Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminy, kterym neprijali deti do MS a potrebujete se vratit do prace, jak to budete resit? Je jedina moznost soukroma MS? Ta je desne draha…
Nevim, co mam delat. Jsem s dcerou sama a doma dalsi rok, bez penez sedet nemuzu, zamestnavatel na me rok taky cekat nebude a od statu nic nedostanu…
Ma nekdo stejny problem?
Poradte prosim.
Dekuji
Podat ve skolce odvolani a obratit se na zrizovatele, coz je mistni urad.
z kratkodobeho hlediska se soukroma skolka nevyplati, ovsem z dlouhodobeho ano - nechces-li prijit o zamestnani.
ja toto resila, kdyz bylo mladsimu ditku tri roky, rodicak jsem mela do tri let a v praci se mnou pocitali. Rok jsme chodili do statni skolky nez se konecne ve 4 a ctvrt roce dostalo do skolky statni. Utratila jsem za skolku sumu, ze bychom mohli jet dvakrat na luxusni dovolenou u more s all in, ale neprisla jsem o dobre misto a praci, ktera mne bavila…
Mě taky nevzali dceru do školky, ale já mám jinou situaci, do původní práce se nemůžu vrátit kvůli směnám, neměl by kdo být s dětmi. Takže zůstanu doma, půjdu na pracák, a pak jak mi malou vezmou do školky tak si najdu práci. Být tebou, pokud jsi samoživitelka podala bych odvolání, oni musí mít místa ve školce i pro to, že se někdo odvolá. Hodně štěstí ![]()
U nás berou pomalu jenom předškoláky, takže soukromá bude asi nutnost.
Záleží v jaké jsi situaci, jestli jsi sama jak píšeš měl by ti pomoct městský úřad, akorát že tady paní přidělili školku přes celé město a ona nemá auto takže děs. já to ani nezkoušela a dala malou hned do soukromé
Lze podat odvolání proti nepřijetí. Ale je to těžké, zájemců je hodně, míst málo a školkya mají od ministerstva stanovená kritéria, podle kterých o přijetí/nepřijetí rozhodují..To, že jsi samoživitelka bych určitě do odvolání uvedla. Dej si pozor na lhůtu.
Také se chci zeptat, také se bojím že mi syna ve školce nevezmou, teď jsou mu tři roky ale v září mu bez dvou a půl měsíce budou 4, jenže ze zkušenosti s prvním synem se obávám stejné reakce. prostě v době zápisu mu bylo málo atd…ikdyž píší že zapisovány budou děti které do 31.8. dovršily tří let… tak uvidíme.
Chci se zeptat, platí stále to pravidlo, že mají přednost zaměstnané ženy? NEchápu to, protože mám rodičák do prosince 2013 a v září by malej měl jít do školky, ale pokud nás odmítnou, třeba kvůli tomu že nepracuji, tak co dál? nemám pro děti hlídání, partner má směnný provoz a někdy i 12ctky, takže si hledám práci na poloviční úvazek ale v CHomutově je toho dosti málo.. nebo spíš nic…kdybych pak podala odvolání a oni mi doporučili školku přes celé město, to už přijmout musím? ale jsme bez auta a dostat se na opačnou stranu ikdyž menšího města je na nic… a nepomůže mi to v ničem.
@janicka Podle toho, co jsem si před nějakou doboou o problematice zjišťovala, má školka především sloužit jako jeden úsek v rámci vzdělávání dítěte, nikoli jako hlídací služba. To by mělo tedy znamenat, že by se nemělo hledět na to, zda je matka zaměstnaná nebo ne. Největší problém je ale malý pčoet volných míst. Proto přednost vždy mají děti předškolní, co jsou za rok do školy (to tvoje dítě asi ještě není, že?). A pak až přicházejí v úvahu děti ostatní. A jelikož je míst opravdu málo, domnívám se, že kdyby ti našli školku náhradní, kde místo bude, tak už si víc vybírat nemužeš. To si myslím..
Já mám z tohoto hrůzu u mladší - ještě jak čtu všude možně to o dovršování věku - někde do 31.8., někde do 31.12. - ona je 2.1., což je fakt super, kdyby ji neměli zapsat kvůli dvěma dnům - a pak co, že jo (chci se na to zeptat přímo v naší školce při zápisu). Možnosti, co mám vymyšlené, jsou soukromá školka a babička 30 km daleko
Takže nic moc - ale zas lepší zaplatit tu školku a aby zbylo pár tisíc z výplaty, než sedět doma úplně zadarmo. A jinak fakt nevím, jedině ještě nějaká kamarádka na mateřské, která by se uvolila dítě hlídat nebo vzít dítě s sebou do práce ![]()
Já bych tam možná zašla i osobně, když je situace taková - a odvolat se. To je to, co furt říkám, že se zbytečně cpou čerstvě tříleté děti matek, co sedí doma s mladším, protože „nutně musí do kolektivu“ a pak na to doplácejí jiní.
Maminky, jak je to u vás ve školkách. Přihlášku k zápisu dostanete až na místě v den zápisu nebo si ji můžete vyzvednout, vyplnit a nechat u dr. potvrdit dříve. Tady na Chomutovsku dostanu přihlášku až u zápisu a pak ji musím nechat co nejrychleji vyplnit, a odevzdat, což je ale u nás problém, neb lékařka bude mít dovolenou až do dubna… co pak s tím. Třeba kamarádka bydlí v Českém Krumlově a přihlášku měla už týden před zápisem…
U nás jsou ten týden před zápisem. Ve vašem případě bych se na to zeptala u doktorky, předpokládám, že nebude problém, aby to vyplnil zastupující lékař.
@Angua píše:
U nás jsou ten týden před zápisem. Ve vašem případě bych se na to zeptala u doktorky, předpokládám, že nebude problém, aby to vyplnil zastupující lékař.
Právě mi odpověděla ředitelka dané školky, psala že přihlášku dostanu až den zápisu, pak evidenční list a s tím musím jít k lékaři a odevzdat. Ptala jsem se jestli ho mohu odevzdat později když není přítomen lékař, řekla mi že do 4.dubna, což nestíhám, ale zkusím ještě zítra zavolat naší doktorce jesli ten list pak může vyplnit náhradní doktor.. uvidíme… prý budeme přijati pokud jsou nám tři roky a pokud bude volné místo. tři roky malýmu jsou a stát frontu k zápisu půjdu už v 7.. dřív nemůžu… tak uvidíme.
@janicka jj, myslím, že s dr. by neměl být problém, předpokládám, že dítě je zdravé a jde hlavně o očkování, což máš v očkováku u sebe, případně určitě bude mít zastupující doktor přístup ke kartám nebo když se to ví v předstihu, neměl by být velký problém mu tu kartu dodat nebo aby mu o tom doktorka řekla… Jistě nejste jediné dítě v evidenci té doktorky, které se letos hlásí do školky a bylo by přece hloupé, kdyby nemohlo dítě do školky proto, že má doktorka dovolenou. Je fajn, že to víš dopředu a můžeš se na to připravit - než kdybys to zjistila až ten den, že tam doktorka není a nebude.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.