Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím dámy,
máte někdo zkušenosti s bulkami v prsu? Jako, jak poznat, že tam nějakou bulku mám? Všude na netu se píše „když si nahmatáte bulku“, ale co to znamená?
Už třetí den mě nezvykle silně bolí na jednom místě prs, na gynekologii jsem obědnaná až za týden, ale do té doby budu, hádám, nepříjemně panikařit. Zkoušela jsem si tak prs prohmatat, jestli tak náhodou na nějakou bulku nenarazím, ale přijde mi, že je tam strašná spousta věcí - hromada žláz, tuku, jak mám poznat, jeslti je něco z toho bulka?
Nezvládla by mi některá z vás ten pocit nahmatání bulky nějak popsat?
Děkuju moc! ![]()
Jo tak to by mě taky zajímalo.). Ale jestli tě bolí jedno prso, tak to nemusí být spojené s hmatnou bulkou myslím.
Ahoj nevim zda Vam pomuzu ale ja jsem citila opravdu kulicku vzdy to pres ní luplo a opradvu tvar ovalu „docela tvrdeho“.
@dceruška asi jako uzlina na krku. Mas pravdu, ze je tam spousta struktur, na pohmat je prso hrbolate. U samovysetrovani jde hodne o to, abys to delala pravidelne a svoje „normalni“ prso znala a tak poznala, ze je tam neco noveho.
@dceruška píše:
Zdravím dámy,máte někdo zkušenosti s bulkami v prsu? Jako, jak poznat, že tam nějakou bulku mám? Všude na netu se píše „když si nahmatáte bulku“, ale co to znamená?
Už třetí den mě nezvykle silně bolí na jednom místě prs, na gynekologii jsem obědnaná až za týden, ale do té doby budu, hádám, nepříjemně panikařit. Zkoušela jsem si tak prs prohmatat, jestli tak náhodou na nějakou bulku nenarazím, ale přijde mi, že je tam strašná spousta věcí - hromada žláz, tuku, jak mám poznat, jeslti je něco z toho bulka?
Děkuju moc!Nezvládla by mi některá z vás ten pocit nahmatání bulky nějak popsat?
Ja si bulku na hmatala a zjistili mi ze je to tuk. Kdyz stlacis nahmatas mini kaminek. Nicemu to nevadi a ziju dal. Nic neboli. Neni videt.
@BaMaK @rena621 a má to být jako spíš napojené na nějkou tu žlázu? nebo úplně mimo? nebo někde mezi těmi žlázami?
@dceruška Já mám v prsu tři nálezy, největší bulka má 1,5cm a nenašáhnu ji, i když vím (podle ultrazvuku) kde ji hledat. Co jsem si myslela, že je bulka tak není ![]()
Taky mi přijde že mám prsa samý hrbolek..ale teď ve sprše když jsem se myla tak když jsem si přejela po hrudníku od klíční kosti směrem dolů přes prso tak mi přišlo že tam něco je, že je ta bulka nějak víc nahoře než všechny ty ostatní hrbolky. Pak to prohmatával i přítel, a říkal že to je celé divné.(jakože vlastně neví, že to je celý hrbolkaty)
Kdysi jsme si zkoušeli sahat na umělé gumové prso, které imitovalo rakovinu. Byli v něm tři bulky které jsme si měli zkusit najít a musím říct že jsem z toho našla jen jednu co byla fakt obří a přímo pod dvorcem. Ty další dvě byly jako všechny mé ostatní hrbolky..stejně jsem měla poslední dobou problém se spodkem tak se objednám na gyndu a poprosím ji o vyšetření..
@Pennya Gyndařka stejně nic nepozná. Tvoje prsa nezná. Pokud jsi mladá a nechodíš ještě na mamo kontroly po 45 letech, objednej se na sono jako samoplátce ať máš klid
.
@Paoloska já doufala že by mi gyndařka právě napsala doporučení nebo mě někam poslala.
@Pennya píše:
@Paoloska já doufala že by mi gyndařka právě napsala doporučení nebo mě někam poslala.
Tak to ano. Pokud máš podezření, měla by ti dát doporučení.
@pistamonta přesně takovou kulička jsem si našla i já…byla jsi ani na vyšetření a jak jsi prosím dopadla děkuji.
Holky, jak vám to dopadlo? Já si dnes našla v pravém prsu jednu tvrdou boulicku velikosti hrášku. V pondělí se objednám rovnou na mamo. Co mi tam vše budou dělat? A platí se tedy nějakých. 700kc?
@Anonymní píše:
Holky, jak vám to dopadlo? Já si dnes našla v pravém prsu jednu tvrdou boulicku velikosti hrášku. V pondělí se objednám rovnou na mamo. Co mi tam vše budou dělat? A platí se tedy nějakých. 700kc?
Pokud jsi mladší 45 let, objednají tě na ultrazvuk. Stojí cca 200,300 podle pracoviště. Některé pojišťovny to proplácejí. Ale pokud máš problém, může tě tam poslat gynekolog se žádankou a nebudeš platit nic.
Lehneš si na záda, dáš ruce za hlavu a projednou ti ultrazvukem prsa. Nic dalšího. Pokud se jim nebude nález líbit, můžou ti udělat biopsii z ložiska, ale to tě objednají. Držím pěsti ![]()