Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
koupila jsem synovi (5 let) inhalátor, protože často trpí na rýmy a z toho kašle a většinou mu to spadne na průdušky. Jen za minulý rok měl chudáček asi 11 x za rok antibiotika a ostatních léků nepočítaje.
Prosím o radu, jak třeba dávat stoptussin do inhalátoru a kolik kapek? Nebo popřípadě jiné léky. Já tam leju vždy jen vincentku. Díky moc
ahoj a to máš takovýten velký inalator, co z toho jde ta hadice a tu si pak malej drží před usty a inhaluje, jestli tu, tak dej třeba tu vincentku a do toho dávku těch kapek do nosu, co bys dávala normálně..nebo jestli tam máš u toho takové gumové kolečko, tak to tam můžeš dávat inj. stříkačkou přes jehlu..jestli máš nějaký malý, tak to nevím..
Teda 11× za rok ATB, to je nářez. Eli měla během dvou měs. 3× a já byla z toho na nervy. Hodně nám pomohl bylinář Jonáš, Eli pila 4× denně čaj 2× denně na posílení průdušek a 2× denně na pročištění organismu-pila je 1/2 roku v kuse. Pak jsme byli v lázních v Luhačovicích a taky byla Eli odstraněna nosní mandle, co nám z toho nejvíc pomohlo nevím, ale snad ze všeho trochu. Byla ve věku jako váš malý.
Mám ultrazvukový, ruční inhalátor.
My byli letos v létě v olivově ozdravovně v Říčanech a nosní mandli mu trhali před rokem. ale nyní mu prý zase dorostla. a už se mi ho opět nechat trápit,protože u nás to moc velký přínos ta vytržená mandle neměla. ![]()
Spíše ho nechci stále zatěžovat pojídáním nějakých kapek, sirupů či prášků tak jsem myslela že ten ihalátor na to bude lepší…
My dáváme do inhalátoru Mucosolvan ROZTOK - v návodu je přesné dávkování (asi 2 ml roztoku), částečně to ředím vincentkou.
Pokud má syn takové potíže, měla by inhalátor proplatit pojišťovna. Stačí když Dr. napíše, že dítě inhalátor potřebuje(nevím jestli pediatr, my měli papír od plicařky). Kupovali jsme inhalátor asi za 4 tis. Kč a pojišťovna nám ho celý zpětně proplatila. Bylo to před 2 lety - snad to pořád platí ![]()
ano, to vím, že inhalátor proplácí pojišťovna. Nám ho měl napsat alergolog. Jenže stále se k tomu neměl. A tak jsem se naštvala a koupila synovi asi za 2 tisíce. Nebudu se někde doprošovat, když jsem viděla jak je synovi zle. ![]()
kaculkadraculka píše:
Mám ultrazvukový, ruční inhalátor.
My byli letos v létě v olivově ozdravovně v Říčanech a nosní mandli mu trhali před rokem. ale nyní mu prý zase dorostla. a už se mi ho opět nechat trápit,protože u nás to moc velký přínos ta vytržená mandle neměla.
Spíše ho nechci stále zatěžovat pojídáním nějakých kapek, sirupů či prášků tak jsem myslela že ten ihalátor na to bude lepší…
To je škoda. My ho taky kupovali dřív než nám ho Dr. napsala - prostě jsme k ní přišli s tím, že ho máme koupený a chceme ho proplatit.
Nám inhalátor pomohl mnohem víc než všechny léky. Dokonce i jenom ta vincentka je super, když se dá dřív než nemoc úplně propukne. Ještě se nám osvědčilo dávat Preventan - dcera ho bere od října a už si nenosí ze školky tolik chorob jako dřív. ![]()
Jinak nám Dr. říkala, že máme používat pouze roztoky určený do inhalátoru - nepoužívat klasické kapky nebo sirupy co se používají orálně - mohl by se tím inhalátor poškodit.
Aha, tak to jsem nevěděla,tak já se zkusím zeptat v lékárně, zda nemají nějaké léky určené pro inhalátory. Díky moc za postřehy.