Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A nechat ji tak, ať si kouká… ale bez prsa?
Když stejně nespí, tak se s tím prostě smířit a zařídit se podle toho?
Lehni si na bok, dej jí prso a spi. Dudlík nechce? V kočárku taky nespí? Co jí přes den?
Co jí dát na starost alespoň na chvíli partnerovi a jít se alespoň vyspat ![]()
No a křičí nebo jen kouká? Vem si ji do postele, lehni si na bok, dej ji prso, a ať si u nej dělá, co chce
ty spi ![]()
Pokud vůbec nespí, tak je něco špatně. Protože i kojené dítě někdy spí. A spát půl hodiny a pak být třeba zase dlouho vzhůru, než se podaří usnout, to normální neni. Takže v první řadě bych vyloučila hlad a i za cenu ztráty kojení, bych zkusila večer dát UM a sledovala bych, jestli bude spát lépe. Pokud ne, objednala bych dítě na neurologii. Protože ač nechci nikoho strašit, tak potíže se spánkem mohou mít někdy vážnou příčinu. Syn už po příchodu z porodnice přes den téměř nespal(třeba jednou a chvilku) a časem byl problém i spánek v noci, usínání a v roce a půl dostal chvilku po probuzení epileptický záchvat. A že to bylo spojené se spánkem si jsem jistá, přotože v nemocnici dostal další záchvat okamžitě po probuzení, stihl si na posteli jen sednout.Ale nechci strašit a prvně bych vyloučila vše ostatní(třeba ten hlad).
Spí sama v postýlce nebo je s tebou v posteli? Líp se vyspíš, když budete spolu v jedné.
V 11 měsících se už může chystat na 1 denní spánek (spát po obědě (klidně spolu) + noc).
Dej v noci místo prsa dudlík.
Na jednu noc se někam vypař a vyspi se.
Tak ji vem k sobě do postele, malá taky dumlá, ale já u toho spím
malá má 10 měsíců a spí takhle od narození, kdybych ji měla pokaždé uspávat, sedět s ní, tak půlku noci nedělám nic jiného.
Seber prso a dej UM, bude to asi dost brutalni tyden mozna dva, ale pak se nauci, ze prso potazmo ty nejsi dudel a hracka a bude klid. Mozna bych zacla ted pristi tyden odstav a zacla davat UM a pak dalsi vikend, pokud se chytne pres den, proste nekam na vikend vypadla a dala dite na starost tatinkovi.
Z mojí zkušenosti, najet na tvrdý režim. Syn se mi v 10 měsících budil 10 x za noc (dělala jsem si čárky), visel na prsu, nedal se jinak uklidnit. Utla jsem noční kojení, žádné mléka, vody, nic. Vstával k němu manžel, já spala v obýváku. Řval jak tur první noc, vynucoval si prso, moji přítomnost. Během 2, 3 nocí došlo k radikálnímu zlepšení spánku. Po obědě jsem ho přestala uspávat u prsa, dala jsem ho do postýlky a lehla si vedle, v případě řevu jsem ho hladila, a ššš
Naučil se spinkat, dalo to práci, ale skoro ročnímu dítěti jsem už odmítla dělat otroka, fyzicky jsem to nedávala už. Pomohlo to ve finále i jemu, konečně spal v kuse a nebyl tak protivný.
Děkuji vám. Malá dudlík nemá a nikdy neměla, tak ten dávat nebudeme. Má kompletní neurologické vyšetření, vylučovali jsme spánkovou epilepsii, kteroukoliv měl její tatínek. Uspávám ji u prsa, pak pokládám do její postýlky. V noci už nemám sil, tak ji beru k nám, ale to se vrtí, kope do nás, cestuje po posteli.. prso ji po chvilce přestane bavit. Jinak hlad nemá, v noci nepije, jen dudá. Donedávna měla 3 spánky denně, dopoledne, odpo a večerní, ale ten jsme jí zrušili, chodila jinak spát až v 11. Podle mě je prostě málo utahaná, ač je jinak zlaté dítě, tak je velice živá, začala chodit v 9.měsící a teď potřebuje běhat a běhat, což se nám v tomto počasí a brzké tmě né vždy úplně daří zrealizovat.
No tak dej ten dudlík když chce dudat ne? Pokud jsi už zoufalá proste ji ho dej.
@Anonymní píše:
Děkuji vám. Malá dudlík nemá a nikdy neměla, tak ten dávat nebudeme. Má kompletní neurologické vyšetření, vylučovali jsme spánkovou epilepsii, kteroukoliv měl její tatínek. Uspávám ji u prsa, pak pokládám do její postýlky. V noci už nemám sil, tak ji beru k nám, ale to se vrtí, kope do nás, cestuje po posteli.. prso ji po chvilce přestane bavit. Jinak hlad nemá, v noci nepije, jen dudá. Donedávna měla 3 spánky denně, dopoledne, odpo a večerní, ale ten jsme jí zrušili, chodila jinak spát až v 11. Podle mě je prostě málo utahaná, ač je jinak zlaté dítě, tak je velice živá, začala chodit v 9.měsící a teď potřebuje běhat a běhat, což se nám v tomto počasí a brzké tmě né vždy úplně daří zrealizovat.
Tak v tom případě si dělá z tebe dudlík. Záleží co chces, jestli dělat živý dudlík nebo se vyspat ![]()
Prostě nedělej dudlík.
Tady ty rady, jak si máš dát dítě do postele a podobně vůbec neberou v potaz, že pro někoho dítě v posteli znamená nula spánku.
Normalne bych zkusila dudlik.
Pokud ho nebude chtit, tak bych natvrdo odpojila od prsa vzdy, kdyz dopije a chvili podudla. Nenechala bych ji dudlat hodinu.
Dala bych matraci na zem, aby nemela kam spadnout, zalehla bych s ni a spala. At si dela co chce, vsak ona se chytne a usne taky.
Pokud krici v nositku, chce to vydrzet. Dat ji tam v dobe spanku, chodit, houpat, uklidnovat, pockat az usne. Bude u tebe, tak bych ji pri prvnim zabreceni fakt hned nevyndavala.
Jo a „ruseni spanku“, to fakt ne, pokud vse funguje.
Potřebuju se vypsat, nečekám radu.. už nemůžu, 11 měsíční holčička má hrozné problémy se spaním, které trvají cca od 6.měsíce. V noci se budí i co půl hodiny, když dám prso, dumlá a dumlá, s otevřenýma očima klidně hodinu. To samé přes den. Každé uspávání mě stojí hrozně moc sil, které už prostě nemám. Dneska ještě nespala, prostě dumlá a oči otevřené. Když ji dáme do nosítka, řve. Potřebuju udělat radikální změnu, co se jejího spaní týče, ale vůbec nevím jakou. Nedělám pomalu nic jiného, než že jsem k ní skloněná s prsem.