Jak přepsat psa na sebe?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76850
17.7.23 16:16
@vokishka píše:
u nás píšou, že poplatek platí majitel. Takže se předpokládá, že když jsi zaplatit, tak ti ten pes patří
edit on ten pes má „kartu“ na úřadě, kde je právě majítel napsaný. Takže zaplatit může, kdo chce, ale zaplatí to za toho majitele. Ten je daný.

ale těžko někdo bude fyzicky kontrolovat, jestli je majitel babička, která platí 150,–-, nebo vnučka, která platí 1100,–- a i kdyby to měšťáci takhle kontrolovali (není možné pro časovou náročnost), tak vnučka, která je se psem v parku a je majitelka, klidně řekne, že psa babičce venčí, protože babička nezvládá :nevim:
a u nás se už asi 5 let za psy neplatí vůbec, takže Město to vůbec neeviduje a každý může mít psů, kolik chce - prostě opravdu zapsání psa na obecním úřadě nic neřeší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76850
17.7.23 16:17
@Ivan PPZ píše:
Pes je stále jen „majetek“, i když se situace zlepšila. Nějaké poplatky a „zapsaný“ vlastník na úřadě je čistě administrativní záležitost a s reálným vlastnictvím to nemá nic společného. Tady bych viděl, že vlastníkem je ten, co ho pořídil (a může to doložit). Ale - už to tu padlo od @stinga - co otci reálně brání ho prodat? A když ani nesdělí, komu, tak… proti schválnostem je náš právní řád málo účinný, nebo pomalý.

přesně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65260
17.7.23 16:19
@stinga píše:
ale těžko někdo bude fyzicky kontrolovat, jestli je majitel babička, která platí 150,–-, nebo vnučka, která platí 1100,–- a i kdyby to měšťáci takhle kontrolovali (není možné pro časovou náročnost), tak vnučka, která je se psem v parku a je majitelka, klidně řekne, že psa babičce venčí, protože babička nezvládá :nevim:
a u nás se už asi 5 let za psy neplatí vůbec, takže Město to vůbec neeviduje a každý může mít psů, kolik chce - prostě opravdu zapsání psa na obecním úřadě nic neřeší

dobře, ale pokud ona půjde a přepíše na sebe psa (na jakém základě, nemá nic) a otec půjde na policii, bude mít v ruce evidenci na úřadě, platbu, tak bude pes jeho. U nás se teda psi i povinně čipují, takže majítel je i u toho čipu zapsaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76850
17.7.23 16:25
@vokishka píše:
dobře, ale pokud ona půjde a přepíše na sebe psa (na jakém základě, nemá nic) a otec půjde na policii, bude mít v ruce evidenci na úřadě, platbu, tak bude pes jeho. U nás se teda psi i povinně čipují, takže majítel je i u toho čipu zapsaný.

a kdyby bydlela u nás, kde se psi neevidují nijak, tak nepřepíše nikdo nic nikam - přečti si příspěvek od @Ivan PPZ, ten to dobře vysvětluje - je to administrativní úkon a nic to neznamená o vlastnictví psa
a @Ivan PPZ se tímto omlouvám, omylem jsem ti vlezla na profil :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
17.7.23 16:48

@stinga a to vadí? Za prvně nevim, co to je, a za druhé mě to uráží… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
17.7.23 16:51
@teerinaa píše:
táta bude dělat zle a já se o psa bojím. Není psaný na mě, ale na tátu a děsí mě představa, že by mi psa vzal a prodal.

Pes nabytý za trvání manželství Tvých rodičů je jejich společný. Otec nemá právo psa prodat bez souhlasu Tvé matky. Šlo by o od počátku neplatné právní jednání.

Jsi nezletilá a rodiče jsou Tvými zákonnými zástupci, takže platí toto ustanovení OZ:

§ 459
Zákonný zástupce nesmí odejmout zastoupenému věc zvláštní obliby, ledaže to odůvodňuje ohrožení jeho života či zdraví, a jedná-li se o nezletilého, který není plně svéprávný, také jiný závažný důvod. Věc zvláštní obliby musí být zastoupenému ponechána i při jeho umístění ve zdravotnickém zařízení, v zařízení sociálních služeb, zařízení sociálně-právní ochrany dětí nebo podobném zařízení.
@teerinaa píše:
Jak je to s přepisem psa? Co jsem se ptala veterináře, tak …

To si pleteš. Veterinář s tím nemá nic společného. Držitel psa má povinnost registrovat se na úřadu obce podle svého místa přihlášení a platit stanovený roční poplatek.

• Citovat
  • Upravit
20902
17.7.23 17:41
@vokishka píše:
a když nemáš pro psa žádný průkaz? Ten pes už někoho zapsaného na úřadě má. Přece nemůže někdo jen tak přijít a přepsat si ho. To bych si mohla usmyslet, že chci psa sousedky, zaplatit a pak ho vyžadovat.

Poplatek nemá nic společného s prokazováním nějakých majetkových vztahů. Zapíše se tam naprosto kdokoliv, kdo ten poplatek bude platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65260
17.7.23 17:45
@Cenarius píše:
Poplatek nemá nic společného s prokazováním nějakých majetkových vztahů. Zapíše se tam naprosto kdokoliv, kdo ten poplatek bude platit.

jenomže on už je tam napsaný, ne. Pořád mi není jasné, jak může ona jen tak přepsat psa, když jí nepatří. A ještě je neplnoletá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.23 19:47
@vokishka píše:
jenomže on už je tam napsaný, ne. Pořád mi není jasné, jak může ona jen tak přepsat psa, když jí nepatří. A ještě je neplnoletá.

Proto se ptám, jestli je tu nějaká možnost. Pes je narozený u nás, v naší chovné stanici. Která je psaná na tátu, ale už „neexistující“- nechováme, tak táta přestal platit členství.
Tzn. Pes má průkaz původu, kde je otec psaný jako chovatel, ale zezadu není psaný žádný majitel. v pet passu už ovšem jako majitel psa je. Když jsem se o tom bavila s veterinářem, říkal, že popoatek za přepsání, je ten, protože bude volat na veterinární správu, kde psa přeeviduje na mě- pokud si to dobře pamatuju a správně jsem to pochopila. Samozřejmě teoreticky, sám mi řekl, že neví, jestli to na neponoletého jde, protože to nikdy nedělal.
Napadlo mě to proto, že vím, že třeba může mít koně na sebe psán neplnoletý člověk.. A hlavně bych snad mohla mít pojistku před tím, kdyby psa chtěl vzít a darovat? Tak by nemohl, protože v evidenci bych byla psána já..? Nevím, jak to funguje, proto se ptám zde. Jen se šíleně bojím, že tátovi rupne v palici a psa mi dá pryč. Vyrůstala jsem já s nim, on se mnou. V jeho měsíci ho máma odstavila, takže jsem ho dokrmovala, spala s nim, vychovala si ho, socializovala.. prostě vše, co jsem si jako 12-ti letá holčička načetla na internetu, že by měl pes umět a zvládat. Poslouchá téměř kohokoliv, ale jakmile jsem tam já, tak poslouchá jen mě a nikdo jinej ho nezajímá… Proto by asi hodně bolelo, kdyby mi ze života zmizel, i když vím, že srdceryvné řeči tohohle typu mi nikde nepomůžou. Jen jsem chtěla trochu přiblížit situaci k mému vztahu k pejskovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.23 19:55
@stinga píše:
a jak jakýkoli přepis psa zabrání otci, aby psa prodal, když ho bude chtít prodat?
babička, kde pes je, je otcova matka? zřejmě

Ano, je to jeho matka. Ale pro její obranu musím říct, že ke mně se chová jako každá babička. Jen prostě táta je takovej, jeho „problémy“ háže na babičku, aby se „nenudila“ :) tzn. už jí dotáhl x druhů zvířectva, ať se stará

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
17.7.23 20:04

Já tedy nevím a když budeš majitel a psa prodá, tak budeš jako neplnoletá dělat co? Proč si ho na sebe nepřepíše matka?
Jinak já mám psy v registru pod jiným majitelem než ofiko dle smlouvy je majitel a funguje to úplně OK.
Takže nějaký registr může být putna.
Pak na sebe si psa s platným očkováním může přepsat na obci kdo chce, čip nikdo řešit nebude.

• Citovat
  • Upravit
75782
17.7.23 20:15
@teruleterina píše:
Proto se ptám, jestli je tu nějaká možnost. Pes je narozený u nás, v naší chovné stanici. Která je psaná na tátu, ale už „neexistující“- nechováme, tak táta přestal platit členství.
Tzn. Pes má průkaz původu, kde je otec psaný jako chovatel, ale zezadu není psaný žádný majitel. v pet passu už ovšem jako majitel psa je. Když jsem se o tom bavila s veterinářem, říkal, že popoatek za přepsání, je ten, protože bude volat na veterinární správu, kde psa přeeviduje na mě- pokud si to dobře pamatuju a správně jsem to pochopila. Samozřejmě teoreticky, sám mi řekl, že neví, jestli to na neponoletého jde, protože to nikdy nedělal.
Napadlo mě to proto, že vím, že třeba může mít koně na sebe psán neplnoletý člověk.. A hlavně bych snad mohla mít pojistku před tím, kdyby psa chtěl vzít a darovat? Tak by nemohl, protože v evidenci bych byla psána já..? Nevím, jak to funguje, proto se ptám zde. Jen se šíleně bojím, že tátovi rupne v palici a psa mi dá pryč. Vyrůstala jsem já s nim, on se mnou. V jeho měsíci ho máma odstavila, takže jsem ho dokrmovala, spala s nim, vychovala si ho, socializovala.. prostě vše, co jsem si jako 12-ti letá holčička načetla na internetu, že by měl pes umět a zvládat. Poslouchá téměř kohokoliv, ale jakmile jsem tam já, tak poslouchá jen mě a nikdo jinej ho nezajímá… Proto by asi hodně bolelo, kdyby mi ze života zmizel, i když vím, že srdceryvné řeči tohohle typu mi nikde nepomůžou. Jen jsem chtěla trochu přiblížit situaci k mému vztahu k pejskovi

Prosím tě, kolik těch nicků máš? 8o
Vlákno jsi zakládala pod jiným. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
17.7.23 20:19
@vokishka píše:

K čipu si psa eviduješ dobrovolně. Většina čipů je neregistrovaných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.23 20:21
@sirikit píše:
Prosím tě, kolik těch nicků máš? 8o
Vlákno jsi zakládala pod jiným. :think:

2, protože mi nedošlo, že mám jeden účet tady a druhý na notebooku.. ale to je asi jedno kolik mapm uctu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75782
17.7.23 20:23
@kocourGarfield píše:
Já tedy nevím a když budeš majitel a psa prodá, tak budeš jako neplnoletá dělat co? Proč si ho na sebe nepřepíše matka?
Jinak já mám psy v registru pod jiným majitelem než ofiko dle smlouvy je majitel a funguje to úplně OK.
Takže nějaký registr může být putna.
Pak na sebe si psa s platným očkováním může přepsat na obci kdo chce, čip nikdo řešit nebude.

To mě taky zaujalo.
Na papíráka mám kupní smlouvu na svoje jméno, bezpapírák bez smlouvy, jen ho mám na sebe vedeného na veterině a v očkováku, na čipu se majitel ani neuvádí, si myslím, ne?
A pak mám nepapírové štěně od své vlastní nepapírové fenky a dtto.
A za to jsem ani neplatila na obci, za psa do roka se neplatí.
Takže akce probíhá stylem „kolik těch psů chceš platit? :think: "
(Na vsi se všichni známe)
"No, mám tři.. :nevim: "
"Ale ten jeden nějakej mladej, ne? Bude mu letos rok?“
„Jo, na konci prosince.“
"Tak dvě stovky, toho třetího ti budu počítat až napřesrok. :pankac: "
O nějaký registraci podle čehokoli nemůže jít řeč. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...