Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím dcera 5m plně kojená od narození špatný spánek. První 2m přes den spala po 5min teď přes den vydrží i 30min. To Mě tak netrápí první dcera spala také tak… Spíš mi vadí že chodí spát strašně pozdě. Usíná kolem půlnoci to se ale opět po půl hodině vzbudí a uspávám jí ještě minimálně do 2hod do rána kdy Teda usne trochu tvrději ale i pak se samozřejmě budí na kojení. Vstává kolem 8. Takže vzhledem k tomu jak chodí pozdě spát mi to ranní vstávání nepřijde nějak extra pozdě… Pak si kolem 10:30 dá 30min pak po o kolem 13:00 30min pak venku v kočáru tak hodinu kdy se budí kolem 16:00 když jsme doma tak spí zase jen tu půlhodinu… Pak usne kolem 18:30 opět půl hodina pak koupu atd… A kolem 20:00 vyžaduje spánek… Spí opět půl hodiny a pak je ready až do půlnoci… Zkoušela jsem jí nedat spát už ten poslední spánek. Byla protivná vydržela to ale s řevem a nošením. Kdy usla v 10 večer jenže opět si dala 30min a pak nechtěla spát a opět jsem jí musela uspavávat a usla až po půlnoci. Ráno jsem ji zkoušela budit dřív a taky bez úspěchu.. Je jedno jak spí přes den nebo v noci ale dřív jak po půlnoci neusne… Problém asi bude i vtom že nedokáže spát déle jak 30min.. I když jsem se pokusila to spaní přes den natáhnout aby byla třeba mezi jednotlivými spánky aspoň 2,5 hod vzhůru… Tak to nemělo žádný efekt akorát byla protivná a stejně spala 30min… Jsem z toho už hotová.. Nemusela by spát v 8 večer ale třeba 22 hod by stačila… Protože takhle náš manželský život neexistuje.. Navíc mám doma dvouletou ta už přes den nespí vubec a vstává v 6 takže se určitě ráno moc dospat nemůžu. Vím že každé dítko je jiné že by se to mohlo časem zlepšit ale čekat dalšího půl roku třeba?
Dobrý den, já vám sice moc neporadím, ale chci vás podpořit, máme to podobně. Maličké je 5 měsíců (měla tedy už i spící období, ale od 3 měsíce se to zlomilo), usíná nejdřív o půlnoci, přes den spí nanejvýš dvakrát krátce a hlavně jen v nosítku, kočár nesnese. Zrovna teď uspávám už od 21 hod. kdy začala být unavená a zatím zabrala jen dvakrát na cca 20 min…
Nejste v tom sama
Posílám vám sílu a držím palce ať se to brzy zlepší! ![]()
Jak uspavas a kde spi?
Deti mivaji obcas takove slabsi etapy ve spanku, kdy se snadno vzbudi. V tu chvili to chce je udrzet spici. Takze idealne spat s ditetem a pri prvnim zavrteni dat prso a nechat u toho usnout.
Obcas se mi takhle mimco probralo dvakrat trikrat za sebou, nez zabralo poradne.
A s mamou vedle spi lip a dele.
Ja teda mela vsechny deti krasne spici. Ale ted posledni dcera 6m je nespavec. Ale kdyz to tady ctu tak to mam jeste super. ☺️️ Pres den spinka 3×. Rano kdyz jdeme se starsi do skolky asi pul hodky pak okolo 9.30…to vetsinou vydrzi chrupat i 4 hodiny a pak okolo 15hod kdyz zas jdeme do skolky a zas jen pul hodiny. Vecer v 18.hod uz musim koupat…protoze je unavena a protivna a vetsinou okolo 19hod uz spinka. A noc je nekdy klidna a nekdy mi spi jen na rukach. Rano vstava okolo 4..pak uz proste spat nechce i kdyby ja se stavela na hlavu ![]()
@Ufinka87 no taky máme tricetiminutovky. Pp tak dlouhé době se začnou opakovat fáze spánku a pokud neusnou dal tak vstávají. Proto spi děti třeba 1 nebo 1,5 hodiny atp a ne hodinu a čtvrt… jak jde spát v osm a probudí se, tak bych zůstala ve tmě a zase uspavala. Dělám to tak taky. Dítě se tvari totálně fresh, ale na prsu za chvíli usne. Případně si ji beru do postele at ji vrznu prso a nestihne se moc probrat. A to dospavani - nemáte tatínka? U nás když vstává manžel driv, ze jde na firmu, tak si automaticky bere děti a me budí až když odchází. Když je na HO tak zase vstávám já. A když je fakt blba noc, tak je proste ráno vyhodim z ložnice a spim ![]()
@berunecka6 hmm 4 hodiny, to mi nespala ani jako novorozenec. Maximum byly 2,5 a ještě v nositku na me
ale kamoska mamzo same. Kluk ve stojícím kočáru klidně spi 3. Já zastavila a ozval se z kočáru tajfun
Dávala bych spát jen 3× denně, jeden ten spánek zkusila prodloužit například jízdou v kočárku, jestli starší zvládne. Nebo v nosítku. Večer jak píše hospodki, douspat na prse, nechat už ve tmě a vydržet pár dní, jestli to zabere.
Já mám taky dvouleťačku a k tomu 9m mimino a takhle s dvěma dětmi je to spaní někdy hrozné, no… Já zas dlouho uspávám přes den a večer sice mladší usne třeba v osm, ale musím k ní co půl hodinu lítat, třeba 5× za večer
. Pak se samozřejmě pořád budí přes noc. No spí fakt na nic. A přes den dá aktuálně jednou 30min a jednou trochu déle, nebo 3× 30 minut. Ale snažím se už dávat jen dvakrát, protože fakt nenávidím to uspávání
.
Našemu bude za dva týdny 5 měsíců a spí krásně, tak zkusím poradit, co mi pomohlo, když došlo k nějakým excesům, ať už na obě strany.
Důležitá je teplota a oblečení. Jak usne, otevírám mikroventilaci. Občas zhodnotím, že je potřeba na noc sundat i ponožky, protože jsou dva druhy lidí… A co když je dítě zrovna v té druhé.
Usne-li při kojení, může být výhodné ho spící otočit na bříško. Pak nehrozí, že se vzbudí kvůli bublince z kojení. Náš spí na břiše dvojnásobek toho, co na zádech.
Kvalitní denní spánek je základ pro kvalitní noční spánek. - to se říká, no, nevím, co je na tom pravdy. Náš spí přes den dvakrát hodinu a v noci od 8:30 do 7. Někdy taky hecne celodenní nespaní a usne o hodinu dřív. Jindy hodně cestujeme, tak spí více přes den v nosítku. Možná by stálo zato v tomhle věku už zkoušet vydržet do jednoho spánku ve 12 a druhého ve tři, například. A pozorovat dítě. Občas uspávám, když mám pocit, že už musí být vyřízený, ale on je úplně spokojený a má energii si hrát…
Vypozorovala jsem, že moje dítě má dva druhy dnů. Jeden den se stále kojí a jiný den stále spí. Ne stále, ale výrazně víc (kojení 2 h vs 4 h; spánek 9 h vs 13 h). Tak když se Ti povede vysledovat nějaké takové vzorce u Tvého dítěte, třeba pak budeš klidnější a budeš vědět třeba už dopoledne, co od toho daného dne čekat.
Ale moc držím palce, aby se to zlepšilo. Zejména to večerní uspávání, aby nebylo nadvakrát. To musí být psychicky náročné.
@hospodki v kocaru taky spi jen kdyz jedeme..jakmile zastavim otevre oci 😁 kazde dite je jine
@hospodki to jsem zkoušela 2 měsíce po zom spánku v 8 uspavat a řvala až fo té půlnoci kdy usla. Myslela jsem že je unavená a proto řve. Pořád js3m jí uspavala a ona brečela… Ske bylo to tím že ona nechtěla spát a proto brečela. Pořád jsem Houpala dávala prso a řev. Tak jsem jí přestala uspavat a vzala si jí k sobě a byl klid… Takže tohle mi nepomohlo
Dát spát 2leteho, udělat nejnutnější a všichni se přesunout do postele na hraní/kojení/uspávání podle potřeby a na manželský život? U nás to probíhá takhle paralelně.
Jinak netuším, jak naše mimino spí. Podle mě pokaždé jinak. Máme každý den jiné aktivity a režim. A docela kolotoč. Prostě když spí, tak spí. Když nespí, tak nespí. Uspávání neznám. Usíná samovolně při kojení nebo venku.
@Sedmnactnulajedna na manželský zivot má těch 30 minut. Holt musí plánovat. Sprcha driv a radovánky jakmile padne dítě v 8
@Ufinka87 píše:
@hospodki to jsem zkoušela 2 měsíce po zom spánku v 8 uspavat a řvala až fo té půlnoci kdy usla. Myslela jsem že je unavená a proto řve. Pořád js3m jí uspavala a ona brečela… Ske bylo to tím že ona nechtěla spát a proto brečela. Pořád jsem Houpala dávala prso a řev. Tak jsem jí přestala uspavat a vzala si jí k sobě a byl klid… Takže tohle mi nepomohlo
@Sedmnactnulajedna píše:
Dát spát 2leteho, udělat nejnutnější a všichni se přesunout do postele na hraní/kojení/uspávání podle potřeby a na manželský život? U nás to probíhá takhle paralelně.
Jinak netuším, jak naše mimino spí. Podle mě pokaždé jinak. Máme každý den jiné aktivity a režim. A docela kolotoč. Prostě když spí, tak spí. Když nespí, tak nespí. Uspávání neznám. Usíná samovolně při kojení nebo venku.
Souhlas s obema.
Neuspavat na silu, nenutit rezim.
Co zatemňovací závěsy? Ono se to nezdá, ale může to udělat hodně.
Ahoj maminy, to my to spaní máme zase naopak…
Syn 5m na UM vydrží nejdéle přes den 1,5h a pak chce jít spinkat..ani si nestačíme pořádně pohrát a začne dávat jasně najevo, že je čas jít spát…
Spí mi několikrát po 30m…po obědě dává i 2h a to ho musím budit.
V noci usne kolem 7 a pak vstáváme co 3 hodiny na mlíčko zase do 7.
Teď je i trochu víc nevrlý, tak si myslím, že to budou zoubky, ale i tak mi to přijde přes den moc s tim spaním…nebo ne?
Jsem prvorodička, tak nevím
![]()
Jinak nám hodně pomohl na spaní hojdavák, swaddler a bavlněná čepička na hlavu a přes oči, kterou jsem sundala hned jak vytuhnul ![]()