Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
Všichni jsme si doma vystřídali nějakou nemoc/chřipku. U všech z nás to způsobilo problémy se spánkem, hlavně tedy z důvodu kašle a vysokých teplot. Teď to má přítel a přestože teploty už jsou pryč, tak mu nejde spát. Ale vůbec. Za posledních 7 dní má necelých 10 hodin.
Od doktora má Codein před spaním, takže přestože pokašlává, tak je to dost utlumené. On sám to popisuje jako kdyby ztratil schopnost usnout. Dnes už mi tu vyloženě plakal, jak je z toho hotový.
Napadá Vás nějaký tip, jak ten spánek co nejvíce podpořit?
Pošlu ho těsně před spaním na velmi krátkou procházku, dá si teplou sprchu. Napadlo mě narvat mu ještě Fenistil, ten vím, že celkem uvolňuje a uklidňuje.
@tevl píše: Více
Mojí mámě se stalo něco podobného při covidu, musela pak nějakou dobu brát prášky na spaní. Jinak by se totálně zhroutila. Po nějaké době je vysadila a spaní se srovnalo
Codein má ve vedlejších účincích poruchy spánku…
A jinak žádné modré světlo (mobil, TV).
@Pučálkovic.Amina nic z toho už asi pátý den nedělá. Vyloženě celou noc leží se zavřenýma očima. Zkoušel různé dýchání i relaxace.
Zkusím dneska teda místo codeinu dát Fenistil a uvidíme.
@pikola jojo, to bylo hned první
bohužel bez úspěchu.
@tevl No s tím, že Codein je lehký opiát, tak opravdu bude utlumený, ale co třeba Melatonin? Ten podporuje spánek a udržuje v něm, protože je to spánkový hormon. Ale nevím, co by to udělalo s tím Codeinem, kdyby si je vzal naráz🙃
Ja bych doporučila melatonin - silnější dávku…
Pak uspava Dithiaden a Kinedryl ![]()
@Wawulka Melatonin bral před pár lety dlouhodobě a vím, že to zabíralo dobře. Bohužel ale nedokážu nikde dohledat, zda je to ok s ostatními léky, co bere. Na druhou stranu antibiotika žádná nebere, takže by možná stálo za to raději vysadit toto, ať se může vyspat.
Ten Kinedryl také nezní špatně.
Napisu, co zabira me - co mi pomaha usnout. Termofor pod nohy. Nudny audiobook do uší. Snad bude brzo dobre.
Poslouchala jsem bud autogenní trénink nebo hypnózy na uspávání. Dobre jsou čaje od Lerosu - klidně usínání a hluboký spánek. Řešila jsem taky přes týden nespaní, když jsem po potratu dostala deprese a tinnitus. Je to strasne
@tevl píše: Více
Melatonin není lék, ale hormon, tam žádná kontraindikace co se léků týče, není
@Wawulka píše: Více
S dithiadenem bych byla opatrná - může naopak způsobit problém usnout. Dala jsem jednou dítěti při neštovicích, aby lépe spalo a celou noc bylo vzhůru - strašně chtělo spát, bylo unavené, ale zaboha nemohlo usnout a když už, tak se okamžitě budilo.
@Jahru to jsem měla včera u kluka i bez dithiadenu. Proste to svědění a napínání kůže ho strašně budilo