Jak pomoci prarodičům?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.6.14 17:49

Jak pomoci prarodičům?

Ahoj, ráda bych se poradila anonymně, ale už několikrát mě tu odkryli takže jestli to anonymně nebude, co už :roll: ale je to docela osobní záležitost, která se týká rodiny a na emimino chodí pár místních lidí, kteří nemusí vědět všechno tak bych za anonym byla ráda :kytka:

Jde o to, že moji prarodiče z otcovy strany na tom nejsou dobře. Dlouho jsme se nestýkali (asi 12 let). Až poslední dva roky jsem dala do pořádku pošramocený vztahy a všechno bylo fajn až teď nedávno.. Babička ležela v nemocnici s ledvinama asi půl roku. Pak se jí k tomu přidala játra, do toho infarkt, mrtvice a na závěr jí amputovali nohu. Leží doma, kromě nohy je v rámci možností v pořádku, ale děda Alzheimera (snad to píšu správně) takže si věčně nic nepamatuje, o babičku se nedokáže pořádně postarat (přebalit, nakoupit, papíry vyřídit, uvařit..). Z nemocnice je doma dva měsíce. Ty dva měsíce se o ně staral jeden ze tří synů. Zbylí dva jsou pasé. Jeden zemřel, druhej žije každou chvíli jinde, oba synové, kteří byli schopní se postarat jsou alkoholici. Toho prvního včera zavřeli na pár let natvrdo a druhej nezvedá telefony aby se o ně nemusel starat. Nemůžem se s ním spojit, nevíme kde je. Ten co šel sedět měl u sebe doklady prarodičů, kartu do bankomatu atd. a zítra ráno jim měl vyzvednout důchod. Nevíme jestli ty doklady někde jsou nebo skončili v řece (naháněli ho ve vodě, nechtěl se nechat chytit). Nemají ani na jídlo, já jim půjčovala několik tisíc na nájem (peníze byly přítele, já nemám bokem nic), dnes jsem jim dala jídlo co jsem doma měla, ale víc prostě nemůžu. Mám chlapečka, má pár měsíců, starám se o domácnost, lítám kolem prcka, psa a nevím jak bych se starala ještě o ně. Děda se mi tu před chvílí sesypal, prosil dnes i u místní doktorky aby mu nějak pomohla sehnat zařízení kam by mohli oba dva jít, ale řekla, že s tímto mu pomoct nemůže, že si to mají vyřešit sami. Má nemocný kolena, sotva se vyškrábe k nám do schodů a že mi tu několikrát mluvil o sebevraždě.. prostě to nemůžu přehlížet :roll: Vypadá hrozně. Byl to chlap jak hora a teď.. :| Sama se vůbec nevyznám na co mají nebo nemají nárok nebo kam by se mohli obrátit. Prostě co mají dělat. Důchod jim nechcou bez dokladů vyplatit, nemají na léky, na jídlo, na nic a já jim momentálně taky víc dát nemůžu. Poradí mi tu někdo kde bych se jim mohla zeptat nebo tak?? Řekla jsem si, že tady se řeší fakt všechno tak nedám nic za optání.

Dík moc :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
3.6.14 18:04

Čau, také raději anonymně :)
Udělala bych následující:
1. jdi zastřelit jejich dr, koukám, že svou práci bere jako opravdové poslání :zed:
2. zajdi si na Policii, kde prvního syna chytali a zeptej se na jejich doklady, pokud nevíš, zajdi na Policii v místě jejich bydliště a zeptej se jak by se dalo zjistit, zda jsou v jeho osobních věcech a zda by se jim dali předat.
3. zajdi si na sociální odbor na městské části nebo místně příslušném obecním úřadu, kde tento odbor je a vylič jim situaci - řešení se zcela jistě najde, přechodně(než budou umístněni) jim lze přiznat příspěvek na péči a z toho jim zařídíš dohled pečovatelky a třeba dovoz obědů, akutně by jim mohli přiznat mimořádnou dávku na živobytí
4. doktorku oživ a zařiď u ní, aby jim dala doporučení na domácí zdravotní péči (Home care), má mít i kontakty! případně si je zjisti na internetu - ten máš :)
5. VŠUDE NEZAPOMEŇ ZMIŇOVAT JEJICH SKUTEČNÝ ZDRAVOTNÍ STAV A ŽE SE OPRAVDU NEMOHOU DOSTAVIT OSOBNĚ
6. NIKDO JINÝ NEŽ TY TYHLE VĚCI NEUDĚLÁ, ALE I S MALÝM SE DÁ ZVLÁDNOUT, TAK SE DRŽ A AŤ VŠE DOBŘE DOPADNE :)

• Citovat
  • Upravit
14335
3.6.14 18:04

S dokladama neporadím, ale myslím si, že každý rozumný uřad pomůe- třeba zajít na Policii a nahlásit ztrátu dokladů či jim narovinu říct jak to bylo..
Co se týká druhé věci, tak si myslím, že by sis na ně vyřídila opatrovné, oni by dostavali peníze, mohli by mít obědy atd.. otázkou je, jeslti bys to zládla..
To samé- ne to okolo samozřejmě mám i já dva prarodiče k 90 letem, rozestavěný dům, dvě děti jedno mimčo a oni.. Nakonec to má táta, že se jako stará, ale taky je to tak všelijak, jako chlap pomůže spíš jenom s takovou tu prací než osobními věcmi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
3.6.14 18:06

Nenapadá mě jak řešit aktuální finanční situaci, s tím snad pomůžou jiné holky. Do budoucna můžu doporučit třeba terénní pečovatelskou službu ( už jsou i v menších městech), ta je sice placená, ale dá se požádat o příspěvek na péči, který dosahuje až 12 000, bohužel na jeho schválení se musí dlouho čekat (někdy až půl roku). Nevím z jakého jste města, nebo kraje, ale takhle na hned je do žádného zařízení nejspíš nevezmou, čekací lhůty jsou šílené, pokud nemají pár stovek tisíc na soukromé, což evidentně nemají. Jinak Ti ještě můžu doporučit zajít k nějakému poskytovateli sociálních služeb (doporučuji Charitu, nebo Diakonii, tam se s tebou budou spíš bavit) a sociální pracovník má povinnosti ti bezplatně poskytnout poradenství. To je asi tak všechno co mě napadá, asi jsem moc nepomohla… :( Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
3.6.14 18:07

No kam se obrátit nevím, snad tady někdo poradí, ale zatím bych jim na tvém místě alespoň třeba nosila oběd nebo základní nákup - to byste nezvládli? Musí to být strašná situace, nezávidím ani vám ani prarodičům. Tak snad se to brzy vyřeší… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
3.6.14 18:07

Oni nemají vůbec nic?? Jakože třeba kartičku pojištovny nebo něco jiného???Nebo ta karta na bankomat… leda výběr nějak u přepážky,
Já si myslím, když někdo by někde nechal peněženku s doklady, že mu někde musí něco zatím vystavit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25088
3.6.14 18:34

Tak prozatím si na ně můžeš minimálně vyřídit ošetřování, ať nejste bez koruny.
A důchoďák pro babičku si mamka s tetou taky vyběhávali sami, doktorka jen popsala zdravotní stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.14 18:55

Díky za rady. Ještě teď jsem toho pár obvolala, mají pozastavenej účet, důchod jim paní ze sociálky přiveze zítra dopoledne a s doktorkou to bylo trochu jinak. Děda si nepamatuje ani adresu a trošku si vymýšlel. Hledá jim zařízení kde budou moct být oba dva. Zatím jim pomůžu já s takovýma těma praktickýma věcma. Ráno jim vyperu, uvařím, poklidím a snad se pro ně co nejdřív něco najde. No, pěkně se jim děti a zbytek rodiny za všechno odvděčili. Přeju jim aby dopadli stejně nebo hůř.

• Citovat
  • Upravit
13119
3.6.14 19:05

Doporučuji mimo to, co tu psaly holky. Zažádat okamžitě o příspěvek na péči na oba. Vyřízení trvá nějakou dobu a co mám zkušenost, tak jakýkoliv domov důchodců bere lidi pouze když mají vyřízený příspěvek.
Pak kontaktuj sociálku, určitě ti dají kontakt, kde se dá domluvit dovoz jídla - já to jmenuji sociálka, ale je to něco jiného. Přes ně se dá domluvit i nějaká péče, zdravotní dohled, pomůcky (chodítko, vozík…).
A jinak asi pro tebe nemám dobrou zprávu - na DD se čeká roky a pokud ne, tak jsou většinou soukromé a ty pak nechtějí platbu cca 13tis za měsíc na osobu, ale nad 20tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
3.6.14 19:57

Anonymní, rozhodně zažádat o příspěvek na péči pro oba, do DD je můžou vzít, pokud se objeví místo a jsou v akutní situaci, ale to, že budou mít alespoň zažádáno, jim hodně pomůže s umístěním.
Jinak nevím odkud jsi, ale ne všude se čeká roky, my máme někdy stav, že trvá pár dnů, než se vůbec dovoláme někomu, kdo nastoupí (žadatel již zemřel nebo se lidé cítí ještě dobře, takže nechtějí nastoupit, diví se že „už“ a žádost se řadí na konec seznamu). Taky pokud je někdo v nouzi, tak se bere přednostně, jenom by třeba byli nějakou dobu na pokoji zvlášť, než se uvolní pokoj pro páry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
4.6.14 10:33
@Anonymní píše:
Ahoj, ráda bych se poradila anonymně, ale už několikrát mě tu odkryli takže jestli to anonymně nebude, co už :roll: ale je to docela osobní záležitost, která se týká rodiny a na emimino chodí pár místních lidí, kteří nemusí vědět všechno tak bych za anonym byla ráda :kytka:

Jde o to, že moji prarodiče z otcovy strany na tom nejsou dobře. Dlouho jsme se nestýkali (asi 12 let). Až poslední dva roky jsem dala do pořádku pošramocený vztahy a všechno bylo fajn až teď nedávno.. Babička ležela v nemocnici s ledvinama asi půl roku. Pak se jí k tomu přidala játra, do toho infarkt, mrtvice a na závěr jí amputovali nohu. Leží doma, kromě nohy je v rámci možností v pořádku, ale děda Alzheimera (snad to píšu správně) takže si věčně nic nepamatuje, o babičku se nedokáže pořádně postarat (přebalit, nakoupit, papíry vyřídit, uvařit..). Z nemocnice je doma dva měsíce. Ty dva měsíce se o ně staral jeden ze tří synů. Zbylí dva jsou pasé. Jeden zemřel, druhej žije každou chvíli jinde, oba synové, kteří byli schopní se postarat jsou alkoholici. Toho prvního včera zavřeli na pár let natvrdo a druhej nezvedá telefony aby se o ně nemusel starat. Nemůžem se s ním spojit, nevíme kde je. Ten co šel sedět měl u sebe doklady prarodičů, kartu do bankomatu atd. a zítra ráno jim měl vyzvednout důchod. Nevíme jestli ty doklady někde jsou nebo skončili v řece (naháněli ho ve vodě, nechtěl se nechat chytit). Nemají ani na jídlo, já jim půjčovala několik tisíc na nájem (peníze byly přítele, já nemám bokem nic), dnes jsem jim dala jídlo co jsem doma měla, ale víc prostě nemůžu. Mám chlapečka, má pár měsíců, starám se o domácnost, lítám kolem prcka, psa a nevím jak bych se starala ještě o ně. Děda se mi tu před chvílí sesypal, prosil dnes i u místní doktorky aby mu nějak pomohla sehnat zařízení kam by mohli oba dva jít, ale řekla, že s tímto mu pomoct nemůže, že si to mají vyřešit sami. Má nemocný kolena, sotva se vyškrábe k nám do schodů a že mi tu několikrát mluvil o sebevraždě.. prostě to nemůžu přehlížet :roll: Vypadá hrozně. Byl to chlap jak hora a teď.. :| Sama se vůbec nevyznám na co mají nebo nemají nárok nebo kam by se mohli obrátit. Prostě co mají dělat. Důchod jim nechcou bez dokladů vyplatit, nemají na léky, na jídlo, na nic a já jim momentálně taky víc dát nemůžu. Poradí mi tu někdo kde bych se jim mohla zeptat nebo tak?? Řekla jsem si, že tady se řeší fakt všechno tak nedám nic za optání.

Dík moc :kytka:

Prioritně zajít na POLICII a nahlásit krádež dokladů.
Pokus se jim najít nějaký milý domov důchodců… tak aby jim na to postačil důchod. Musí něco být.

Jinak držím palce, tohle je smutný, když se děti vykašlou na své rodiče. Asi noční můra nás všech rodičů… je dobře, že mají Tebe. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová