Problémový spánek u tříletého dítěte

Anonymní
7.12.22 06:20

Problémový spánek u tříletého dítěte

Ahoj maminky nespavců.

Mám tříletou holčičku. Jako miminko spala pěkně (samozřejmě byla špatná období, ale celkově se to dalo zvládat). Dodnes jí ale zůstalo, že usne jedině v náručí, což je hrozné. Velké zhoršení bylo zjara (její nástup na pár hod týdně do dětské skupiny, postupně ukončení kojení a moje práce na malý úvazek) a pak v září (školka a moje práce na full time).

Ve své posteli neusnula nikdy v životě, se mnou usne na posteli jen výjimečně a to ve velmi pevném objetí a když se pak chci od ní odpoutat, budí se s pláčem. Pláče i 2 hodiny a více. Jediná šance, jak ji reálně uspat, je to že ji nechám usnout v této poloze „škrtiče“ nebo lépe v náručí (při vyprávění pohádky) a pak s ní ležím/sedím/chodím ještě minimálně hodinu, dokud nespí tak tvrdě, že ji můžu položit do postele. V noci se budí 2-4× a když spí u sebe, tak hned přeleze ke mně a spí se mnou do rána.

Ráno vstávám už 4.30, v 5 musím vyjít do práce.
A potíž je v tom, že dcera vstane do 10 minut po mně. Pláče a pláče, chce chovat. Tatínka
odstrkuje (a tatínek taky nechce vstávat tak brzy, jinak by mohl spát klidně do 6.30). Vůbec s ní nezvládám vypravit se do práce. Pořád na mě visí a pláče.
Chodíme spát po 8. hodině, zkoušeli jsme i později, ale byla už hodně přetažená. Přes den už po obědě nechce spát, ve školce jim utíká z postýlky.
Jsem naprosto zoufalá. Nechci ji nechat vyplakávat, hlazení při usínání nepomáhá, řve třeba 2 hodiny dokud ji nevezmu do náručí nebo ji l aspoň nenechám se mi omotat kolem krku.

Jinak je zdravá, do 2,5 let byla kojená, jsem hodně kontaktní rodič, ale ne otrok :zed:

Díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15995
7.12.22 06:38

Kdyz vstavas tak brzy, tak chod spat s ni :nevim: Kdyz si zalezete spolu do postele a nebudes odchazet, nepomuze to? Pak se mozna kontaktu nasyti a nebude se budit rano :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
7.12.22 08:09

Ja ti nevim, ale kdyz je dite u tebe, vsimas si ho, neupiras kontakt, tak at si holt pobreci, no.
Nosit triletou do tvrdeho spanku je masakr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
7.12.22 08:18

Prostě holčička zkouší, co vydržíš a necháš si líbit.
Asi se Ti to bude zdát drsné, ale jediná možnost i pro budoucnost je:
Večer koupel, večeře, uložit malou do její postýlky, přečíst pohádku, pusu a spinkat.

Bohužel teď to bude kdo z koho a začátek nebude pro Vás ani jednu jednoduchý.

Holčička si bude vynucovat Tvou pozornost a Ty se potřebuješ obrnit trpělivostí a nedopovolit ji.

Držím palce, aby tohle období trvalo co nejkratší dobu.

Příspěvek upraven 07.12.22 v 08:24

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.12.22 08:22

@Lucie_Sx Jo, jenže ona brečí i 3 hodiny a já se také potřebuji umýt, uklidit kuchyň atd. Potřebuji ten uspávací rituál zkrátit na max 45 minut. 2-3 hodiny nedávám. :oops:

• Citovat
  • Upravit
Dlouhá punčoška
7.12.22 08:27
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx Jo, jenže ona brečí i 3 hodiny a já se také potřebuji umýt, uklidit kuchyň atd. Potřebuji ten uspávací rituál zkrátit na max 45 minut. 2-3 hodiny nedávám. :oops:

V pravidelný čas dělej uspávací rituál - viz můj příspěvek výše. Chvilku to bude trvat, než si zvykne, ale musíš vydržet.
Děti jsou chytré, když pochopí, že nepovolíš, přestane vyvádět.
Důslednost na dítě není bezcitnost.

• Citovat
  • Upravit
24216
7.12.22 08:41

Taky bych změnila to uspávání. Ona to pochopí. Třeba běžte spolu koupit plyšáka a toho může objímat. Toto je masakr. Jinak moje děti usínají před osmou. A vstávají kolem páté. Už jsem si zvykla :D starší nespí přes den od 2,5let. Stačí mu to. Jediné co tak je tak unavený, že se mi v noci pořád pocůrává. On se třeba i vzbudí, ale únavou nedojde na nočník. Když má klidný den tak to zvládá v pohodě. Toto hlavně začalo s nástupem do školky. Je to pro ně obrovská změna. A taky je víc scén, že chce být se mnou. Nebo chce něco podle sebe co už je nepřípustné. Vše to je tou únavou.
Co kdyby ji začal uspávat tatínek? Jasný bude to těžký, ale tu změnu to chce. Toto je očistec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
7.12.22 08:55
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx Jo, jenže ona brečí i 3 hodiny a já se také potřebuji umýt, uklidit kuchyň atd. Potřebuji ten uspávací rituál zkrátit na max 45 minut. 2-3 hodiny nedávám. :oops:

No tak si proste vyhradis tyden, kdy budes pocitat s tim, ze to bude trvat.
Normalne bych udelala novy navyk na spani, lehnout spolu, treba chytit za ruku, povidat pohadku a holt pocitat se trema hodinama.
Kuchyn proste bude tyden uklizet chlap, no a co.
Ten brek se bude zkracovat a pujde to, uvidis.

Ono taky zalezi, jak ji mas navyknutou, nekdo to kontaktni rodicovstvi prezene na „skacu jak pisknes“ a to pak preucit trva holt dele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
998
7.12.22 09:25

„Velké zhoršení bylo zjara (její nástup na pár hod týdně do dětské skupiny, postupně ukončení kojení a moje práce na malý úvazek) a pak v září (školka a moje práce na full time).“

To dítě nemá mysl dospělého a nemůže ještě pochopit, že musíte chodit do práce. Vidí akorát to, že chce být s maminkou a ta každý den někam mizí. Než jí odstrkovat, nechávat plakat nebo upínat na neživé předměty, poradila bych se s dětským psychologem, jak situaci řešit. To není žádná ostuda a dokáže určitě lépe vysvětlit, jak se malá cítí a co můžete udělat pro to, aby se její psychický stav zlepšil a pomohli jste jí se s tím lépe vyrovnat. Nechápu tendence tady to dítě hned pomalu strkat do svěrací kazajky a vrážet roubík do pusy aby dala pokoj a přizpůsobila se. Jenom proto, že je to dítě, tak to neznamená, že na jejích pocitech nezáleží a nejsou důležité. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí