Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky.
Malý (21 měsíců) začal před dvěma týdny chodit na adaptaci do soukromé školky/jeslí. Po adaptaci bude standartně chodit 1× týdně pouze, na adaptaci mi bylo řečeno, že se chodí cca 2týdny denně.
První týden chodil dopo, teď tento druhý chodíme už i na obídek a poslední dva dny i spinkal. Pláče při předávání tetám, ale většinou se do půl hodiny uklidní a zbytek dne tam plus mínus zvládá v pohodě, papá, spinká…
Bylo mi řečeno, že bychom měli ještě tak týden pokračovat v adaptaci a to denně, nad vynecháním /měla jsem nějaký naplánovaný program na celý den/ se moc netvářily, že prý je pak dítě zmatené atd atd.
Problém je, že jak ho tam prostě nechávám tak on pak odpoledne co je se mnou začal víc mamánkovat.. není to nic šíleného, podobné stavy měl i v minulosti například při růstu zubů a podobně.
Prostě si mě víc hlídá (ale né že by si nedokázal hrát samostatně) a častěji chce chovat.
A já teď nevím - myslíte si, že je nutné ho „trápit“ dalším týdnem denní docházky do školky? Nebo prostě najet jen na 1-2× týdně už teď… Nejsem si jistá, jeslti pohnutky školky nejsou víceméně finanční.. ![]()
Proto mě zajímají osobní zkušenosti, jak jste to s adaptací u podobně starých dětí v soukromých zařízeních měly Vy a zda delší adaptace je opravdu ku prospěchu dítěte…
Dámy, které ze zásady nesouhlasí s umístěním takto malých dětí do jeslí prosím své názory zde neventilujte, děkuju za pochopení ![]()
Začala bych ho tam dávat tak, jak to plánuješ na pořád. Trochu se už rozkoukal a uvidí se jestli to zvládne. Pravdou je, že je maličký ještě a to asi málokteré dítě zvládá úplně nejlíp. Ono 2 a 3 leté dítě je neskutečně velký rozdíl.
Ja jsem tyden davala jen na dopo…bylo to naprd…odpo byla protivna..sla na cely den..kazdy den od osmi do tri a parada! ale u nas nikdo neresil zadny adaptovani ani nic.. ![]()
@JayLee Diky moc!
Ale mala Ti teda chodila porad denneze? Nevim teda, kdyz byl doted 9× jestli jeste ten pristityden chodit kazdy den a pak uz bychom mohli min… ![]()
Chci samo to nejlepsi pro nej ale co si budem povidat, je to fin. narocne a ja opravdu potrebuji jen jednou tydne no…
Asi bych ten plánovaný výlet nerušila. Nabude chodit každý den, tak bych to zvykačku také tolika nehrotila.Dle toho co píšeš si nezvyká nijak špatně. Málokteré dítě zvládá nástup do školky či jesliček naprosto bez potíží.
Naše dětičky naopak plakaly, když jsme pro ně šli. Dceři byly čerstvě 3 roky, ostatní děti šílený pláč, ona se ani nerozloučila a utekla mezi děti, jako kdyby tam chodila dlouho. Ptám se ředitelky, v kolik si mám pro ní dojít-ostatním říkala třeba hodinu, někomu i dvě, mě sdělila až v poledne. A v poledne šílený brek dcerky, že tam chce zůstat, proč už musí domů, že je to tam úžasný. A že tam chce s ostatníma dětma spinkat. Ředitelka říkala, ať jí tam klidně nechám. Tak jsem zašla domů pro pyžámko a dcera tam hned první den musela spát. Ale to je opravdu výjimka, i když mě jako matku to občas dosti mrzelo, že obě děti jsou hrozně rádi, když někam mohly jít, jet, něco se dělo a maminku snad nikdy nepostrádaly.
V jeslickach jsem pracovala, zalezi hodne na ditku, urcite je castejsi navsteva k dobru, ale zase kazdy den nevidim jako oduvodneny, davala bych ted na tri dny a postupne prechazela na ten jeden dva dny. V tomto veku si bud zvykne, coz se projevi behem mesice, nebo si nezvykne a nebude jeste dostatecne zraly. Ale mam dojem, jestlii to ted zvlada tak hezky, tak si zvykne v pohode
Dávala jsem dcerku od 1,5 roku, chodila 2× týdně na 6 hodin a pravda, při mém odchodu plakala, ale jenom chvilku a byla v pohodě. Nikdo mně netlačil do nějaké adaptace a já bych to asi ani neudělala, pokud by situace nebyla hodně zlá a nezdálo se, že to je potřeba. Od 2 let ji vzali jako odplínkovanou do normální státní školky, začínaly jsme postupně každý den na dopoledne s postupným přídáváním odpolední docházky a vše je ok.
@LadyTommy Moc dekju za fundovany nazor ![]()
Prave uvazuju, ze ho tam ted pristi tyden dam po, ut (streda mame ten program
) a pak ten dalsi ut, st no a pak uz jen jednou tydne… Prave moje nejvetsi dilema je, zda kdyz tu dochazku ted „zestihlime“,nepokazim tu adaptaci a to, ze si relativne hezky zvyka… ![]()
Mam zrovna cerstvou zkusenost. My tomu uz teda rikame skolka. Dcera bude mit dva. Ja na to mam asi trochu jiny pohled, pac zijeme v zahranici a taky chodi deti i mnohem driv. Taky na ni vidim, jak ji to neuveritelne prospiva.
My mame skolku teda na 5-7 hodin denne, prave mi prijde, ze ty parkrtat denne delaji vic paseku
.
Zacaly jsme v pulce tydne na hodinu, prvni 4 dny jsem byla celou dobu s ni. Paty den, v utery jsem odesla na cca 10 minut, dalsi den na 15 az jsme ted na hodine, odvedu ji do skolky, predam a odchazim. Vzdy v pondeli je to stejne jak v patek. Do skolky se tesi, ale pri predani tetam chvilinku place, taky se trochu vzteka a ma problemy s poslouchanim (take je to pro ni trochu cizojazycne prostredi).
deti tam jsou ruzneho veku, na zahrade si hraje i s velkymi.
Ja se take bojim ted vetsi prestavky. Ted mi tu zacina kuckat
, tak se modlim aby nebyla nemocna.
@suik Zajimavy… To je jeste pomalejsi zvykani…
No me prijde nesmysl davat ho denne, kdyz to jakoby nepotrebuju a v podstate si ani nemuzu dovolit… 1× tydne potrebuju kvuli praci…
Preju at je mala zdrava a krasne to zvlada ![]()
Moni, ono je to tezke odhadnout, meli jsme holcicku, co chodila tak jednou za mesic, bud byli nekde na dovolene nebo byla nemocna, ta vylozene jesle prorvala… a tak stejno prisla holcicka, ktera se okamzite zaclenila do kolektivu a obcasnou navstevu zvladala v pohode… ono pri tom jednom dni dochazky je tezke, ze jakmile ti onemocni nebo nekam pojedete, tak se mu pak do jeslicek bude tezce vracet. Vim ze nase reditelka doporucovala aspon dva tri dny v tydnu tam chodit
Meli jsme i chlapecka, co po mesici od nas odesel, bylo to pro nej moc brzy, ted ma chuvu a v domacim prostredi je uplne zlaty
@Moni25 tomu rozumim. Ja taky uplne nemam duvod ji tam davat, stejne jsem doma, ale vidim ze to fakt potrebuje a taky kvuli jazyku. Na min hodin by ji ani ta skolka nevzala.
tady na to jdou fakt hodne opatrne a ten system se mi moc libi, je to takove hodne nenasilne.
ale myslim, ze i na ten den se to da zvyknout. Uvidis.Asi fakt hodne zavisi na diteti.
no ted jsem namerila i zvysenou teplotu
, jestli bude nemocna, tak me klepne, uz si zvykla na deti a doma zlobi. Ja mam chvilku pred porodem a jsem rada, ze se o ni zvladnu tak tak postarat
, ach jo. No jo, to se dalo cekat.
@Moni25 píše:
@mikitaa A ted teda chodite denne?
ano uz temer rok chodi denne…obcas fnuka..ale to maji sve dny i starsi deti..ona chodila do skolky od zacatku..byla minimalne o rok mladsi nez vsichni ostatni a i tak v pohode zvladla
no ja nastoupila do prace..tak proste musela..idealni reseni ![]()
Já teda ještě nemám zkušenost, ale malá jde od října, kdy jí bude 17měs na 4 hod denně (každý den) do firemsní školičky/jesliček pro děti do tří let. konzultovala jsem to tetama
jak ji zvykat. a jak psala suik, prostě být tam nejdřív s ní, pak třeba odejít a pak prostě najet na náš režim, čili denně. ale jestli Ty ho tam chceš dávat jen 1-2× týdně, tak mi přijde zbytečné zvykat denně. to je nějaké proti mým pocitům. já sice nemám žádné vzdělání ani zkušenosti v tomto směru, ale cítím, že je to nějaká blbost zvykat do denně ![]()
jinak moje zkušenost - když tam byli děti, ani si na mě nevzpomněla, když jsme tam byly samy, řvala po mně, ikdyž jsem šla na WC.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.