Jak oslovit psychologa?

Anonymní
11.7.22 06:59

Jak oslovit psychologa

Dobrý den, poradíte mi prosím někdo, jak se dostat k psychologovi nebo nějakému terapeutovi? Musím přes obvodního lékaře? Nebo existují ještě lékaři na pojišťovnu vůbec? Vse co najdu se platí 1000kc za sezení apod?
Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1402
11.7.22 07:35

Soukromí terapeut bývá lepší terapeut, respektive ten můj byl k zastižení i kdykoliv na mobilu nebo mi sám od sebe zavolal jak jsem pokročila a zda nepotřebuji pomoc.
Ti co platí pojišťovna mají většinou úplně narvano, ale samozřejmě máš právo se objednat a využít jeho služby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.22 07:48

První psycholožku jsem si našla na netu. Nebyla jsem v tý době moc schopná komunikovat s lidmi, takže jsem vybrala takovou, co měla online rezervační systém, abych jí nemusela psát/volat. Platila jsem myslím 800/hod a chodila k ní dvakrát měsíčně asi 2 roky. Minulý rok jsem se naprosto zhroutila, zase jsem nebyla vůbec schopná komunikovat, takže mi známý, který si jako první všiml, že už jsem za hranou, našel psycholožku, která se specializuje na můj problém a předepsal mi email, co jsem jí pak poslala. Bylo v něm krátce popsané co mám za obtíže a nakonec prosba o schůzku či doporučení nějakého kolegy/kolegyně, co se mými obtížemi zabývá (sebepoškozování, PPP, zvažování sebevraždy…). Zavolat bych nedokázala. Vzala mě asi za dva týdny od zahájení komunikace a ačkoliv jsem byla připravena si sezení platit, až tam jsem se dozvěděla, že u ní mi to bude hradit pojišťovna. Chodím jednou týdně. Od obvoďáka jsem doporučení nepotřebovala. Nakonec jsem stejně psychoterapii musela zkombinovat i s návštěvami psychiatra a medikací. Prosím anonym, citlivé osobní informace.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
11.7.22 09:52

Máš několik možností.

Klíčová otázka je, jestli se chceš jít jen jednou, či dvakrát o něčem poradit a nebo potřebuješ systematickou a dlouhodobější psychoterapii.

Klasicky situace - mám doma pubertálního syna a nezvládáme ho. Tady je ta první cesta jít se někam poradit - nejjednodušší bude Poradna pro rodinu - jsou v každém okresním městě. A jsou bezplatné. V případě že tento syn k tomu třeba dost paří na večírkách a máte podezření na to že možná něco bere, tak pak je lepší poradna v rámci adiktologické ambulance.

V případě že ty máš nějaký složitější psychický problém a chceš ho řešit, tak to bude chtít spíš psychoterapii. Tu nemusí nabízet jen psycholog, schopným a plně kvalifikovaným psychoterapeutem/kou můžou být i jiné profese.

A psychoterapii si můžešš tedy platit z vlastní kapsy - kdy v Praze to pod tu 1000 asi spíš nepůjde, jinde to bývá méně.

Další varianta je využít služeb někoho, jehož práce je hrazena z veřejných zdrojů a nebo nějakou nadací.

Buď to může být někdo kdo má smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Buď je to klinický psycholog a nebo je to psychoterapeut, který je členem profesní komory a může si nechat od pojišťovny proplatit až 10 setkání. Kontatky na lidi, kteří by mohli mít kapacity tě přijmout ti sdělí na tvé zdravotní pojišťovně. Ke klinickému psychologovi potřebuješ žádanku od nějakého lékaře, na těch 10 sezení to funguje tak, že je zaplatíš ze svého a pojišťovna ti na ně přispěje.

Další varianta je využít služeb nějaké organizace, která si zajišťuje finance na psychoterapeutické služby jinak. Mnohé poradny pro rodinu nabízí individuální i skupinovou psychoterapii - pro klienty bezplatně. Patří tam víceméně veškerá tematika vztahů s partnery, rodiči, dětmi. Pokud se tvoje problémy nějak vztahují užívání návykových látek - i třeba partnerem a nebo rodiči, tak ti můžou psychoterapii nabídnout v oné adikotoligické ambulanci. Případně různá sdružení okolo konkrétních témat také umí občas zajistit bezplatnou terapeutickou péči.

Další možnost je využít služeb sociální kliniky, kde se sdružují psychoterapeuté, kteří lidem ve finanční tísni nabízí péči za výrazně sníženou cenu.
 https://www.socialniklinika.cz/

Základní zádrhel víceméně všech výše popsaných služeb je, že po těch posledních třech letech je nám ouvej snad všem a je docela těžké dostat se do péče, kterou by člověk potřeboval

Rozhodně neplatí, že soukromý terapeut = lepší terapeut. Ono obecně s tím kdo je a nebo není lepší terapeut to je složité, dost podstatná je i osobní chemie a to co dotyčnému terapeutovi/ce je jako téma blízké a co ne. Ten samý člověk může jednomu zachránit život a pro druhého být naprostý neschopný krettén.

Pro případ že je člověku mizerně jsou k disozici linky či chaty s krizovou intervencí, tam můžeš napsat či zavolat, klidně opakovaně a třeba řešit svou situaci a nechat si pomoci třeba právě s hledáním vhodné další služby, která by pro tebe byla vhodná.

adresář zde
https://www.capld.cz/…y-duvery-cr/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová