Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Potřebuju se vypsat, nečekám radu.. už nemůžu, 11 měsíční holčička má hrozné problémy se spaním, které trvají cca od 6.měsíce. V noci se budí i co půl hodiny, když dám prso, dumlá a dumlá, s otevřenýma očima klidně hodinu. To samé přes den. Každé uspávání mě stojí hrozně moc sil, které už prostě nemám. Dneska ještě nespala, prostě dumlá a oči otevřené. Když ji dáme do nosítka, řve. Potřebuju udělat radikální změnu, co se jejího spaní týče, ale vůbec nevím jakou. Nedělám pomalu nic jiného, než že jsem k ní skloněná s prsem.
Naučit se kojit v leze, u toho pak můžeš klimbat a je to lepší, než nic ![]()
@anavi13 ono to bylo jednodušší, prostě u toho kojení spát, jenže se ti to pak může vymstít, a v tom případě je pak namístě to začít korigovat. Jéžiš jak já vzpomínám na starší, tý jsem dala dudel a byl klid ![]()
@Lucie_Sx to jo. Nemusí to udělat to, že dítě spí celou noc. Já toho prvního odstavila v sedmi měsících. Budil se mi co hodinu. Chtěl prso, napil se a chtěl zpět do postýlky. Nechtěl ani za nic se mnou spát. Takže já fakt celou noc co hodinu dávala dítě od prsa do postýlky. Takže udělat dvě flašky UM za nic bylo úplně skvělý a mezitím párkrát dát dudlík. Každopádně spát začal líp až cca od dvou a půl let. Pomohlo právě vzít dudlík a noční UM. U druhého bohužel UM má i ve dvou letech v noci. Ale tam nám to komplikují alergie a asi nutričně nevyvážená strava. Kdyby nebylo alergií, tak bychom kojili dál. On u toho fakt hezky se mnou spal. Každopádně ho prostě bolelo fest břicho. Proti bych i tady v tom případě zkusila vyloučit třeba BKM. Lepší než nespat.
@Lily Evans no jasný. U prvního to nešlo spát u kojení. Ten mi to nedovolil. Nebyl kontaktní dítě. Chtěl mít svůj prostor
kontaktní je až teď od tří let
u druhého jsme spali od porodnice celou noc spolu a kojila se jak chtěl. Bylo to skvělý, jednoduchý. Ale někdy to opravdu ten spánek může řušit. Zase, ale jestli jen nedudá a kouká, vyvádí, tak tam může být jiný problém.
@Lily Evans já jsem třeba nejstaršímu taky dala dudlík… a pak jsem mu ho v noci musela chodit x krát podávat, ačkoli už jich měl kolem sebe třeba několik
tak úplně nevím, zda jsem si tím tehdy nějak pomohla
pak byla ještě další otázka, zda chce jen ten dudlík, nebo prso (mliko).
Upřímně bych se Vás, co v každé diskuzi radí dát dítě k sobě do postele, chtěla zeptat, jak se to prakticky realizuje. Sama mám tedy děti „postýlkové“. Přes den spánek v kočárku, v noci v postýlce. Bez problémů.
Ale co mi už dlouhodobě vrtá hlavou jsou tyto rady (těžko usínám, mám lehké spaní, spím se špunty, takže pro mne absolutně nevhodné, pekelné). Ležící miminko, budiž. Ale batole 11 měsíců? Syn má 10 a v noci rotuje, někdy mě vzbudí a už stojí, chodí po posteli. Defakto od 7 měsíců leze. To se nebojíte, že zaspíte a dítě spadne? Nebo máte všude metrové zábrany? Spíte na zemi? Přijde mi to strašně nebezpečné.
Díky za odpovědi ![]()
@Lojzísek píše:
Upřímně bych se Vás, co v každé diskuzi radí dát dítě k sobě do postele, chtěla zeptat, jak se to prakticky realizuje. Sama mám tedy děti „postýlkové“. Přes den spánek v kočárku, v noci v postýlce. Bez problémů.
Ale co mi už dlouhodobě vrtá hlavou jsou tyto rady (těžko usínám, mám lehké spaní, spím se špunty, takže pro mne absolutně nevhodné, pekelné). Ležící miminko, budiž. Ale batole 11 měsíců? Syn má 10 a v noci rotuje, někdy mě vzbudí a už stojí, chodí po posteli. Defakto od 7 měsíců leze. To se nebojíte, že zaspíte a dítě spadne? Nebo máte všude metrové zábrany? Spíte na zemi? Přijde mi to strašně nebezpečné.
Díky za odpovědi
Staci dat vedle postele na zem perinu, postel jednou stranou ke zdi.
@Lojzísek mateřský instinkt
ne fakt. Já měla postýlku bez jedné bočnice u postele normálně přivázanou. Když by syn slezl někam k nohám tak jsem se vždy vzbudila. Nikdy jsem tak tvrdě nespala. Teď to máme vyřešené tak, že máme v pokojíčku dvě postele jednolůžka vedle sebe a ještě postýlku. Máme to od zdi ke zdi. Já spím s klukama a nebo manžel. Kluci se pořád dost budí. A oba chtějí spát s námi. Takže se střídáme, aby se líp vyspal aspoň jeden. Je teda pravda, že bylo období a asi to bylo kolem desátého měsíce, kdy jsem synovu vrátila bočnici k postýlce a vracela ho zpět na část noci. Ale oni se pak postupně ty děti naučí nespadnout z postele i když dost cestují. Jinak jasný, ten spánek není tak kvalitní jako spát sama, ale prostě to jinak nejde. To bych jen běhala několikrát za noc mezi pokojíčkem a ložnicí.
@Lojzísek od desíti měsíců umí slézat sama, v ložnici to máme přizpůsobený tak, aby si nemohla ublížit nebo něco zničit, když je vzhůru a my to zaspíme. Maximálně nám bere telefony a občas rožne lampičku.
@Lojzísek píše:
Díky za odpovědi
Postel jednou stranou ke zdi, kojim teda jen z jednoho prsa, dite je mezi mnou a zdi. Na zemi vedle postele jsme meli tenkou matraci. To bylo do cca 16 mesicu, pred stehovanim. Po stehovani jsem s malou spala nejakou dobu v obyvaku na matraci na zemi, nez jsme poridili nabytek
Ted je male 21 mesicu, stale uspavam kojenim, mala uz davno spi v obyvaku na matraci polozene na rozkladacim gauci (je ve vysce 50 cm). Matrace je velka, mala tam ma hodne mista a ve spanku necestuje, takze se nebojim, ze spadne.
Uspim (pri uspavani nekdy taky chvili spim), opatrne odejdu, osprchuju se a jdu do loznice k manzelovi. Kdyz se mala probudi, jdu k ni, kde zustanu az do rana.
Tak v noci dej prso a prostě spi 🤷♀️. Dcera kolem 12m se budila co 40m, dala jsem prso a spala jsme dál. Společné spaní mě zachránilo.
V 11 mesicich bych ze sebe dudlik teda nedelala. Chtelo to nastavit rezim uz driv, ted to bude o to horsi. Taky jsem nejdriv uspavala u prsa, pak jsem preucila na lahvicku a ted uz syn (12 mesicu) usina sam. Tim, zes ji naucila spat pouze u prsa skodis i ji, protoze to pak jinak neumi a pak se ani nemuze kvalitne vyspat. Je to takova medvedi sluzba.
@Lojzísek píše:
Díky za odpovědi
Starší byla postýlková do 10m, pak najednou bojkot postýlky, zkoušela jsem dávat k sobě a byl.to děs. Neustále odcházela, převalovala se, putovala k nohám, padala jak hruška. Problém se vyřešil, když jsem jí dala do svého pokoje na matraci - dopřála jsem jí klid a prostor a rázem spala celou noc. Mladší naopak bojkotuje postýlku od porodnice, teď je jí 9m, nicméně leží klidně vedle mě a v podstatě se nehýbe. Poslední dobou si za mě taky začíná dělat dudlík. Plán mám takový - počkat až si sedne, pak předpokládám začne více jíst přes den normální jídlo a pak odstavím v noci. Prostě nedám. Předpoklad kolem 11 měsíce.. Schválně, jak mi to půjde
.
@Janča6 píše:
Postel jednou stranou ke zdi, kojim teda jen z jednoho prsa, dite je mezi mnou a zdi. Na zemi vedle postele jsme meli tenkou matraci. To bylo do cca 16 mesicu, pred stehovanim. Po stehovani jsem s malou spala nejakou dobu v obyvaku na matraci na zemi, nez jsme poridili nabytekTed je male 21 mesicu, stale uspavam kojenim, mala uz davno spi v obyvaku na matraci polozene na rozkladacim gauci (je ve vysce 50 cm). Matrace je velka, mala tam ma hodne mista a ve spanku necestuje, takze se nebojim, ze spadne.Uspim (pri uspavani nekdy taky chvili spim), opatrne odejdu, osprchuju se a jdu do loznice k manzelovi. Kdyz se mala probudi, jdu k ni, kde zustanu az do rana.
Taky jsem se jeden čas vykašlala na střídání prsou, kojila jsem asi měsíc jen z jednoho a brutálně mi narostlo
. Rozdíl byl tak tři velikosti, hrůza. Tak jsem na asi týden vyměnila strany, prsa se velikostně zase srovnala a teď poctivě střídám ![]()
@Jaja08 píše:
V 11 mesicich bych ze sebe dudlik teda nedelala. Chtelo to nastavit rezim uz driv, ted to bude o to horsi. Taky jsem nejdriv uspavala u prsa, pak jsem preucila na lahvicku a ted uz syn (12 mesicu) usina sam. Tim, zes ji naucila spat pouze u prsa skodis i ji, protoze to pak jinak neumi a pak se ani nemuze kvalitne vyspat. Je to takova medvedi sluzba.
Ale no tak, spat na prsu je pro dite uplne prirozene, nicim mu to neskodi.
To jenom my matky to nedavame.
Naopak uspani u prsa povazuju za to nejlepsi, co muze byt, pro me to byla stopro metoda a takovou vyvazuju zlatem
.