Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, potřebuju radu. Nebo spíš osobní zkušenost. ![]()
Potřebuju vyprat péřový polštář, počůralo mi ho dítě.
Otázka zní, na jaký program, na kolik stupňů a jaký program zvolit u sušičky? ![]()
Neleze z něj během praní peří ven?
Že bych ho šupla do obalu na záclony. ![]()
A jak to dopadlo u vás s praním péřových věcí?
péřové věci se dávají čistit, ne? my teda nic péřového nemáme, tak nevím…
do susicky v zadnem pripade!! ja osobne bych to dala do cistirny peri, mam ji kousek ![]()
kdyz uz to musis prat doma sama, dala bych program na zaclony, bez zdimani a pak nechala volne vykapat a uschnout - prala jsem tak i ovci kuzi ![]()
Nevím jak polštář, ale já prala péřovou bundu na nejjemnejsi program-rucni prani na 30 a susicku nemam (ale na ty bunde je zakazana, takze asi moc nedoporucuju)a jeste jsem tam pridala tri tenisaky:) zabrani to tom, aby se ti peri „nachmoustalo“ do jednoho rohu a polstar pak nemel zadnej tvar. A bunda funguje normalne dal:)
Ja pravala bezne perovou bundu na 30°, ale susila jsem ji volne. Mamka pere polstare bezne, susi je volne a vzdy ok.
Ono by se správně pečí prát nemělo,proto jsou čistírny peří.
Já jsem však jednou péřový polštář vyprala.|Myslím,že to bylo normálně na bavlnu asi na 40°C.Ani jsem ho nedala do žádného obalu.
Byl to polštář u kterého mi bylo jedno zda to přežije či ne,tak jsem to riskla.
Přežil to,peří z něho nelezlo.
Pak volně usušila a občas ho jakoby naklepávala(aby se to peří nějak k sobě neslepilo
)a používáme ho dodnes.|Myslím že žádnou újmu neutrpěl.Jen možná není až tak nasdýchaný jako býval,ale to si nejsem úplně jistá.
Prostě na něm nic nepoznáš,kdyby bylo potřeba klidně vyperu další
.
| Takže třeba nějaký program na jenmé prádlo a něměl by utrpět žádnou úhonu. |
Jo a normálně jsem ho nechala i vyždímat.Sušičku nemáme,to už bych se trochu bála.Ty tenisáky nebo nějaké míčky by se k tomu mohly dát.To by nemuselo být špatný.
nevím, jak polštář, ale péřovou bundu je právě doporučeno sušit v sušičce s tenisákama. V té sušičce s těma míčkama se to peří zase pěkně načechrá
Já jsem péřový polštáře vyprala na nějakej normální program na 40 stupňů, určitě nebyl šetrnej, a pak to strčila do sušičky bez tenisáků na program „polštáře“. Kdybych ho neměla, dala bych to nejspíš na bavlnu a hotovo. Musím říct, že je zase jak novej. A kdybych sušičku neměla, tak při sušení bych ho akorát chodila protřepávat, aby se to pěří nezmuchlalo do jedný kupy.
Příspěvek upraven 22.02.12 v 12:43
Ahojky.
Delala jsem leta v chemicke cistirne a pracovne.
Periny a polstare sme nedelali, ale perove bundy denne a neni tam velkej rozdil
Prala bych to na 30, nebo 40 a pokud mas susicku, urcite do ni polstar dat a nahazet do ni i tenisove micky.Micky Ti pri otackach to peri poradne proklepou aby nezustalo zlepeny a poradne se prosusilo.
Já dávala do pračky na rychlé praní max 40 st., odstřeďování max 600/min, bez aviváže a málo prášku. Obalit jen když nemáš dobrou sypkovinu. Sušit volně, otáčet a protřepávat. Do sušičky ne.
V čistírně peří se sypek rozpárá, peří vysype, parou a suchým vzduchem vyčistí a pak znova nasype a zašije, je to piplačka a je to drahé (spíš jen pro renovaci starých peřin).
Holky, díky za rady, paní v čistírně mi řekla, že jeden polštář nemá cenu nechávat čistit, že je toho peří děsně málo a akorát se mi to rozfouká v té jejich mašině. Takže jsem ani nezkoušela zajít do čistírny.
A proč do sušičky ne?
Když dám nějaký program na jemné prádlo s nízkou teplotou?
Míčky máme speciální přímo do sušičky (jenom dva teda).
Kemiaa, ty máš přímo program na polštáře?
Jdu prozkoumat sušičku. ![]()
Nelisa píše:
Holky, díky za rady, paní v čistírně mi řekla, že jeden polštář nemá cenu nechávat čistit, že je toho peří děsně málo a akorát se mi to rozfouká v té jejich mašině. Takže jsem ani nezkoušela zajít do čistírny.
A proč do sušičky ne?Když dám nějaký program na jemné prádlo s nízkou teplotou?
Míčky máme speciální přímo do sušičky (jenom dva teda).
Kemiaa, ty máš přímo program na polštáře?Jdu prozkoumat sušičku.
Urco dej do susicky, s mickama bude peri pekne nadychane
zvol studeny, nebo vlazny vzduch, volne Ti to nikdy tak dobre neuschne.
Pokud se Ti na povlaku objevy mastny fleky, nelekej se.Je to tim, ze v kostrnkach od peri zustava jeste mazivo a u prani se muze uvolnit.Stejne na to pak das povlak ![]()
Sušičku ne proto, že v té domácí nevysušíš peří rychle, bude dlouho zahříváno na teplotu vhodnou pro množení vlhko a teplomilných breber, takže se snadno „zapaří“. Takže buď výkonná profi sušárna nebo na volno.
BaraF píše:
Sušičku ne proto, že v té domácí nevysušíš peří rychle, bude dlouho zahříváno na teplotu vhodnou pro množení vlhko a teplomilných breber, takže se snadno „zapaří“. Takže buď výkonná profi sušárna nebo na volno.
Domaci susicky maji uz vetsinou studeny vzduch, a tyhle susicky jsou standartne pouzivany i v cistirnach
Takze bych se vubec nebala je tam susit.Ba naopak, nesusila bych volne