Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máme téměř roční štěně Flat coated retrivra. Je divočák, pětiletý syn si ho hodně pustil k tělu a s ním pořád divočí, je vidět že si velice rozumí, ideální pes k dětem, je chytrý, mohla bych na toto plemeno pět jen samou chválu. Vyžaduje si pozornost, pokud ji nemá, likviduje co najde, je jasné, že to štěňata dělají, s tím se počítalo, jenže už to přešlo opravdu daleko. Už jsem kolikrát tak naštvaná
a taky zoufalá, že nevím jak ho to odnaučit. totálně mi loni zlikvidoval okrasnou zahradu, byl podzim, neřešila jsem to. Jenže už to máme nově osazené a pořád trhá. Kotec nemá (nikdy neměl žádný náš pes kotec) a řetěz prý není dobré řešení. Dnes dopoledne mi 2× vytrhal folii pod mulčovací kůroua teď odpoledne po třetí a úplně, dvě hodiny jsem se synem spala a byl bez kontroly. Včera to taky několikrát udělal, odhrabe kůru a trhá tu folii na kousíčky. Máme to pod dlažbou, všechno vyrve, kde máme těžké kameny, taky s tím hne a trhá a trhá. Nemají se psi bít- biju ho za to vodítkem. Nepomáhá. Nedávno mě napadlo, ho po trhání přivázat k plotu, je to společenské plemeno, myslela jsem jak ho uvázání zamrzí a nic. už si nevíme rady. Rozcupoval už tolik věcí, boty, nářadí, bundy, prádlo ze šňůry, dětské hračky na zahradu, konve, kytky, a vymyslela bych toho ještě nesčetně, ale jsou to věci, které můžu před ním uklidit, tu zahrádku neschovám. hledám nějaký fígl, který u vás zafungoval a podělíte se o radu. Jsem na neschopence, takže není doma sám, na procházky chodíme a syn si s ním několikrát denně hraje a to pořádně, hračky má taky, má přístup k hranici dřeva takže tam ať si tahá dřevo na kousání jak chce. Díky
Mam skusenost s dvoma ks RR, ze pomoze len cas. Nic ine… Vydrz este rok a ste za vodou
nasi to prestali robot asi v 18mesiacoch. Ale chapem ta, je to na palicu
Leda navýšit aktivitu, nejen fyzickou, ale i psychickou, nejvhodnější by bylo něco typu agility, ale pokud jsi na rizikovém, tak to asi těžko. Co zkoušet cviky z dogdancingu? Psa to zaměstná, děti to neuvěřitelně baví to sledovat a pak i cvičit a navíc je to i kolikrát praktické (couvání, obcházení, donášení konkrétních předmětů atd. atd.)… Muže bych následně vyhnala se psem někam na kolo a psu pak doma nabízela co nejvíce náhradních činností, třeba různé hračky, které se dají plnit krmením.
@Lidulla presne tak, nase Elinka taky rozkousala naco prisla, biti nepomohlo. U nas ji to preslo az ve 4.letech. ![]()
Taky mám pocit, že pomůže čas, pokud mi do té doby nezešediví všechny vlasy na hlavě ![]()
@Fjodorka přesně nerozumím těm termínům co používáš
Na pole chodíme aportovat, lítá i vodou za klackem, lítá za tím jak pošuk a pořád má elán. Občas s ním jezdíme i k rybníku, zatím se do vody učí navíc ještě je zima. To je nezmar, jak vidí děcka lítat s balonem venku tak si kolikrát říkám, že by byl schopnej proletět plotem skrz za balonem. Na kole s ním taky jezdím, ale už to budu muset omezit kvůli těhu a manžel je doma jen na víkendy. Ten ho bere do lesa, jsou tam 3 hodiny, pes se nažere, napije, usne a za hodinu je zas někde vyrvaná plachta.
@Lidulla Psa zaměstnat - procházky, běh, cvičení. Nechat mu na zahradě hračky, které ho budou lákat - třeba velké hovězí kloubové kosti, kládu. Ale základ je psa unavit fyzicky i psychicky.
U takových případů se často radí, že je třeba psa unavit psychicky. Procházka a divočiny se synem - za půlhodinku se vydýchá a je připraven řádit znova.
Na ulozto.cz je možná ještě „101 psích triků“ ke stažení. Cvičit s ním, klidně blbinky, ale aby musel přemýšlet - rozlišování předmětů…
Jo, pokud mám kosti tak se hezky zaměstná, to je pravda, asi mu je kupuju málo často. Co mi sežere mou vinou že jsem něco neschovala tak budiž, ale pořád hledám nějakej fígl na tu zem, na trhnání a hrabání děr, manžel říkal, že by mohl pomoct pepř, zatím jsme nezkoušeli, ale pochybuju.
Pořádně utahat, mmch to, co tobě může připadat, že by po tom jeden zdech, může být pro psa jen příjemná rozcvička. Ideální naučit nosit balonky, když je pak fakt nouze, jen stojíš na zahradě a házíš. A házíš. A házíš
Skloubíš tím i psychický trénink, tj povely. Např na kole se utahá, zároveň když bude cepovanej, že má běžet na té a té straně kola, tak a tak daleko, atd. zaměstná mu to i hlavu. A trestat při ničení věcí musíš přímo v tu chvíli. A kotec. Super věc, pokud během dvou hodin je schopný nadělat paseku. Tím nemyslím zavírat ho pořád, ale nějakou chvilku, když prostě nemůžeš dozorovat, tam vydrží.
Teď teprve dčítám ostatní a vlastně jen opakuju, no to neva.
Koukam rada na Milana Cesara, jak civic psy. Hodne rad tam je, kouknete, najdete to na youtube.Co jsem uz pochopila, pes je pracovity a to velmi, chybi mu vybit nekde energii, malo pohybu, zachranilo by to dlouhe prochazky min 1 hodina, ale nemuzete, ale mate zahradu, tak ja by asi resila to tak, ze dala by mu zatez-jsou takove psi batohy, da se tam navysovat zatez, a pes i citi se pak dulezity a ze dela pro vas praci, pak ho prestanou zajimat voloviny.Zde odkaz https://www.youtube.com/watch?… ale je to v rustine, nezkousela jsem najit v cestine.Ale byvalo to kdysi na national geografik wilde. a samozrejme hoooodne hracek poridit, naucit je, pokud to nezna.Mu proste chybi prace, tak ji vymysli.
Cesar Millan je na youtube v češtině pod názvem Znalec psí duše.
@Lidulla Však Google máš, ne?
Těch cviků z dogdancingu je opravdu nepočítaně, takže nemá cenu to nějak přibližovat tady
Koukni třeba sem , je to na několik dílů a sepsané od Vandy Gregorové, ta je šikovná. Najdi si i nějaká videa na youtube a tak, však si poradíš ![]()
Mám FCR už deset let. Mladého psa utaháte fyzicky jen velmi těžko. Je nutné mu zaměstnat hlavu a „zničit“ psychicky, jak tu už zaznělo. Zkuste nějaký trénink, procházky nestačí. Natrénujte aport a můžete mu házet balonky nebo dummíky. Prostě cokoliv u čeho bude muset používat hlavu.
Jinak gratuluji k výběru. Je to opravdu úžasné plemeno, už bych neměnila.
@Lidulla Když to ctu, je to jako když mluvis o naši 11 měsíční oharce. Vše zničené, kytky žádné. Nám rozkousala i nárazník u auta
Je neskutečne hyperaktivní. Pepř ti myslím nepomůže, já ted dala na vyhrabané díry pletivo, hrabe porad na stejných místech, vždy zasypu a do raná je díra ještě vetší, tak uvidim jestli to aspoň trochu pomůže ![]()
Asi se tu do mě pustíte, ale nepíšu mou zkušenost, ale mého strejdy, mají boxerku, milá, ale pohroma pro zahradu, kolikrát říkali NE, zdemolovala bazén, kytky, strojek na otevírání vrat, plachtu na pařeništi atp, vyvrcholila to když ukousla autu nárazníky, tak dostala chudák na zadek
ale začala se chovat slušně, v´ždy když něco provede, dám příklad ukouše tulipánům květy, dotáhnou jí k tomu a dostane, ne velkou silou spíš symbolicky, dělají to tak asi měsíc a opravdu se to zlepšilo, sama nejsem zastáncem tělesných trestů, ale jak vidím pomohlo to, jinak samozřejmě se jí co nejvíce věnovat, ale také to nejde když je člověk v práci atp. Jinak náš strýc ji má rok a už je opravy po psovi vyšly na několik tisíc - ale teď už je hodnější ![]()