Jak oslovovat v práci?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
jak oslovovat v práci?
Zdravím všechny - je to spíš otázka z etikety a dokonce si myslím, že znám odpověď, ale víc hlav víc ví
Jde o to, že mi v práci začali 2 osoby říkat jménem. Stále mi vykají, ale oslovují mě stylem „Maruško, mohla byste se mi prosím na tohle mrknout?“ Jedna tedy používá zdrobnělinu, druhá osoba klasicky „Marie“. Nejsou to moji nadřízení, ale jsou to vedoucí dvou oddělení. Nejsem ani sekretářka - jsem jakoby samostatná jednotka, kdy nadřízený mi je pouze nejvyšší ředitel. Obě ty osoby jsou starší cca o 15 let. Tak, a teď - mám jim taky začít říkat jménem nebo pokračovat stylem „pane inženýre“ a „paní doktorko“…? Díky za názory!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A ještě doplním - jedna z těch osob, když mi volá, tak se představí křestním jménem „dobrý den, tady Standa“…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud neřeknou jinak, tak bych je nadále oslovovala jako vždy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
O patnáct let je dost, takže bych pokračovala ve stylu paní doktorko, pane inženýre. Pokud budou chtít, sami řeknou, říkejte mi Stando, nebo Petro, či jak se doktorka jmenuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JLP tohle nejvic zalezi na etickem kodexu firmy/pracoviste. U nas se praktikovalo vykani s oslovenim krestnim jmenem. Jestli te najednou zacali oslovovat jinak, zeptala bych se pri vhodne prilezitosti, jak chteji, abych oslovovala ja je. Ponud nejaka ustalena pravidla nemate, resila bych to vazne takto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pokud se ti představuje jménem, tak bych mu asi jménem říkala. Ale zrovna „Stando“ mi přijde takové moc familiérní. Ale asi jo, říkala bych mu tak.
Jinak bych asi zůstala u formálního oslovení. Ale upřímně, myslím, že etiketa tohle úplně neřeší (ty jsi žena, on muž - tedy aspoň jeden z nich, to jo, ale zase ten věk a vzájemné postavení je nejasné…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, já si to myslela - jen mi přišlo divné, že mi začali říkat jménem, aniž by dali návrh, abych tak oslovovala i já je… Taky je mi divné, když mi zavolá a řekne „dobrý den, tady Standa“ a já na to „dobrý den, pane inženýre“ - ale právě je mi hodně blbé říct „Dobrý den, Stando“ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Samozřejmě jsem pozměnila jména, tak to uvedu na správnou míru - žena mi vyká zdrobnělinou a představuje se zkráceným jménem (něco jako právě Standa vs. Stanislav). Muž mi vyká a oslovuje mě klasicky jménem bez zdrobnění - a v telefonu se nepředstavuje - vidíme, kdo nám volá…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady jde o nějakou zvykovost v daném prostředí. všimni si, jak s nimi jednají ostatní pracovníci, zejména ti, kteří jsou na podobné pozici jako ty. Využila bych nějaké vhodné chvíle a zeptala se na vzájemnou komunikaci, popřípadě i proti pravidlům etikety nabídla sama tykání… byť mladší, jako žena si to vůči muži dovolit můžeš a myslím si, právě že za vhodné situace by to nebyl tak hrozný prohřešek ani vůči starší a výše postavené ženě… opět, jde o cit a vhodné posouzení dané situace a dané osoby… co se týče tykání teda. Pokud by sis až tak osobní komunikaci nepřála, stejně bych postupovala právě ve vyjasnění oslovení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K tykání - někdy se setkávám s tím, že návrh tykání jde jakoby omylem - jakoby náhodné tyknutí- a následně omluva, šiš, já vám tykla - a co kdybychom si tykali? Ale jde o velmi citlivou věc a je třeba citlivě odhadnout, zda je to správná doba…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když mi někdo bez dovolení v práci začal říkat křestním, tak jsem začala oslovovat křestním také. Už jen kvůli tomu, abych kolegům nedala šanci chovat se ke mě nadřazeně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Emilie já bych to i okoukala od ostatních, ale já jsem dost specifický případ - jsem jediná na obdobné pozici (jsem něco jako firemní právník). Ale spíš osobnější přístup cítím od ženy, tak to možná jednou zkusím, odzdravit ji do telefonu jménem, kterým se představí… Muž je takový trochu víc… „formální“ ![]()
A děkuji všem za názory!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit