Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pokud se Ti na povlaku objevy mastny fleky, nelekej se.Je to tim, ze v kostrnkach od peri zustava jeste mazivo a u prani se muze uvolnit.Stejne na to pak das povlak
Kostrnky jsou ostiny, že? Polštáře se ale dělají z prachového peří, ne? Polštář z nedraného peří bych tedy vyprala a klidně i sušila v sušičce. Ale spát bych na něm nechtěla (chroustá to v něm a tak divně páchne, pamatuju si to z pionýrských táborů).
Tak program na peří nemám, škoda. ![]()
Studený vzduch taky ne. ![]()
Můžu akorát zvolit program s nízkou teplotou „pro tkaniny citlivé na teplo“, ale nikde nepíšou, jak velké teplo tam pak je.
To je teda návod.
(Máme aeg lavatherm 58870.)
A jsem tam, kde jsem byla. ![]()
Polštář je z prachového peří.
Do čistírny nemá cenu.
Když ho nevyperu, můžu ho vyhodit, na počůraném nespím.
Teď ještě vyřešit to sušení. ![]()
Neliso, mám taky AEG Lavatherm, polštář taky z prachového peří. Vůbec to neřeš a vysuš na nižší teplotu. Ten můj byl za víc jak půl hodiny suchej a nadýchanej, silně pochybuju, že by v něm zůstala nějaká vlhkost pro množení havěti. Původně měla sušička sušit snad 1,5 hod, ale po víc jak půl hodině bylo hotovo (mám ale menší polštář, ne ten klasickej, u toho tipuju, že se bude sušit tak hodinu).
Vypráno a usušeno
(v sušičce cca 3 hodiny, než jsem to vychytala
).
Je to možný? Ten polštář se mi zdá objemem větší, než byl.
Asi už to peří bylo slehnuté a teď je jak za mlada.
![]()
Všem moc děkuju za rady.
![]()
Nelisa píše:
Vypráno a usušeno(v sušičce cca 3 hodiny, než jsem to vychytala
![]()
).
Je to možný? Ten polštář se mi zdá objemem větší, než byl.Asi už to peří bylo slehnuté a teď je jak za mlada.
![]()
Všem moc děkuju za rady.
![]()
![]()
Dnes jsem prala peřinku pro mimino na syntetice, a sušila venku. Peřinka je kásně nadýchaná, voňavá a čistá. Není to žádná věda. Jinak můžeš prát i samotné peří v nějakém tenkém pytlíku. Při sušení několikrát převrátit a protřepat. Určitě bude po vyprání OK.No a závěrem, husy jsou přece vodní ptáci. ![]()
@hanola píše:
Dnes jsem prala peřinku pro mimino na syntetice, a sušila venku. Peřinka je kásně nadýchaná, voňavá a čistá. Není to žádná věda. Jinak můžeš prát i samotné peří v nějakém tenkém pytlíku. Při sušení několikrát převrátit a protřepat. Určitě bude po vyprání OK.No a závěrem, husy jsou přece vodní ptáci.
Nj, jenže já zakládala diskuzi v únoru a to se sušit venku nedalo. ![]()
Pěří se prát nesmí, na každem peřícku je ochrana vrstva která izoluje teplo proto bylo ptákum nadělěno ![]()
Není ta ochranná vrstva spíš proti vodě, aby jim následně po namočení nebyla zima?
Poprvé jsem prala synovi drahou zimní bundu na jejímž štítku bylo napsáno - prát na 30,žehlit na jeden puntík a možná sušička - výrobek normálního zacházení.
Program jsem dala na bundy, teplota 30,otáček 600. Z bundy je šusťáková bunda, někde v krajích je asi 200g něčeho. Dala jsem ji vyždímat víc, ale nic se nezměnilo.
Bylo mi řečeno, že to bylo kachní pápěří a je přece každému jasné, že se musí dát do sušičky.
Reklamovat tedy nejde a tak hledám nějakou firmu, kde mi bundu znovu naplní, ale ne peřím. Nevíte o někom?
Děkuji
@hamanek2 píše:
Poprvé jsem prala synovi drahou zimní bundu na jejímž štítku bylo napsáno - prát na 30,žehlit na jeden puntík a možná sušička - výrobek normálního zacházení.
Program jsem dala na bundy, teplota 30,otáček 600. Z bundy je šusťáková bunda, někde v krajích je asi 200g něčeho. Dala jsem ji vyždímat víc, ale nic se nezměnilo.
Bylo mi řečeno, že to bylo kachní pápěří a je přece každému jasné, že se musí dát do sušičky.
Reklamovat tedy nejde a tak hledám nějakou firmu, kde mi bundu znovu naplní, ale ne peřím. Nevíte o někom?Děkuji
A uz jsi ji ususila? Tohle se me normalne stava. Vzdy to dam susit a pri tom suseni ty zmolky jakoby roztrhuji a az vic uschne tak protrepavam. Vzdy to dopadne dobre, jen po tom vytazeni s pracky je to sok.
Prosím, kdo jste doma prali péřový polštář a také jste ho vyždímaly, za jak dlouho vám uschnul? a jak jste ho sušily? (nemám sušičku).
@3HE Dlouho, několik dní. Dala jsem narovno na sušák a když jsem šla kolem tak naklepávala.