Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@teruleterina píše:
2, protože mi nedošlo, že mám jeden účet tady a druhý na notebooku.. ale to je asi jedno kolik mapm uctu?
No, podle pravidel webu můžeš mít jenom jeden, ale nehlásím, je jasné, že netrollíš.
@stinga píše:
a kdyby bydlela u nás, kde se psi neevidují nijak, tak nepřepíše nikdo nic nikam - přečti si příspěvek od @Ivan PPZ, ten to dobře vysvětluje - je to administrativní úkon a nic to neznamená o vlastnictví psa
a @Ivan PPZ se tímto omlouvám, omylem jsem ti vlezla na profil
Viz výš, to ani u nás ne, a to za psy symbolickou stovku platíme.
Jinak vymacešená dcera bydlí v Praze, pes s pp je její (kupní smlouva), ale hlášený je v místě bydliště muže, protože v Praze stojí poplatek za psa moooc a tady asi pade.
Když to byl chlap platit, zcela dezorientovaný starosta se taky ptal, kolik těch psů sakra má, protože počet na zahradě kolísá mezi 0 - 4.
A výslovně jeho není žádný.
@teruleterina Zvíře se do vlastnictví dostává prodejem, darováním, dědictvím, adopční smlouvou… Také automaticky jako přírůstek, když se narodí v chovu. Nalezením, když se do dvou měsíců nepřihlásí majitel anebo přivlastněním, když majitele nemá. Pokud měl táta chovnou stanici, tak má průkaz původu a v něm je majitelem uvedený asi on? Zároveň ale pes spadá do SJM, a tak o pejskovi nemůže rozhodovat jen táta, ale i mamka. Pejsek je u babičky, ale kdo se o něj stará, kdo jej živí, kdo jej denně venčí? Ideální by bylo, aby ti rodiče pejska darovali a ty ses o něj patřičně starala. Pokud bude táta chtít dělat problémy, pak asi nezbude, než s mamkou zajít za právníkem a řešit to úřední cestou. Přepis v registrech asi nebude v případě sporu s tátou řešením. Zkus si počíst tady https://is.muni.cz/…ho_prava.pdf
@Ivan PPZ píše:
@stinga a to vadí? Za prvně nevim, co to je, a za druhé mě to uráží…
no některým lidem to vadí, berou to jako špízování, já jsem na tebe klikla omylem, chtěla jsem tě citovat a udělala jsem to chybně
@stinga píše:
no některým lidem to vadí, berou to jako špízování, já jsem na tebe klikla omylem, chtěla jsem tě citovat a udělala jsem to chybně
já klikám někam neustále. Na tabletu mi to věčně uskakuje, mobil v buse ani nemluvím ![]()
@teruleterina píše:
2, protože mi nedošlo, že mám jeden účet tady a druhý na notebooku.. ale to je asi jedno kolik mapm uctu?
no není to jedno, je to proti pravidlům tohoto webu, přece je jedno, na kterém zařízení se připojuješ, pořád jsi to ty - jedna osoba, například na notebooku, na mobilu i na notebooku přítele mám pořád stejný nick, pořád jsem to já, jedna stinga - a kdybych se připojila třeba v práci, zase budu mít nick stinga
![]()
Příspěvek upraven 17.07.23 v 21:39
@Tala20 píše:
To si pleteš. Veterinář s tím nemá nic společného. Držitel psa má povinnost registrovat se na úřadu obce podle svého místa přihlášení a platit stanovený roční poplatek.
již tu psal @Ivan PPZ, registrace majitele psa na obci je pouze a jen administrativní úkon, žádné záruky vlastnictví psa to nedokazuje,
a po třetí píšu, že v naší obci se poplatek ze psa zrušil a neeviduje se tu NIC, můžeš mít psů třeba 14
@elpiska píše:
@teruleterina Zvíře se do vlastnictví dostává prodejem, darováním, dědictvím, adopční smlouvou… Také automaticky jako přírůstek, když se narodí v chovu. Nalezením, když se do dvou měsíců nepřihlásí majitel anebo přivlastněním, když majitele nemá. Pokud měl táta chovnou stanici, tak má průkaz původu a v něm je majitelem uvedený asi on? Zároveň ale pes spadá do SJM, a tak o pejskovi nemůže rozhodovat jen táta, ale i mamka. Pejsek je u babičky, ale kdo se o něj stará, kdo jej živí, kdo jej denně venčí? Ideální by bylo, aby ti rodiče pejska darovali a ty ses o něj patřičně starala. Pokud bude táta chtít dělat problémy, pak asi nezbude, než s mamkou zajít za právníkem a řešit to úřední cestou. Přepis v registrech asi nebude v případě sporu s tátou řešením. Zkus si počíst tady https://is.muni.cz/…ho_prava.pdf
No, projela jsem to jen narychlo, je poměrně pozdě. Každopádně, pokud jsem jeden úsek správně pochopila- tak zvíře může být „mé“ nabytím darováním/koupí- jelikož mi už 15 bylo. Tím pádem, pokud s tátou udělám darovací smlouvu (dokud se konflikty v rodině nevyostří naplno a já ho vychytám v dobré náladě) a oba jí podepíšeme, můžu se se smlouvou v budoucnosti bránit v případě, že by mi chtěl psa vzít?
@teruleterina píše:
No, projela jsem to jen narychlo, je poměrně pozdě. Každopádně, pokud jsem jeden úsek správně pochopila- tak zvíře může být „mé“ nabytím darováním/koupí- jelikož mi už 15 bylo. Tím pádem, pokud s tátou udělám darovací smlouvu (dokud se konflikty v rodině nevyostří naplno a já ho vychytám v dobré náladě) a oba jí podepíšeme, můžu se se smlouvou v budoucnosti bránit v případě, že by mi chtěl psa vzít?
Ahať, to bys měla stejně na dlouho a s nejistým výsledkem.
Půjdeš se soudit s tátou, že Ti odvezl nebo prodal psa?
Zas si úplně memyslím, že o pětiletého psa by byla nějaká rvačka.
Pokud spolu nevyjdou rodiče, neznamená to přece, že musíš být s tátou na nože i Ty, ne? To není Tvoje válka. Co myslíš, že po Tobě bude táta chtít až tak natvrdo, že by Tě vydíral přes psa? Jaké máte vztahy, myslím s tátou, ne se psem. ![]()
…a navíc pokud se o psa celou dobu stará babička (tátova maminka?), nejspíš k němu má taky nějaký vztah, ne? Na mě kdokoli, komu jsem se celou dobu o psa starala, nastoupit, že si ho bere a někam odtáhne, vyrazím ho i s futrama.
![]()
@vokishka píše:
když jdeš přihlásit psa kvůli poplatku, tak se zapíšeš jako majitel.
Ne, není tomu tak. Obec eviduje pro účely poplatku ze psů pouze držitele psa. Nikoliv vlastníka (majitele).
Do centrální evidence psů podle § 5e zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči, se zapisuje pouze chovatel. Ani toto neříká nic o vlastníkovi (majiteli) psa.
Vlastnictví psa by zakladatelka mohla nabýt jedině převodem na základě smlouvy s nynějším vlastníkem.
Příspěvek upraven 18.07.23 v 00:57
@sirikit píše:
Ahať, to bys měla stejně na dlouho a s nejistým výsledkem.
Půjdeš se soudit s tátou, že Ti odvezl nebo prodal psa?
Zas si úplně memyslím, že o pětiletého psa by byla nějaká rvačka.
Pokud spolu nevyjdou rodiče, neznamená to přece, že musíš být s tátou na nože i Ty, ne? To není Tvoje válka. Co myslíš, že po Tobě bude táta chtít až tak natvrdo, že by Tě vydíral přes psa? Jaké máte vztahy, myslím s tátou, ne se psem.
Má spory s mámou. Nebudu se hrabat do detailů, ne všechno vidím.
Každopádně s tátou jsem měla úžasný vztah pár měsíců zpět, bohužel jak dospívám, začínám víc a víc vypadat jak máma tak si na mě chladí žáhu kdykoliv může. Máma od něj chce odejít, utéct, protože ji vše dává za vinu- i třeba mé chyby. Příklad- ležím doma, jsem na telefonu. On přijde domů a opře se do mě, že jsem líná po mámě, že si neumím šetřit po mámě, každou moji „špatnou“ vlastnost připisuje mámě a její výchově.
Vzhledem k tomu, že mám dva mladší bratry, tak o ně nejspíš bude soud, protože táta se zapře a bude dělat mámě naschvály, protože jeho ego neunese, že se s ním chce rozvést (i když jí sám vyhazuje? ale to beru spíš jako manipulaci, vyhrožování, aby skákala jak on píská- je na ID po mrtvici), takže bude chtít kluky do „hlavní péče“ (omlouvám se, vypadl mi název). a když třeba bude střídavá, tak nebude klukům dovolovat vzít si k mámě věci, co jim koupil (monitor, xbox,..), aby tam kluci nechtěli. Je to teda má domněnka, ale myslím si to já, i máma a ta ho zná skoro 20 let.
A jelikož já už si drtivou většinu věcí co mám, koupila sama (nepočítám nábytek, atd) tak mě nemá čím jiným vydírat, než psem, skrz to, že já si můžu kvůli věku vybrat u kterého z rodičů chci žít. takže vlastně přeze mě se bude mstít mámě tím, že mi bude vyhrožovat psem, protože nic jinýho mi nemůže sebrat, zakázat. Vlastně mi už nic neplatí, jen občas od něj vidím třeba 500 za měsíc když má lepší náaldu. Je to složitější, ani nevím, jestli je to srozumitelné..
A ano, taky vím, že pěti letý pes na dračku nepůjde, ale koneckonců je poměrně atraktivního plemene zajímavé barvy, s PP.. a jednoduše mám strach, že mi psa sebere. Už jen ten pocit, že to může kdykoliv udělat mě děsí. Když mi ho zkoušel pár let zpátky prodat kvůli známkám, sabotovala jsem mu to. Vysloveně se mi chlubil, že je ten pes na prodej a když sem mu řekla, že ho nikdo nebude chtít, tak řekl, že ho při nejhorším zastřelí/dá bezdomovcům/někde nechá. Těch verzí bylo víc. Proto se bojím.
@sirikit píše: …a navíc pokud se o psa celou dobu stará babička (tátova maminka?), nejspíš k němu má taky nějaký vztah, ne? Na mě kdokoli, komu jsem se celou dobu o psa starala, nastoupit, že si ho bere a někam odtáhne, vyrazím ho i s futrama.![]()
![]()
ano, mamka táty.
jenže pro ní je to defacto starost. Není nejmladší (72 let) a i když je aktivní, myslím, že už chce klid a psa zas tak postrádat nebude. Samozřejmě, trochu jo, ale ona moc dobře ví, jakej mám k tomu psovi vztah a spokojenější by byla, kdyby hafa vídala třeba občas na návštěvě. Nechtěla si ho nechat, ale já si ho jako 12-ti letý dítě vydupala a babičce se ho nakonec též zželelo, skrz to, že zůstal jedináček.
Ještě donedávna tam měla psy 3, než dal táta nejstarší utratit. Mámu mého. Sama mi říkala, že by byla nejradši, kdybych ho měla u sebe.. A to, že bych si psa vzala k sobě by rozhodně neznamenalo, že by psa nevídala, takže asi tak. Plus do 18-ti stejně nemám jak se odstěhovat..