Jak požádat šéfa...

984
14.9.16 16:32

Jak požádat šéfa...

Zdravím…

potřebujeme poradit jako kolektiv tří žen v práci. Před rokem jsme nastoupily do práce 4 ženy, do nově otevřené prodejny. Prodejna je cca 140 m2 (čtverečných) a bylo nám řečeno, že se jede klasicky dlouhý krátký týden, dvě na službě. Fungovaly jsme tak asi půl roku. Za tu dobu se nám samozřejmě zvedly tržby ( i když teď v září zatím nepatrný úpadek, ale podle ostatních prodejen to v našich prodejnách bývá ), jsme zbyly tři a teď už delší dobu nejde dodržovat KT a DT (krátký, dlouhý týden). To znamená, že býváme na prodejně samy..a teď k problému, nemáme tu toaletu, takže se stává, že kvůli zákaznicím ( musíme je obsloužit nejsme New Youker:D ) se nedostaneme klidně i několik hodin na wc a to víte, když jsou,,našeˇ" dny, je to velmi nepříjemné, jídlo jíme na 5× - ohřejeme přijde zákaznice-odložíme-ohřejeme-přijde další a jíme třeba i 2 hodiny. Ano, máme nárok na půl hodiny pauzy, ale za 12 hodin jíme víckrát než jen jednou. Nestíháme obsloužit a poradit všem zákaznicím, čímž se krátíme o tržbu. Mám malé dítě a když ráno zjistím, že má horečku a vím, že jsem v práci sama…nic nezmůžu, protože za mě nemá kdo jít a tak rychle se ani nikdo nemůže dostavit. Jedna z nás už je několik let v důchodě a taky už párkrát vypadla…a může se to stát komukoli. Dnes jsem se dozvěděla, že i ve svém volnu musím jít opět do práce navíc a to jsem dceři slíbila víkend na chatě..už nás to nebaví, ale bojíme se, že šéfové na náš dotaz, že chceme, potřebujeme 4 prodavačku..odmítnou s tím, že jsou dny, kdy lidi moc nechodí. To my víme a bohužel se dopředu nedá říct, které dny to budou, ale z toho nestíháme nic..
Poraďte, jak slušně zformulovat naléhavost další síly, šéfům je tak nějak jedno, že nám ruší naše osobní životy a že pokud je jedna či druhá nemocná, musí za ni jít další, která je potom třebas 5 dní na dvanáctihodinové službě a ani to není ohodnoceno. Je zajímá, že je otevřeno. Uvítáme jakoukoli radu…moc děkujeme :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
119
14.9.16 16:39

@LenaNell
Také zdravím,
podle toho co tady píšete mi přijde, že vaši šéfové jednají dost nelegálně.

1. za 12 hodinové směny máte nárok na 2× půl hodinu pauzu
  2. když makáte dvanáctky sama tak ze zákona můžete jít jen na tři po sobě jdoucí a pak musíte mít min. 2 dny volna

a to je jen náčrt toho jak moc divné to jednání z jejich strany je.
Můžete mi říct kde přesně pracujete? Třeba přijdu na to jak jim naznačit vkusně, že takhle o Vás přijdou :) :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2111
14.9.16 16:46

Ideálně by to chtělo, abyste se všechny domluvily a projednaly to se zaměstnavatelem najednou, to naléhavost situace dost podpoří. Taky bych argumentovala, že brzy budou předvánoční nákupy a tržby se zvýší. (V reakci na koalu dodávám, že za dvanáctihodinovou směnu je nárok jen na půlhodinovou pauzu, nikoli na dvě půlhodinové pauzy, bohužel.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
14.9.16 17:07

@enyf ono uz neplati po 4h pulhodina pauza??
Jinak bych se ozvala, ze je to neunosne, jak to planuji resit, zda hledaji ctvrtou. Ono kdyz jedete jako sroub a snazite se nic neflakat, tak vetsina zamestnavatelu nabude dojmu, ze to jde dobre a nemusi ani najimat a platit dalsi silu.
Takze se ozvete, nejste stroje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
984
14.9.16 17:15

To je pravda, protože to takhle táhneme už pátý měsíc a za tu dobu jsme šli častokrát navíc. Ono je to strašny i v tom, že chcete udělat tržbu, máte plné tři kabinky a každá na vás požaduje něco jiného a na prodejně lidi..to nejde zvládnout. Nebo řeknou, že máme brigádnici, ale ta není spolehlivá, nemůže vždycky a je zdaleka a ke všemu studující, není plná síle, jak potřebujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
984
14.9.16 17:17

@Halamka To nevím..protože za tu půl hodinu jsem ráda, že doběhnu do obchodu pro jídlo a s jazykem na vestě sním a pak už nemám nárok na to jíst později. A to kolikrát když vidíte ty lidi, jak se na vás dívají, že si dovolujete jíst schovany za zdí na prodejně..docela potupny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2111
14.9.16 17:23

@Halamka Kdysi to bylo po 4,5 hodině půlhodina, ale dávno to tak neplatí, samozřejmě kromě některých případů, kdy tak na základě své dobré vůle rozhodne zaměstnavatel, nebo se se zaměstnavatelem dohodnou odbory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
14.9.16 18:18

Kdyz jsem delala v praci dochazku, tak platilo, ze po 10 hodinach je povinna druha pauza.
Prvni pauza musela byt nejpozdeji po 6h prace.
Pauzu neslo vybirat na zacatku a konci smeny.

Takze v pripade 12tek to dela 2 pauzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2111
15.9.16 07:09

Zákoník práce

PŘESTÁVKA V PRÁCI A BEZPEČNOSTNÍ PŘESTÁVKA § 88
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby. § 89
(1) Má-li zaměstnanec při výkonu práce právo na bezpečnostní přestávku podle zvláštních právních předpisů, započítává se tato přestávka do pracovní doby.
(2) Připadne-li bezpečnostní přestávka na dobu přestávky v práci na jídlo a oddech, započítá se přestávka v práci na jídlo a oddech do pracovní doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat