Jak prát výbavičku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
773
12.3.09 09:54

Jak prát výbavičku

Ahoj holky,potřebovala bych trochu poradit.Jelikož čekám svoje první mimi,tak si připadám jak totální debil :oops:
Rozhodla jsem se,že začnu s přípravou.
1,potřebovala bych vědět,na kolik stupnů perete dětské prádlo?A jestli je rozdíl v teplotě,když to peru poprvé a nebo už po několikáté?Na každém hadříku je totiž různá teplota.
2,na kolik stupnů je nejlepší prádlo žehlit a zda napařovat a nebo ne?
3,perete také mantinel v pračce a nebo raději promáchnout v ruce?Mám totiž strach,že v pračce by se mohl zcuckovat.
4,peřinku a polštářek jste také praly?A na kolik?Myslím tím výplně.Na těch mích je teplota 60.
5,matraci mám před prvním použitím také nějak vyčistit a nebo ne?
Strašně moc vám děkuji za odpovědi a popřípadě za rady navíc. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5697
12.3.09 10:01

1. nové peru vždy na nejmenší teplotu, u mě 40stupňů (pokud by bylo něco extra jemného, peru v programu pro svetry - tj. 30-40st a bez šíleného ždímání, každá pračka má jinak). Na 60st. peru pak už jen věci,které jsou třeba s flekem atd, zkrátka kde je třeba vyprat nějaký neduh. Ale málokdy ;-) Zatím jsem to tak prala vždycky, aby se prádlo nezabarvilo nebo nezničilo a jedno jestli poprvé nebo podesáté ;-)
2. na žehličce mám napsáno jaký materiál si nastavit kde a podle toho žehlím… jinak bavlněné (100%bavlna) na skoro nejvyšší stupeň, nenapařuji, nebylo nutné…
3. prala jsem v pračce v programu na svetry, nebyl nijak špinavý, jen prach atd, takže stačilo. Pokud je kvalitní výplň, neměl by se zcuckovat ani nic podobného.
4. pokud máš napsáno, že se pere na 60, tak to je max. Pokud by bylo hodně např. prokakané(např. taková ta žlutá vajíčka u malinkých miminek), poblinkané, prala bych na 60 ale jinak stačí na těch 40.
5. Matraci jsem nijak nečistila,vyprala jsem ochranný potah na matraci a prostěradlo v jemném prostředku, nedráždivém.

Jinak není zač, vem si z toho,co budeš potřebovat a třeba ještě holky něco přidají ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
773
12.3.09 10:13

Já mám právě strach,abych zbytečně něco nezničila.Ono je hezké,že jsou na všem cedulky,ale skutečnost je občas jiná. :x
Já jsem teda zatím ve 27tt,ale jelikož mám teď nějaké špatné jaterní testy a doktorka mi hrozí poradnou pro rizikové těhotenství,tak mám strach abych ještě do porodu vubec něco směla dělat. :(
Nerada bych to nechávala všechno na přítely.On pomalu neví,kde je pračka :D
Sice bydlíme s tchýní,ta by se při nejhorším postarala,ale nechci aby se mi moc cpala do kvartýru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
12.3.09 10:15

Jessi, nedělej si z toho moc hlavu. Všechno jsem prala na třicet v Persil sensitiv bez máchadla. Náplně jsem neprala, matraci nečistila-jenom jsem jí nechala vyluftovat, protože divně „voněla“. Všechno žehlím s napařováním na nejvyšší stupeň, jinak se s tím moc nadřu-asi mám žehličku naprd :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
12.3.09 10:28

Holky, a ma te nekdo zkusenost s pranim v „obycejnem“ prasku? Je fakt nutne kupovat ty sensitive varianty, nebo to je jen marketing a pokud je mimco zdrave, tak je to jedno? (za predpokladu ze to dobre vymacham)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
12.3.09 10:28

Ahoj, tak já veškeré nové oblečení peru na 40st. Na „šedesátku“ peru až „zasviněné“ prádlo :lol: Na 40 st. bych prala i ty výplně a mantinel. Výplně při běžném používání peru na 60st., jedině tak se totiž zlikvidují roztoči, nižší teplota je nezničí.
Peru v dětském prášku - Batole, Senza pro děti… Žehlím na maximum, s napařováním.
Novou matraci bych nečistila.
Přeju pohodový zbytek těhotenství. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
12.3.09 10:45

Premaman-to víš, že je to kšeft, ale zase tolik to nestojí a krásně jemně voní a je jedno jestli spotřebuju víc normál persilu nebo má malej svůj :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
12.3.09 11:07

Jessinko - jasne, vyper to na 30 nebo 40 - to se smí prát všechno, a na takovouhle teplotu nezničíš nic z detských věcí- na vyšší teplotu nemá smysl prát - jedině až bude prádlo nějak hodně zašpiněné- teprve pak koukej na cedulky a vyper tu konkretni vec na takovou teplotu, kterou to nejvýš dovoluje - kdyz ti neco dovoluje prát na 60, neznamená to že to taky máš prát na šedesát :D (ale že můžeš, když je to zasviněný ;-)

matrace se nepere- vyvětrej ji. mantinel - co je tam za výplň? a nejde to svlíknout a vyprat jen potah?

Premaman - já i většina mých známých peru v gelu, který s ivyrábím doma z mýdla a sody - je to pro dítko velmi šetrné, je to tak veeelmi šetrné k mojí peněžence a především k mým rukám - protože všechny nákupy musím domu nosit v rukou, a tohle je podstatně lehčí - chcešli recept na výrobu dej vědět. Pere tak hodně maminek.
(a podle toho jaké mýdlo použiješ to bud muže intenzivně vonět - jako komerční prášky - a nebo naopak jen tak vonět po mýdle (to vyhovuje mně) a nebo něco mezi tím :-) možností je hafo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.3.09 11:20

Taky peru v mýdle, i když děti už jsou větší, ale pokud bych o tom věděla dřív, tak i pro mimčo bych to klidně použila. Martina

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
12.3.09 11:25

Jo a prádlo krásně voní, když jej dám sušit ven, za špatného počasí pak dosušuji doma, pak i vyprané v nejlevnějším mýdle a avivážované jablečným octem má vůni „povětří“. Martina

• Citovat
  • Upravit
191
12.3.09 12:35

No tak holky, sem s receptem! ;-) Ja sice ziju v Italii, ale nejake vhodne mydlo tu snad sezenu. Uz jsem slysela o pracim gelu „z jelena“ (mydlo s jelenem) ale to tady nemaji. Vsimla jsem si zatim jen Marseillskeho mydla, to se tu prodava v sekci s pracima praskama…
Jinak my normalne doma pereme pro sebe v gelovem prostredku, ja mam sama hodne citlivou kuzi a nedela mi to problem. V supermarketech jsem si nejakeho sortimentu extra pro miminka nevsimla, tak proto se ptam. Zatim jsem poridila jen takovy maly prasek specialne pro deti od Bambino Mio, ale to si dovedete predstavit, je jednak drahe a taky to nemaji vsude.
Jeste doplnujici dotaz - ten pripravek z mydla, opravdu to vypere i hodne spinave veci? A nebo je pak treba tezsi kalibr :twisted: ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
773
12.3.09 13:36

Já mám na prádýlko připravenou tekutou Lovelu.Přinesla mi to známá,jelikož ve firmě,která tu Lovelu vyrábí pracuje.Tak mám doma všech pracích a čistících prostředků hromadu. :)

Harpyje-tak ten mantinel je vyplněn polyesterem.Potah se sundat nedá.Píšou tam,že se má prát na 40.
Mám právě strach aby z toho nebyl cucek.Možná by bylo lepší,když bych ho promáchla v ruce.

Ten polyester je to asi taková ta umělá vatička.
Já mám doma polštářky a je v nich něco podobného.Teda aspoň mi to tak na omak příde.Jenže některý jsem vyprala v pračce a nic a pár jich mám jako zcuckovaný.Jsou z té výplně jakoby hroudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
12.3.09 14:18

Tož tak já jsem všechno nebo téměř všechno prala na 90 a i tak někdy zůstávaly fleky.
Jen extra jemné věci jsem prala na 30 či 40 podle toho jak jemné to bylo.
Nevím mám pocit, že pokud je teplota vyšší, tak se prášek lépe rozpustí, lépe pere a pak i lépe vymáchá, než když je teplota nižší.
Spousta věcí byla označena 40stupnů a nic to s tím na 90 neudělalo. Oni to tam snad píšou už jen tak ze zvyku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
12.3.09 14:35

Tak ja si teda s pranim a zehlenim hlavu nelamu… pred prvnim mimcem jsem vse poctive vyprala na 60 a poctive naparovaci zehlickou vyzehlila. Jak byl synek na svete tak jsem se vykaslala na veskery prasky urceny pro prani detem a od te doby peru vsechno v jednom, v prasku kterej maji zrovna v akci v obchode (pouzivam Ariel nebo Persil - moje pracka nic jinyho nezere).
Jinak obecne peru barevny bavlneny mezi 40-60stupni a bily, nebo svetly (ponozky, kalhotky, prokakany bodycka, dupacky, polity jidlem,proste to co je hodne spinavy) na 90 s predpirkou. To plati samo pro bavlnu, na umelotiny a svetry pouzivam program na svetry a praci gel, ne prasek. Na tech 90 se daji prat i barevny veci, ale pocitej s tim, ze muzou pustit a trochu to casem sepere barvy.
Zehleni jsem uplne vypustila (momentalne ani nevlastnim zehlicku), proste to na snuru narovnam a pak rovnou poskladam do skrine.

Polstare a periny neperu, max. 1× za rok, kdyz to maji moc pocurany - jinak nechavam vetrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
12.3.09 14:37

Pokud ale nebudeš používat aviváže třeba kvůli AE, tak je lepší prádlo žehlit, protože tím změkne a je na kůži příjemnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí