Jak probíhá křest

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
40
25.10.13 22:46

Jak probíhá křest

Holky, potřebovala bych poradit, abych nebyla za úplného tupce jak probíhá křest. Už máme domluvený termín. Někde jsem četla, že se chodí k faráři, ke zpovědi a nevím co ještě. Já jsem faráři hned na rovinu řekla, že se nemodlíme, nechodíme do kostela ani ke zpovědi. Dal mi jen termín, že mám mít s sebou křtící svíčku a roušku a nic víc neřekl. Jo, jen že se mám alespoň jednou zastavit v kostele na mši :) Možná se nabízí otázka proč chci vlastně syna nechat pokřtít. I když do kostela nechodím, tak nemůžu tvrdit že nevěřím. Babičky ho do kostela brát budou a nechci aby mi jednou vyčetl, že jsem ho nedala pokřtít když byl malý a v pozdějším věku by musel chodit na nějaké učení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10713
25.10.13 22:50

Bude to křest při mši, nebo samostatně (po mši)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.13 22:53
@pomeranca píše:
Bude to křest při mši, nebo samostatně (po mši)?

Je, tak to fakt nevím, ale myslím si že asi samostatně. Je to v sobotu v 11 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
25.10.13 23:06

Ahoj,
pokud to máte samostatně, tak v tom nic není. Jen se divím, že nemáte ani jednou jít na faru, tam by vám farář přesně řekl, jak to probíhá. Víceméně ale je to tak, že musíš mít jen křestní svíčku a roušku + občanky (ty, manžel, kmotr/a). Vy dva s prckem a kmotrem stojíte vpředu. Pokud si vzpomínám, tak jsme jen odpovídali „za malou“ na nějaké otázky: ano a věřím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.13 23:11

Já myslím, že to ani nijak moc hrotit nechce, navíc nejsme s mužským svoji. Sice to není překážka, ale…
Jen říkal, že se společně pomodlíme otčenáš a že se na pár věcí zeptá. Já jsem mu řekla, že klidně přijdeme ať se při samotném křtu nikdo necítí trapně že něco neví nebo tak a on říkal že není potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
25.10.13 23:13

Tak to asi samostatně…

Tak podrobně můžeš nastudovat na internetu, stačí vyhledat „křestní obřady“

Ve zkratce: Přivítání, zeptá se vás, jaké jméno jste se rozhodli svému dítět dát a co pro něj žádáte (řeknete křest)

Pak se čte čtení z Bible (jedno nebo dvě), pak krátké kázání a prosby.

Pomazání olejem, samotný křest, obléknutí roušky (resp. položení přes dítě), zapálení svíčky, modlitba Otče náš a požehnání.

Potom se jdou kmotři podepsat do matriky… (Řekl vám ten farář, že musíte mít kmotra? abyste nebyli překvapení :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.13 23:16
@pomeranca píše:
Tak to asi samostatně…

Tak podrobně můžeš nastudovat na internetu, stačí vyhledat „křestní obřady“

Ve zkratce: Přivítání, zeptá se vás, jaké jméno jste se rozhodli svému dítět dát a co pro něj žádáte (řeknete křest)

Pak se čte čtení z Bible (jedno nebo dvě), pak krátké kázání a prosby.

Pomazání olejem, samotný křest, obléknutí roušky (resp. položení přes dítě), zapálení svíčky, modlitba Otče náš a požehnání.

Potom se jdou kmotři podepsat do matriky… (Řekl vám ten farář, že musíte mít kmotra? abyste nebyli překvapení :nevim: )

Jo, to řekl :D nejlépe aby byl biřmovaný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2429
25.10.13 23:18

Jo taky se divím, že nemáte přijít na nějaké poučení před křtinama..a upřímně se i divím, že vám dítě pokřtí, když jste řekli, že nechodíte do kostela :think: my jsme měli v pátek poučení, křtiny byly po mšiv neděli - jenom jsme tam všichni hromadně odpovídali na jeho otázky, řekli křestní jména které jsme vybrali pro své děti, dítka pomazal na čele, pak se jim polívala hlava křestní vodou a pak se utírala tou rouškou kterou jsme si měli přinést, zapalovala se svíčka a nakonec se podepsal papír o křtu a je zvykem dát za křtiny faráři nějaké peníze.. farář nám už při prvním setkání dal brožurku kde bylo všechno vypsané jak křest probíhá a v pátek nám všechno vysvětlil - zasedací pořádek, co máme odpovídat atd. je divné že vám nic neřekl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
25.10.13 23:18

A taky jedna rada na závěr. Je zvyklostí dát po křtu nějaké peníze (stovku, dvě) faráři - na kostel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.13 23:24

No moc mu to nebylo že nechodíme do kostela a tak ale na rovinu jsem mu řekla jak to je a jak to cítíme. Mohla bych mu nalhat že chodíme třeba jinam, že se doma modlíme a tak ale to se mi příčí. Možná proto nebyl tak sdílný jak by se hodilo. Vůbec by mě nenapadlo, že by mohla být nějaká brožura a přečíst si to. Taky mě dost udivilo, že nechtěl aby jsme přišly aby nám popsal jak to bude a někde jsem četla, že si s rodiči ten farář alespoň popovídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.13 23:25
@lennca píše:
A taky jedna rada na závěr. Je zvyklostí dát po křtu nějaké peníze (stovku, dvě) faráři - na kostel.

Jo, to je dobré vědět, to jsem se také chtěla zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.13 23:26

Ještě, jak je to s tím druhým jménem, to by měl být nějaký svatý? A když bude kmotra žena, Marie tak by druhé jméno mělo být od M?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2429
25.10.13 23:29

@slon1234 jméno kmotra nemá vliv na křestní jméno dítěte..pokud tvé dítě nemá jméno svaté osoby tak prostě vyberete nějaké jméno podle svatého..ale pokud je tvé dítě např. jakub tak žádné křestní jméno nepotřebuje, protože už má vlastně ochránce v tom svatém jakubovi..tak nám to řekl farář..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.13 23:32
@syselinka píše:
@slon1234 jméno kmotra nemá vliv na křestní jméno dítěte..pokud tvé dítě nemá jméno svaté osoby tak prostě vyberete nějaké jméno podle svatého..ale pokud je tvé dítě např. jakub tak žádné křestní jméno nepotřebuje, protože už má vlastně ochránce v tom svatém jakubovi..tak nám to řekl farář..

Aha, nu ptal se na jméno. My máme Maxim, to okomentovat tak, že je to bojovník. Tak nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2429
25.10.13 23:35

@slon1234 to je opravdu podivný farář, má to úplně v paži..nezbyte ti nic jiného než googlit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný