že po 7 letech se k tomu vrátí? Pořád oponuje, že jedna krabka a jedna cigareta je sakra rozdíl, to se snad dá přežít.
To zas bude nějakej článek, samý diskuze o kouření. Já kouřím, většinou iqosku teď poslední dobou, ale klasickou si taky dám. Jestli to někomu vadí, tak smůla, netajím to. On si dá jednu denně, ještě venku, rozveď se, on to vyhraje. Nesnesla bych takovou hysterku.
@Azeretereza píše: Více
Tak říká, že jsem semetrika, když mi to vadí. Ale tak dohoda je dohoda. Aspon já to tak beru. Věděl, jak je nekoureni pro mě hrozně dulezite. Nikdy jsem nekourila, zkoušet zkusila, ale blbost, nechutnalo mi to. Takže ne. Jinak vyloženě hysterka nejsem, mám hysterku jednu kolegyni a to je někdy blázen.
At si da tu elektronickou. Nebo rozvod, no. Ja kdysi daaavno taky nekolik let kourila, klasicke cigarety mi pachnou neskutecne a se zavislakem na nikotinu/nebo cemkoliv jinem bych nebyla.
@Janushh27 chápu tě. Ale jednu věc vím přesně.. pokud on sám nechce přestat kouřit, tak ty s tím bohužel nic nenaděláš. Jedno cigáro není hrůza, pokud byl vášnivý kuřák a vlastně jsi si ho už jako kuřáka našla ![]()
@Janushh27
No. Jako rozvod kvůli kouření? To snad nemyslíš vážně. To není nepřekonatelný vztahový problém hodný rozvodu.
Neměla ses vdávat za kuřáka.
Odnaučí se to, když bude chtít on, ne když budeš chtít ty. To je ti snad také jasný jakožto dospělé ženské. Tahle diskuze je mimo. Pardon.
@Janushh27 píše: Více
Jsem nekurak a kuraka bych nedala. Nicmene ty sis nasla kuraka a neni na miste dospeleho cloveka prevychovavat, pokud on sam nechce. Duvod k rozvodu by to pro me nebyl, pokud bych si ho nasla jako kuraka. Ja bych s nim ani nezacala vztah.
Těžko radit, muj manžel kdysi kouřil, moje podmínka ke společnému soužití byla, ze přestane. Povedlo se, skončil ze dne na den, už je to 15let. Kuřáci mi smrdí, beru to jako stupidní zlozvyk, ale je fakt, ze kvůli jedné cigarete dene bych se asi nerozvadela.
@Janushh27 píše: Více
A ty si do nedávna nevěděla, že si tu jednu denně dá? ![]()
@a12 píše: Více
No, nevěděla. Ale cítila jsem, že něco smrdí
Myslela jsem, že to něco zvenku. On mi třeba i lhal, že byl venku s kolegou co kouří a načichl od něj, vymyslel si blbosti. A pak mi došlo, že vlastně nikde nevidím tu elektronickou. Tak řekl pravdu, že jednu denně si na chuť dá. Tu jednu jedinou mu snad dopřeju. Ale já bych radši, kdyby neměl ani jen tu jednu.