Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, je mi 17 let a zajímá mě jedna věc. Pes narozený u nás, celý život vyrůstá s mojí rodinou, jsem jeho majitelka. Psa, (je mu 5, narodil se, když mi bylo 12), jsem si sama vychovala, je na mě hodně vázaný. Kvůli rodinné situaci bydlí u babičky.
Poslední měsíce se mi ale lehce bortí rodina, poslední týdny se vše hodně vyostřuje a nejspíš se mi budou rozvádět rodiče a já jsem rozhodnutá, že chci žít s mámou. Ale je mi na 100% jasný, že táta bude dělat zle a já se o psa bojím. Není psaný na mě, ale na tátu a děsí mě představa, že by mi psa vzal a prodal. Naschvál, když nebudu dělat to, co chce. Už mi s tím vyhrožoval jako mladší kvůli známkám, málem ho i prodal, nakonec ho to přešlo.
Jak je to s přepisem psa? Co jsem se ptala veterináře, tak mu zaplatím a on by to měl přepsat v registru. Je ale možný, že táta může jít a psa mi sebrat? Nepotřebuju jeho potvrzení, nebo tak něco..? Prosím, poraďte, jsem zoufalá ![]()
Zkuste se obrátit sem . Pokud jste z jiné části republiky, jistě vás navedou ke správné organizaci.
@teerinaa píše:
Zdravím, je mi 17 let a zajímá mě jedna věc. Pes narozený u nás, celý život vyrůstá s mojí rodinou, jsem jeho majitelka. Psa, (je mu 5, narodil se, když mi bylo 12), jsem si sama vychovala, je na mě hodně vázaný. Kvůli rodinné situaci bydlí u babičky.
Poslední měsíce se mi ale lehce bortí rodina, poslední týdny se vše hodně vyostřuje a nejspíš se mi budou rozvádět rodiče a já jsem rozhodnutá, že chci žít s mámou. Ale je mi na 100% jasný, že táta bude dělat zle a já se o psa bojím. Není psaný na mě, ale na tátu a děsí mě představa, že by mi psa vzal a prodal. Naschvál, když nebudu dělat to, co chce. Už mi s tím vyhrožoval jako mladší kvůli známkám, málem ho i prodal, nakonec ho to přešlo.
Jak je to s přepisem psa? Co jsem se ptala veterináře, tak mu zaplatím a on by to měl přepsat v registru. Je ale možný, že táta může jít a psa mi sebrat? Nepotřebuju jeho potvrzení, nebo tak něco..? Prosím, poraďte, jsem zoufalá
psa nepřepisuje veterinář, ale městském úřadě, tam, kde se platí poplatky. Ale nevím, když jsi neplnoletá. Navíc pochybuju, že by mohl někdo přijít sám a říct, že chce na sebe přepsat psa, když u toho nebude ten majitel.
Jediný, kde mě napadá vlastnictví v Průkazu původu. Na městě je pes evidovaný jen kvůli poplatku, to nemá s vlastnictvím moc společného, stejně tak vet, tam je zase psaný na toho, kdo tam s ním chodí. V každém případě budeš potřebovat souhlas otce. Pokud bys ho nepotřebovala, tak ti stejně vše k ničemu, protože tak jako ty chceš obejít jeho, může on obejít tebe.
@Aspera píše:
Jediný, kde mě napadá vlastnictví v Průkazu původu. Na městě je pes evidovaný jen kvůli poplatku, to nemá s vlastnictvím moc společného, stejně tak vet, tam je zase psaný na toho, kdo tam s ním chodí. V každém případě budeš potřebovat souhlas otce. Pokud bys ho nepotřebovala, tak ti stejně vše k ničemu, protože tak jako ty chceš obejít jeho, může on obejít tebe.
když jdeš přihlásit psa kvůli poplatku, tak se zapíšeš jako majitel. Mí rodiče tam nesli normálně smlouvu z útulku, že je jejich. A jeden z nich je psaný jako majitel na městě.
@vokishka píše:
když jdeš přihlásit psa kvůli poplatku, tak se zapíšeš jako majitel. Mí rodiče tam nesli normálně smlouvu z útulku, že je jejich. A jeden z nich je psaný jako majitel na městě.
Já jsem tam donesla jen vyplnění papír na přihlášení a kdyby to udělal manžel, tak bude pes klidně psaný na něj. Přitom v PP jsem majitel já.
@teerinaa píše:
Jak je to s přepisem psa? Co jsem se ptala veterináře, tak mu zaplatím a on by to měl přepsat v registru. Je ale možný, že táta může jít a psa mi sebrat? Nepotřebuju jeho potvrzení, nebo tak něco..? Prosím, poraďte, jsem zoufalá
a jak jakýkoli přepis psa zabrání otci, aby psa prodal, když ho bude chtít prodat?
babička, kde pes je, je otcova matka? zřejmě
@Aspera píše:
Já jsem tam donesla jen vyplnění papír na přihlášení a kdyby to udělal manžel, tak bude pes klidně psaný na něj. Přitom v PP jsem majitel já.
a když nemáš pro psa žádný průkaz? Ten pes už někoho zapsaného na úřadě má. Přece nemůže někdo jen tak přijít a přepsat si ho. To bych si mohla usmyslet, že chci psa sousedky, zaplatit a pak ho vyžadovat.
Tohle u nás píšou, platí majitel
Poplatek ze psů platí fyzická nebo právnická osoba, která je držitelem psa
@vokishka píše:
a když nemáš pro psa žádný průkaz? Ten pes už někoho zapsaného na úřadě má. Přece nemůže někdo jen tak přijít a přepsat si ho. To bych si mohla usmyslet, že chci psa sousedky, zaplatit a pak ho vyžadovat.
@stinga píše:na úřadě platíš jen poplatek ze psa, to může s trochou nadsázky opravdu kdokoli, nedává ti to žádný právní podklad pro fyzické vlastnictví psa.
u nás, když se platily poplatky ze psa, důchodci to měli levnější, takže pes byl 18leté vnučky bydlící ve městě, ale napsala si ho na sebe babička žijící v okrajové městské čtvrti
ano a v tu chvíli byla majitelem psa. Takže kdyby někoho pokousal, popotahovali by ji.
@vokishka píše:
ne, ty bys jen sousedce zaplatila poplatek za jejího psa čili v podstatě daň ze psa, to neznamená,.že si můžeš fyzicky vzít jejího psa
@vokishka píše:
ano a v tu chvíli byla majitelem psa. Takže kdyby někoho pokousal, popotahovali by ji.
jo, to ano - to je jako když někdo si půjčí tvé auto a spáchá přestupek, pokuta jde za tebou
@stinga píše:
jo, to ano - to je jako když někdo si půjčí tvé auto a spáchá přestupek, pokuta jde za tebou
u nás píšou, že poplatek platí majitel. Takže se předpokládá, že když jsi zaplatit, tak ti ten pes patří
edit on ten pes má „kartu“ na úřadě, kde je právě majítel napsaný. Takže zaplatit může, kdo chce, ale zaplatí to za toho majitele. Ten je daný.
Pes je stále jen „majetek“, i když se situace zlepšila. Nějaké poplatky a „zapsaný“ vlastník na úřadě je čistě administrativní záležitost a s reálným vlastnictvím to nemá nic společného. Tady bych viděl, že vlastníkem je ten, co ho pořídil (a může to doložit). Ale - už to tu padlo od @stinga - co otci reálně brání ho prodat? A když ani nesdělí, komu, tak… proti schválnostem je náš právní řád málo účinný, nebo pomalý.