Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neboj, přejde to
mám děti s rozdílem dvou let…a nejvíc pomohlo, když jsme pravidelně vyráželi se starším sami dva ven, nně bea hřiště, do herny, na nakup..hlavně bez mimina
to se zklidnil a pak to začalo nanovo, když mimčo chtělo jeho hračky…teď 2r a 4 r už si spolu krásně vyhrají
U nás to teda po narození bylo OK. Masakr nastal, když se stalo mimino pravou konkurencí - chodící batole, které je všude, bere všechno. Ale zas neterorizuje mě, ale jí. ![]()
Ale možná je to i věkem. Ve dvou letech mu to ještě plně nedocházelo, kdo přesně je příčinou problému. Tříleťákovi to sepne snáz.
U nás kromě pomoci s malou zabírala péče o jeho panenku. A pak šoupnou mimino do šátku. Je tam nenápadnější a jde s ním dělat spoustu věcí, co se dalo dělat se starším dřív, takže se staršímu ten život zas tak nezměnil.
To přejde. U nás byla přítelova dcera 3,5 roku a mimčo. Jakmile bylo mladší cca 10 měs. začal teror starší demolovala hračky vybavení pokoje atd, nehledě na to že sistematicky terorizovala mladší. Časem se to srovnalo ale stálo to za to. No máme další dceru, takže už jsou tři holky, prostřední teď terorizuje starší, protože si snaží uhájit místo na slunci a zároveň terorizuje mladší, která si to nenechá líbit a masí jí nazpátek (je jí skoro 17m), takže chvíle kdy si holky hezky hrajou nastane málokdy. Popravdě já už se snažím neřvat jednotlivě, protože bych se uřvala. Houknu na ně hej a ony vědí každá, že stop v tom co dělají, zabírá to, už jsou holt smečka..-) Vydrž až se mimčo začne pohybovat bude hůř. Jo a ještě plavu s dětma věnuju jim osobní čas jen pro ně bez konkurence, to se jim líbí.. Drž se ![]()
@synyminis píše:
To přejde. U nás byla přítelova dcera 3,5 roku a mimčo. Jakmile bylo mladší cca 10 měs. začal teror starší demolovala hračky vybavení pokoje atd, nehledě na to že sistematicky terorizovala mladší. Časem se to srovnalo ale stálo to za to. No máme další dceru, takže už jsou tři holky, prostřední teď terorizuje starší, protože si snaží uhájit místo na slunci a zároveň terorizuje mladší, která si to nenechá líbit a masí jí nazpátek (je jí skoro 17m), takže chvíle kdy si holky hezky hrajou nastane málokdy. Popravdě já už se snažím neřvat jednotlivě, protože bych se uřvala. Houknu na ně hej a ony vědí každá, že stop v tom co dělají, zabírá to, už jsou holt smečka..-) Vydrž až se mimčo začne pohybovat bude hůř.Jo a ještě plavu s dětma věnuju jim osobní čas jen pro ně bez konkurence, to se jim líbí..Drž se
to u nás taky
Jo, jo, dokud byl mladsi v kocare, tak to byla pohoda. Byla spousta casu na starsiho. Asi od 9 mesicu jsem musela mladsiho zacit hlidat - hracky starsiho byly velke lakadla a tak starsi hryzal a hryzal - jednou jsem na malem napocitala 5 kousancu
![]()
Jinak postupem veku aspon to hryzani prestalo, ale rvou se porad
Dokud mladsi posloucha starsiho - jeho napady na hru, blbiny,,, tak je vsechno v pohode. Pak se ale nekdy mladsi blokne, ze takhle ne, on to chce takto a je rvacka
Kdyz je tak pozoruju, zjistila sem, ze starsi je dokonalej manipulator - dokaze toho mladsiho hodne casto vmanipulovat do toho, co dela, kdyz mladsi hned nechce, zkusi to za chvilku jeste jednou a jinak.
Uz to beru tak, ze si holt kazdy hleda sve misto a pri placi hned neresim, kdo, co a komu, nejdriv vyckavam, co bude dal, jestli si to urovnaji sami, az pak nastupuju ja.
A samozrejme obema stale opakuju, ze jsou braskove a ti si spolu hezky hraji a pomahaji si a ne ze se rvou, zak zlobivi kluci.
Ja s tou starsi chodim ven i sama, necham mimco tatinkovi a jdeme bobovat, nakoupit, projit se.
problem nastane, kdyz treba davam malou spat a reknu vetsi, az chvilku vydrzi, ze za ni hned prijdu si hrat. zacne rvat, uplne to ze sebe tlaci a ve me to zacina vrit ![]()
@Anonymní píše:
Ja s tou starsi chodim ven i sama, necham mimco tatinkovi a jdeme bobovat, nakoupit, projit se.
problem nastane, kdyz treba davam malou spat a reknu vetsi, az chvilku vydrzi, ze za ni hned prijdu si hrat. zacne rvat, uplne to ze sebe tlaci a ve me to zacina vrit
dát na spaní mimino do šátku? ![]()
@Anonymní píše:
problem nastane, kdyz treba davam malou spat a reknu vetsi, az chvilku vydrzi, ze za ni hned prijdu si hrat. zacne rvat, uplne to ze sebe tlaci a ve me to zacina vrit
Anebo tu panenku, ať se taky stará o miminko…jde uspávat, krmit, přebalit…
Satek nemuzu, zada by to nezvladly:-(
panenku ma, ale ona proste musi byt u me, u zadku ![]()
Tak pak jen čekat až jí to přejde
ale ty nervy… u nás mladší holt pořád čekal ![]()
Tak já ze zásady neuspávám. Ani jedno, ani nejmenší. Do postýlky, večer pohádku a dobrou. Naučila jsem je spát ve stejnou dobu, takže o starost méně. Nikdy s tím nebyl problém. Jen je teď odpo dávám odděleně, protože spolu dělají brajgl. Večer už jdou společně a chvíli dováděj a pak je klid. ![]()
@synyminis taky neuspavam, mimino uina krasne samo…ale musim jit v klidu ji ulozit, zavinout, dat dudlika…a k tomu starsi fakt nepotrebuju, zacne kecat a mimco zacne koukat ![]()
Ahoj. Potřebovala bych poradit. Mám dva kluky, jsou od sebe 6 let. Když jsem toho mladšího čekala, vysvětlovala jsem staršímu, že na něj nebudu mít tolik času kvůli bratříčkovi a pořád mě ubezpečoval, že to chápe. Jenže od té doby, co se mladší narodil, starší začal vyvádět. Hrozně zlobí, neposlechne, odmlouvá. Začal být i zákeřný. Dokud jeho bráška jen ležel, bylo to OK. Ale jak začal lézt a sedět, tudíž už potřeboval víc té pozornosti, rozjel se kolotoč zlobení a zákeřností. Bráška ležel na zemi na dece a hrál si. Ten starší kolem něj šel a jako by náhodou o něj zakopl. Jindy zas měl v ruce hračku a opět čistě náhodou ji upustil na brášku. Ze začátku jsem jen kárala, protože jsem věřila, že je to náhodná nešikovnost, ale časem mi došlo, že to dělá schválně, a tak dostával výprask. Já vím, že to bych neměla, ale když na něj upustí těžké kovové autíčko a trefí se mu do hlavy, je těžké to přejít bez trestu. Od té doby přestal ubližovat bráchovi, ale zase začal ubližovat dětem ve svém okolí (ve školce ale ne, tam je hodný). Přitom na druhou stranu brášku miluje. Pořád ho pusinkuje, hraje si s ním, rád se s ním koupe. Kolikrát mi už vyčetl, že si víc všímám mladšího. Opět jsem se mu snažila vysvětlit, že miminko potřebuje víc péče, ale že zase on má výhody, které to mladší nemá, jako například čtení pohádek před spaním, společné vybarvování, kreslení atd. Staršímu synovi bude v srpnu sedm let a mladšímu v květnu rok. A teď, co ten menší už víc vnímá, začal žárlit i on. Je třeba v postýlce a já si vezmu staršího na klín, abych se s ním pomazlila a ten mladší spustí neskutečný řev a křičí máma. Když se se starším přestanu mazlit, mladší se okamžitě uklidní. Starší toho začal využívat a chválně se chodí mazlit co nejvíc, protože mu dělá radost, že se to bráškovi nelíbí. ještě mu posměvačně řekne, že maminka je i jeho, a že on tu byl dokonce první. Myslíte si, že to časem samo odezní?
To je tezke 6let je dost velky rozdil to jsou v podstate dva jedinacci, tam to zarleni je
Mam dcery vekovy rozdil 3roky a nejak zarleni neprobehlo, snad jen par dni po doneseni male s porodnice.
Pak to preslo, ale starsi nejak nemela duvod zarlit nedali jsme ji prilezitost holky maji stejne podminky, kdyz se slo koupat tak obe, kdyz se jedlo tak obe, starsi se zapojovala do vseho okolo mimina. Ted ma jedna 4,5 r a mala 1,5r taky se obcas hasteri o hracky, ale neni to tak strasne.
Zkus starsiho zapojit do vseho okolo sourozence treba to bude lepsi ![]()
mozna se to uklidni az si spolu vic vyhraji ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Mam dve holky 3,5r a 2m. Starsi si ted zacala vynucovat pozornost, dela naschvaly. Zacala s tim az ted, do teto doby se to dalo. pritom se ji snazim venovat, pomaha mi s malou, bavi ji to, ma ji rada.
je mi to lito. desne mi to vysava energii 
ale to jeji cjhovani vuci me je sileny, mamka mi potvrdila, ze ji prijde, ze me holka vylozene terorizuje.
kdy to preje? neco ji v klidu 3× reknu a pak bouchnu. jenze na ni nechci porad kricet