Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pri měření v konečníku musíš vždy odecitat půl stupně. Do 38 po odectu se léky na sráženi teploty nedávají. Děti mohou mit teploty 3-4 dny v pohodě. Normální teplota je 36.7 po odectu (takový ten průměr). Uvidíš jak bude zítra a případně jděte v pondělí zase k lékařce, pokud by teplota pretrvavala.
Prave resim to same. Ale moje 21 mesicni dcera ma 40,4 v zadecku
Byla jsem s ni na pohotovosti a v podstate jsem byla povazovana za hysterku. Takze s 38 stupni bych proste udelala zabal, sprcha, paralen a byla bych v klidu ![]()
@Berenikee s 38 zábal
navíc by se závaly dělat neměly - když už tak jen na zápěstí, kotníky, čelo.
No, tuhle teplotu bych neřešila nijak.
Já srážím od 38,5 po odečtu - na radu naší pediatričky.
Srazim az od 38,5. Kombinuju paralen sirup a nurofen čipek. Po 4h. Zábal POUZE když dítě nemá zimnici. Nedavat zábaly na studené končetiny!! Hlídala bych pouze teplotu. Dcera 1,5dne teploty 38,4 a nesrazela jsem.Rano se vzbudila a byla bez teploty. Nemůžou to byt zoubky.?
Já se snažím nesrážet co to jde. Hlavně se vyhnout sirupům, čípkům.
Říádím se stavem dětí. Někdy u sotva 38 prospí celý den a jindy 39 a víc a nic na nich není poznat.
Pokud ma teplotu víc jak 3dny tak se jezdí na pohotovost. Brala mu krev??
@Verca1990 tak oni většinou řeknou, že při téhle teplotě prostě jen srážet a srážet. Pokud nezaberou léky, pak zábal… jen na zápěstí a kotníky.
Když dítě sebereš a odjedeš na pohotovost, první co je zajímá je, jak jsi srážela. Pokud není teplota nad 40°C, většinou pošlou zpátky domů.
Do 38 stupňů po odečtu se má nechat dítě bez léků, ať si tělo poradí. Nad 38 začít dávat čípky atd. Takže já třeba dítěti přes den fakt do těch 38 nic nedám a v noci dle situace, když se to hodně blíží 38 tak občas dám, ať se jim líp spí, ale většinou je nechám a jen v noci chodím kontrolovat.
@Verca1990 taky jsem s první teplotou skončila na pohotovosti. Trošku mě omlouvá, že mám doma kardiaka. A taky na mě koukali jako co tam dělám. Ale co, dítě je nemocné, po operaci srdce, má teplotu co lezla přes 39 a stěžoval si na bolení bříška.
Dcera mela 39 u prvního zubu v pul roce. Braly mu krev nebo ne? Z něčeho ta teplota musí byt. Podle CRP se to pozná. Počkala bych do zítra a pak bych tam sjela na krev
Horečka tři dny kolem 38 je při viroze, nachlazení normální… srážejte až po 38,8… a to ještě je dobré po dosažení 38,8 necha horečku cca půl hodiny působit, ptž při této výšce teploty teprve tělo ničí a likviduje viry a jiné původce nemoci. Ale tohle dodržuji jen v případě, kdy dítě je celkem v pohodě…pokud pláče, pokud třeba ukazuje, že ho bolí hlava nebo v krku… tak nějaký lék podám dříve… ať bobek netrpí bolestí…
Co se týká dr., ta mě pediatr řekl, že mám vždy přijít až po 24hodinách po horečce.. že dříve stejně na dítěti nic nepozná. Takže, když je horečka třeba v noci, tak nemá smysl ráno běžet k lékaři.
@Verca1990 Nechci tě strašit, ale tu teplotu hlídej přes celý den, mám teď dceru v nemocnici se zápalem plic a jediné co měla byla teplota, která byla vysoká, večer klesla, v noci stoupla, ráno klesla, neměla ani kašel, ani rýmu, doktorka zjistila z krve vysoké crp a pak pro jistotu poslala na rtg a tam to objevili. Takže pokud potrvá teplota vyšší jak 38 i zítra, určitě zajdi na kontrolu a vezmi sebou moč a nech vyšetřit. Ty zápaly jsou teď prý všude a hodně. Držím palce, ať je to jen nachlazení
@Verca1990 píše:
Já se zábalů bojím, neudělala bych ho asi, pokud by neměl jo horečku. Mě dr.nic neřekne, tak ani nevím, od kdy srážet a od kdy ne..![]()
prostuduj si srážení horečky na netu ![]()
@Verca1990 píše:
Novakova. z.: Jj, krev i moč, v pondělí mám volat..Mě je jen divné, že po lécích to není nijak zvlášť dole..
Přes vánoce moje děti marodily… tři dny měli horečky i když jsem dávala paralen, nurofen… po lécích to kleslo a za dvě hodiny se teplota zase plížila nahoru… takhle to bylo celé vánoce… čtvrtý den měli jen lehce nad 37 a pak už nic. Už to takto měli vícekrát… prostě při viroze si tělo ty tři dny potřebuje zabojovat s původci nemoci… horečky je vlastně důkaz, že obrana těla pěkně pracuje… většinou je rozhodující čtvrtý den… kdyby i čtvrtý, pátý den byly horečky, tak to většinou už dojde i na jinou léčbu.