Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtěla jsem vás poprosit zda mi poradítě nějaké fígle cviky a tak abych malému 5m posílila horní polovinu těla. bříško má dobré nožky taky. ale při přetáčení na bříško je vidět, že ruce, záda a krk jsou slabší a moc mu to nejde.
Já osobně bych nedělala nic, krom pokládání na bříško (na pasení), na otáčení ještě čas má a pokud nejsi doktor nebo tě na rehabilitaci nenaučí cviky z vojtovky, tak abys prckovi ještě neublížila…
maximálně bych se poradila s dětským doktorem, zda jsou nějaké cviky potřeba ![]()
Jestli máš overbal, tak můžeš malého na něj dát bříškem, před něj hračku a on by se po ní měl snažit natahovat.
Nebo si sedni na zem a dej si ho přes své stehno, princip stejný ![]()
Asi jediný způsob je, nechávat jej co nejvíce na bříšku. Bude posilovat ručky sám.
Záda a celý svalový „korzet“ kolem trupu se posiluje válením sudů, pokud se dítě ještě neumí otáčet zpátky na záda, tak se to dělá tak, že se s miminkem opatrně třeba na posteli ty sudy válej. Krk bych řekla pasením koníků, ruce zřejmě taky.
Ale třeba prvorozený byl lehce hypotonický a jako by to tušil, tak tehdy skoro 3 měsíce válel jen sudy, než se začal vůbec plazit a klekat, takže se posílil hezky sám od sebe
Ony ty miminka v sobě mají občas jakýsi samoopravný kód, který jim říká, co mají dělat ![]()
Jinak pokud bys měla pocit, že jí to brání ve vývoji, tak můžete navštívit rehabilitace a ať se na něj koukne rehabilitační, dokážou plnohodnotně zhodnotit, zda není nějaký problém, zda není nějaká asymetrie, hypotonické svalové skupiny atd
On je na bříšku právě hodně a rád. jenže to končí tím, že se opře o lokty a ruce nejlépe s harčkou stčí do pusy. po hračkách se natahuje jenže se více snaží strkat nohy pod zadek než se vzepřít na ručkách.
@Mar__tanka1983 on se přetočí na bříško sám, ale jak má slabší ten vršek tak jde přez záklon hlavy a tím pádem špatně. k fyzioterapeutce jdeme za 14 dní tak se jí zeptám. jen jsem chtěla už mu nějak pomoci, aby si tím záklonem to nezhoršoval.
@Mar80 na ten záklon nám dětská radila při oasení přizdvihnout nožičky nahoru, že to dítě přiměje dát tu hlavu trochu níž, zrovna před chvílí jsem přizdvihávala miminu, že to v tu chvíli nějak přeháněl se záklonem, tak aby si nezvykal
@Gladys děkuju zkusila jsem ty sudy a moc se mu to líbilo, tak abych ted nedělal nic jinýho
na bříšku se už nezaklání, jen na boku, když se chce dotočit na bříško jde tělo a pak teprve jde hlava no.
Holka, neblbni ![]()
jo, všechny jsme vyplašený, jestli mimčm něco není, já u prvního plašila se vším. ale fakt se zkus uklidnit - máš malinkatý miminko, je to taková krátká, neopakovatelná doba novorozenětem a my blbky si to kazíme různýma děsama.
Takže- zkus prosím přijmout 2 rady- fakta:
1 - na neurologiii chodí s miminkamam kde kdo, to je takový dnešní trend, pakárna, tahání prachů z pojišťoven
2- dr. ti řekla, že „že je ještě rozvolněná po porodu a nemá svalové napětí, jaké by měla mít“ - čemu na té větě nerozumíš?
některé děti se rodí jako boxéři, hlavu držej skoro od porodu a vzpírat na ruce se chtějí brzo - ale těch je minimum. Ta věta, kterou ti řekla doktorka je pravda a nic než pravda. Miminko je malé, však ono se rozhýbe
. Neurolog je tu od toho, aby tě poslal na rehabilitaci- víc se od něj nedozvíš - jestli se ztahuješ k tomu, že tě uklidní, tak na to zapomeň - uklidnit se musíš sama ![]()
Opravdu se neboj, toto je naprsoto normální a jestli se rozhodneš s mimčem cvičit, tak fajn, cvičení dětem neuškodí - mne to docela bavilo, připadá mi fajn, když vidím, že dítě předvádí přesně to, co je napsaný v knížkách ![]()
pa a fakt neplaš.
har.
@harpyje - já vím, sama si říkám, že určitě zbytečně plaším, ale jak píšeš je to moje první a jsem ze všeho nejspíš moc vyjukaná
no nerozuměla jsem tomu, jak může být rozvolněná a nemít svalové napětí jaké by měla mít
vždyť se normálně hýbe - ručičkama, nožičkama i hlavičku zvedá, sice jí udrží pár vteřin, ale jak jsem psala, je jí měsíc. No ale je fakt, že dnes posílají na všelijaké vyšetření kvůli každé maličkosti ( i když to je asi někdy dobře) ale je to fakt, nesmím zbytečně plašit, pak jsem z toho akorát nervózní a malá to určitě ze mě cítí, musím si říkat, že to bude o. k. ![]()
Neplašte,
určitě to bude dobré. Dneska mají doktoři tendenci přehánět. Jestliže drží chvilku hlavičku už v měsíci, tak to bude určitě dobré. Můj syn měl podle neurologa také centrální hypotonický syndrom, chodili jsme na rehabilitaci od 2 měsíců. Začal zvedat hlavu ve třech měsících. Doktoři pořád něco měli… dnes jsou mu skoro 2 roky a malej běhá tak, že mu nestačíme. Naštěstí se doktoři mýlili, jen nám zkazili to nejhezčí období. Cvičili jsme Vojtovku, stejně to nikam nevedlo, pak jsme cvičili dle „Bobata“(nevím, jak se to píše), tam nám řekli, že je přemotivovanej, tak jsme se na všechno vybodli a malej se rozhejbal sám. Všechno dohnal. Nenechte si vzít to nejhezčí období a buďte v klidu.