Jak probíhá křest

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mi24
26.10.13 00:36
@slon1234 píše:
Babičky ho do kostela brát budou a nechci aby mi jednou vyčetl, že jsem ho nedala pokřtít když byl malý a v pozdějším věku by musel chodit na nějaké učení.

jako nevím zda dělaš dobře, ale je to tvá věc je možné že si tu víru získa možna ne moji rodiče taky nechodili do kostela chodila jsem jen někdy s babičkou, ale lásku k víře jsem si nezískala spíš naopak jsem jim párkrát řekla že nesouhlasím s tím že mě dali okřtít já jsem spíš proto že do kostela klidně at si zjistí co a jak, ale okřtít ať se necha dítě samo když bude chtít

• Citovat
  • Upravit
720
26.10.13 02:02

Já jsem děti nechala pokřtít bez manžela (ateista). Náš farář trval na osobním setkáním. Tak jsem je nechala pokřtít v jiném okrese. Musela jsem i s dětmi (6 a 2 roky) chodit na „nauku“. Ale děti mi pokřtil, bohužel bez manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
26.10.13 07:25

Náš farář chtěl ještě křestní list manžela, protože alespoň jeden z rodičů musí být pokřtěn, což já nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
26.10.13 07:53

@slon1234 podle toho co píšeš bych se na nějaký křest vyprdla, pokřtít se může dát i v pozdějším věku.
Dávat ho křtít jenom proto, že ho babičky budou brát do kostela mi přijde stejný, jako dávat ho křtít, protože je to moderní.
Přijde mi to jako rouhání a to nejsem věřící ani trošku.
Nechápu, že chceš udělat něco, o čem nic nevíš. Co kdyby jsi zjistila že ho při křtu já nevím třeba obřežou, taky by jsi do toho šla, aby ti to jednou nevyčetl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31384
26.10.13 08:17
@slon1234 píše:
Babičky ho do kostela brát budou a nechci aby mi jednou vyčetl, že jsem ho nedala pokřtít když byl malý a v pozdějším věku by musel chodit na nějaké učení.

tohle mi přijde trošku jako protimluv…pokud si k víře cestu nenajde (nebo dokonce pokud si ji najde k nějaké jiné víře než katolické), tak Vám spíš vyčte, že jste ho nechali pokřtít v dětství a nemohl se rozhodnout sám. A pokud si ji najde, tak Vám vyčte to, že jste ho „ošidili“ o krásný zážitek křtu v dospělosti, kdy ti dospělí konvertité opravdu popisují křest jako událost a nějaké učení je naprosto neobtěžuje, protože je to pro ně štěstí (nevím, nezažila jsem, já byla křtěná taky jako mimino, ale naše rodina věřící a praktikující je).

já bych to s tímto přístupem teda ještě hodně zvážila, ale samozřejmě je to Vaše věc. Co se jména týče, tak jiné vybírat nemusíte, ale můžete, tam vcelku žádná omezení nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3472
26.10.13 09:21

@slon1234 je divné, že nemusíš na poučení k faráři atd. Já mám malou dceru a budeme křtít v listopadu. A tedy prošla jsem si své. Nejsme manželé a já nejsem křetěná, jen partner. To, že nejsme manželé je pro víru zlé, protože jedna ze svátostí je manželství. Takže jsme museli faráři vysvětli proč nejsme manželé. Také já jako nepokřtěná jsem musela chodit k faráři na pokec právě o základech křesťanství, ukázal mi kostel, kde co je a proč. A musela jsem se naučit Otče náš a desatero. A slíbit, že po křtu ještě jednou přijdu za ním si pokecat. A jinak ke křtu chce křestní list otce a kmotry a klasika roušku a svíčku. Ještě mi bylo vysvětlen, že při křtu by dítě mělo být oblečeno do bílé max smetanové barvy. Je to dítě Boží a čisté a tak žádné šatičky v barvě krve atd prý nejsou vhodné. No je to asi podle faráře, ale to co píšeš ty, my připadá i ze strany faráře jako totální ignorace víry. Jsou jisté věci co se musí ctít. A příprava ke křtu je myslím nutná, aby jsi vůbec věděla co ten křest je a proč je. Že to není jen módní záležitost.
A nesouhlasím s tím, že se dítě chudí o ten zážitek. Když bude věřit a chtít může se nechat biřmovat a ten zážitek pak bude mít o to větší. Děti se křtili ihned po narození. Jestliže v rodině víra je, alespoň ze strany jednoho z rodičů nebo prarodičů, tak s křtem souhlasím. Já nejsem křtěná a štve mne to. Teď jsem se domluvila, že se nechám pokřtít a čeká mne minimálně rok přípravy a učení. Rodiče díky, že jste mne nenechali pokřtít :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
26.10.13 10:07

Divím se kolik vás není pokřtěních a dítě vám pokřtili pokřti bez problému několik známých měli s pokřtěním dítěte velké problémy, protože žijou na hromádce další zas že neměli svatbu v kostele atd…v okolí je jen další kněz, které křtí dětí od všech at jsou manžele nebo ne pokřtění rodiče nepokřtěni atd…ale už i on má díky anonymnímu udaní velké problémy, protože pro víru je to velký hřích křtít dětí z rodin kde nejsou oba pokřtění a kde neměli svatbu v kostele

• Citovat
  • Upravit
40
26.10.13 11:50
@Marťuše píše:
@slon1234 je divné, že nemusíš na poučení k faráři atd. Já mám malou dceru a budeme křtít v listopadu. A tedy prošla jsem si své. Nejsme manželé a já nejsem křetěná, jen partner. To, že nejsme manželé je pro víru zlé, protože jedna ze svátostí je manželství. Takže jsme museli faráři vysvětli proč nejsme manželé. Také já jako nepokřtěná jsem musela chodit k faráři na pokec právě o základech křesťanství, ukázal mi kostel, kde co je a proč. A musela jsem se naučit Otče náš a desatero. A slíbit, že po křtu ještě jednou přijdu za ním si pokecat. A jinak ke křtu chce křestní list otce a kmotry a klasika roušku a svíčku. Ještě mi bylo vysvětlen, že při křtu by dítě mělo být oblečeno do bílé max smetanové barvy. Je to dítě Boží a čisté a tak žádné šatičky v barvě krve atd prý nejsou vhodné. No je to asi podle faráře, ale to co píšeš ty, my připadá i ze strany faráře jako totální ignorace víry. Jsou jisté věci co se musí ctít. A příprava ke křtu je myslím nutná, aby jsi vůbec věděla co ten křest je a proč je. Že to není jen módní záležitost.
A nesouhlasím s tím, že se dítě chudí o ten zážitek. Když bude věřit a chtít může se nechat biřmovat a ten zážitek pak bude mít o to větší. Děti se křtili ihned po narození. Jestliže v rodině víra je, alespoň ze strany jednoho z rodičů nebo prarodičů, tak s křtem souhlasím. Já nejsem křtěná a štve mne to. Teď jsem se domluvila, že se nechám pokřtít a čeká mne minimálně rok přípravy a učení. Rodiče díky, že jste mne nenechali pokřtít :nevim:

Díky za to, že mě nekamenuješ. Určitě se chceme vzít, ale nebudu honem narychlo chystat svatbu jen proto, že je to nutné ke křtu. Od narození malého celé noci nespím, protože je nemocný, nedokážu si představit, že bych ještě měla chystat svatbu. Křest bude v rodinném kruhu a společně se synovo narozeninami. Já jsem byla křtěná v půl roce, mužský také, moje máma, její máma také. Nedělám to kvůli okolí ale kvůli sobě protože to udělat chci a cítím to tak.
Někomu může vadit to, že víru až tak nectím. Ale necítím to tak, chovám se podle desatera ale je spousta věcí, se kterými se s církví neztotožňuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3472
26.10.13 16:34

@slon1234 myslím, že by jsi měla se s farářem domluvit alespoň na jednom sezení. Ono je to opravdu zajímavé si popovídat o víře i když nejsi úplně s Bohem ztotožněna. Dozvíš se mnoho věcí. Mne se sezení líbala. Máme faráře mladého a tak jsme si povídali i o současném papeži, Noemově arše atd. Takový dějepis ;) A hlavně na chvíli utečeš od myšlenek o plenách. A i tvá mysl a duše pak bude klidnější, že jsi alespoň pro křest něco udělala více než bylo od faráře žádáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
26.10.13 21:01

Podívej, tím křtem se v podstatě zavazuješ k tomu, že to svoje pokřtěné miminko v průběhu jeho života povedeš k víře. Je to druh závazku, není to jenom formalita anebo položka v diáři - křtiny, fajfka, splněno.
Divím se, že i ve vašem případě, kdy jste se rovnou přiznali k tomu, že do kostela nechodíte a dohromady nic nevíte vám miminko farář pokřtí.
Nicméně si myslím, že dítě za svoje rodiče nemůže a právo na křest by mu nikdo upírat neměl.

K tématu: ke křtu budeš potřebovat roucho a svíci, ale to už tady odeznělo. Občanky jsme konkrétně my nepotřebovali a peníze po nás nechtěl, každopádně je to asi slušnost darovat na účely farnosti alespon 500 korun. Žádné texty se zpaměti učit nemusíš a ani se bát, že nebudeš vědět co máte dělat, knez vás tím celým provede a bude napovídat(zkušenosti z katolického kostela).Ale být tebou, naučím se aspon ten Otčenáš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
28.10.13 20:42
@Marťuše píše:
@slon1234 myslím, že by jsi měla se s farářem domluvit alespoň na jednom sezení. Ono je to opravdu zajímavé si popovídat o víře i když nejsi úplně s Bohem ztotožněna. Dozvíš se mnoho věcí. Mne se sezení líbala. Máme faráře mladého a tak jsme si povídali i o současném papeži, Noemově arše atd. Takový dějepis ;) A hlavně na chvíli utečeš od myšlenek o plenách. A i tvá mysl a duše pak bude klidnější, že jsi alespoň pro křest něco udělala více než bylo od faráře žádáno.

Díky, zkusím se s farářem domluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
28.10.13 20:52
@M.M.1988 píše:
Podívej, tím křtem se v podstatě zavazuješ k tomu, že to svoje pokřtěné miminko v průběhu jeho života povedeš k víře. Je to druh závazku, není to jenom formalita anebo položka v diáři - křtiny, fajfka, splněno.
Divím se, že i ve vašem případě, kdy jste se rovnou přiznali k tomu, že do kostela nechodíte a dohromady nic nevíte vám miminko farář pokřtí.
Nicméně si myslím, že dítě za svoje rodiče nemůže a právo na křest by mu nikdo upírat neměl.K tématu: ke křtu budeš potřebovat roucho a svíci, ale to už tady odeznělo. Občanky jsme konkrétně my nepotřebovali a peníze po nás nechtěl, každopádně je to asi slušnost darovat na účely farnosti alespon 500 korun. Žádné texty se zpaměti učit nemusíš a ani se bát, že nebudeš vědět co máte dělat, knez vás tím celým provede a bude napovídat(zkušenosti z katolického kostela).Ale být tebou, naučím se aspon ten Otčenáš :)

Otčenáš určitě, o tom jsem se s farářem bavila. Já jsem právě čekala, že bude chtít aby jsme s mužským párkrát přišly a popovídaly si ale on nechtěl, a to jsem se ho několikrát ptala. Není to pro mě jen formalita jak to asi vypadá. Jako dítě jsem chodila často do kostela s prarodiči, bydlely přímo naproti kostelu a děda v kostele zvonil na zvony. Ale s narůstajícím věkem četnost návštěv klesala. Člověk minimálně ctí desatero a babičky z mužského strany ho k tomu určitě povedou. Jsou od nás pár kilometrů a mají nádherný kostel a skvělého faráře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.14 21:44

Ahoj maminky mohly by ste mi poradit jak probiha krest a co ma delat pritom mama a tata diteti mam prve dite a nevim jak to bude probihat a jak dlouho bude trvat
Za pomoc vam predem Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
6.6.16 16:56

:mavam: Chtěla bych se nechat pokřtít a zajít někam na faru. Jak to probíhá a na co se mám připravit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1721
6.6.16 17:01
@chipsa píše: :mavam: Chtěla bych se nechat pokřtít a zajít někam na faru. Jak to probíhá a na co se mám připravit?

záleží na jakého faráře natrefíš, některý pokřtí bez přípravy, jinde se musíš něco naučit, ale už nevím co :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný