Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krásné ráno, jdu si za vámi pro řadu, protože už fakt nemůžu
. Mám ctyrmesicniho syna, který cca do 2 měsíců spinkal v noci pěkně (budil se 2× za noc na mlíko, když 3× tak stačil dudlik). Je plně na UM (Nutrilon AR kvůli blinkani). Jenže od toho 2. měsíce to jde se spaním z kopce. Proběhlo očkování, ihned poté byl hodne nachlazeny a ještě k tomu chytl od dcery neštovice (průběh velice mirny). Jenže už od toho druhého měsíce jak byl nachlazeny, tak se nám začal mnohem častěji budit, to jsem chápala, ale zavírali jen mléko, při dudliku zuřil. No a tak nám začal vstávat po 3 hodinách. Tak jsem si řekla ok, je ještě malý. Jenže že třech hodin to jsou kolikrát 2 hodiny, někdy 1,5 hodiny…a pokaždé chce to mléko!!! Dudlik ho vždycky úplně naštve, když k němu nejdu, tak taky řve ještě víc. Pro příklad vám popíšu dnešní noc: v 18:15 kaše z cca 60ml mléka (víc nesní), v 19:00 mléko 180ml, v 19:30 se znovu vzbudil a řval, tak mu manžel dál ještě 90ml mléka. Spal do 22:30 kdy vypil zase 150ml mléka, v 00:30 150ml mléka, 2:30 120ml mleka, 5:00 150ml mléka, 6:20 vstavani. Už fakt nevím jak dál. Zkoušela jsem mu dát místo mléka vodu, ale vůbec to nepomohlo, rozzuril se a ještě poblil. Vybrat ho také nemůžu nechat, protože mam ještě čtyřletou dceru a hlavně na to nemám. Co mám dělat? Nějaká ráda? Zkoušela jsem i mléko na noc, taky žádná změna, zkoušel jsem i jiné mléko, taky nic
. Co vám zabralo? Třeba nějaká homeopatika? Nebo já už fakt nevím. Předem moc děkuji.
@NelcaZ úplně normální
bohužel. Nelomohlo vůbec nic…až věkem se to srovnalo
Nedavej mu na noc kaši. A jinak nepomáhá nic, roste má hlad, potřebuje kontakt. Miminka se budí. Dej si ho k sobě do postele jestli spí zvlášť
Ahoj, to je zcela běžné. Syn se budil co max dvě hodiny do roka určitě, od roka někdy první noční spánek 20-00 udržel 4 hodiny, ale pak zase co 2 h vzhůru. Nyní mu je 15 měsíců a začíná to natahovat na 3h. Zkusila jsem všechno, debatovala s doktory, pro všechny normální stav, není vyvinuta dostatečně nervová soustava. Až bude, bude spát lépe. Tedy najít systém střídání se s manželem v péči v noci a vydržet 😊
Jak u nás. Teď má 15 měsíců a budí se třeba už jen 3-4× za noc. Neexistuje žádný snadný řešení, pomáhá klasika režim&rituály, ale nic jako „tohle je zaručený lék na nespavost mimin“ neexistuje. Myslela jsem že jo, starší byla pohodovej spavec, ale bohužel se to musí vydržet. Byly týdny, kdy se budila každých 5-10 minut třeba čtyři hodiny, a pak zbytek noci po půl hodině, max hodině. Mám u toho taky starší, plus práci, byla jsem naprosto zoufalá. Ale přešlo to. Jednou třeba začne spát i celou noc ![]()
Za mě také normální. Ve dvou měsících mi malý spal i 4 hodiny v kuse. Teď má 5 měsíců a kojim pořád. Chodím spát v 10 večer, vstávám v 7 ráno, průměrné za tu dobu kojim 5*, vždycky totálně vysaje obě prsa, rekord bylo 8 kojení během těch pár hodin.Je to náročný, ale věřím, že to přejde. Přitom přes den ho někdy skoro nutím i po třech hodinách. ![]()
Spánek se mění takhle malým dětem pořád…prostě to musis vydrzet..některé děti prostě spí víc některé min…může se to zlepšit za týden/měsíc/ půl roku…
každé mimčo je jiné…je maličký chce kontakt, může to být růstový spurt, nějaké období, můžou už ho klidně trápit i zoubky.. ![]()
Uplne normalni. Akorat s UM pakarna.
Dej si ho k sobe do postele, spousta deti spi s mamou o hodne lip.
@NelcaZ píše:
Krásné ráno, jdu si za vámi pro řadu, protože už fakt nemůžu. Mám ctyrmesicniho syna, který cca do 2 měsíců spinkal v noci pěkně (budil se 2× za noc na mlíko, když 3× tak stačil dudlik). Je plně na UM (Nutrilon AR kvůli blinkani). Jenže od toho 2. měsíce to jde se spaním z kopce. Proběhlo očkování, ihned poté byl hodne nachlazeny a ještě k tomu chytl od dcery neštovice (průběh velice mirny). Jenže už od toho druhého měsíce jak byl nachlazeny, tak se nám začal mnohem častěji budit, to jsem chápala, ale zavírali jen mléko, při dudliku zuřil. No a tak nám začal vstávat po 3 hodinách. Tak jsem si řekla ok, je ještě malý. Jenže že třech hodin to jsou kolikrát 2 hodiny, někdy 1,5 hodiny…a pokaždé chce to mléko!!! Dudlik ho vždycky úplně naštve, když k němu nejdu, tak taky řve ještě víc. Pro příklad vám popíšu dnešní noc: v 18:15 kaše z cca 60ml mléka (víc nesní), v 19:00 mléko 180ml, v 19:30 se znovu vzbudil a řval, tak mu manžel dál ještě 90ml mléka. Spal do 22:30 kdy vypil zase 150ml mléka, v 00:30 150ml mléka, 2:30 120ml mleka, 5:00 150ml mléka, 6:20 vstavani. Už fakt nevím jak dál. Zkoušela jsem mu dát místo mléka vodu, ale vůbec to nepomohlo, rozzuril se a ještě poblil. Vybrat ho také nemůžu nechat, protože mam ještě čtyřletou dceru a hlavně na to nemám. Co mám dělat? Nějaká ráda? Zkoušela jsem i mléko na noc, taky žádná změna, zkoušel jsem i jiné mléko, taky nic
. Co vám zabralo? Třeba nějaká homeopatika? Nebo já už fakt nevím. Předem moc děkuji.
Ale tohle je normální
první dva měsíce spi hezky a pak ti to daji sežrat. Mám půlroční a večer se budí klidně 5× a v noci co 1,5-2 hodiny. Kojim, takže to pro me není o chystaji mlika a o to je to jednodušší. Když ale večer během hodiny má potřetí prso a pije jak kdybych ji cely den nic nedala, tak čekám kdy pukne
je to surikata krizena s pijavici
Koľko ti vypije cez deň? Mne to teda normálne nepríde, to máš cez 840ml len za noc, mne toľko ani jedno dieťa nevypilo za celých 24 hodín. Tým, že nejak podobne fungujú kojené deti by som sa neukludnovala - tam dieťa často len dudá a väčšinou nevychlemtá každých 1.5-2h 150ml
Ako zaspáva? S fľaškou v ústach, či nejak inak? Najskôr má spánkovú asociáciu na fľašku + prehodený biorytmus na to, že hlad je hlavne v noci. Oboje je nič moc aj pre neho, takže by som zamakala na tom sa toho zbaviť:
No a keď už bude zaspávať inak ako s fľašou tak pomaly znižovať dávku v noci a pridať cez deň. Za chvíľu mu začnú rásť zuby a tie by sa nemali celú noc zalievať mliekom bez čistenia.
S um neporadim, kojila jsem, ale to buzeni je uplne normalni, zejmena kolem toho 4m, kdy dochazi ke spankove regresi.