Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Horečka tři dny kolem 38 je při viroze, nachlazení normální… srážejte až po 38,8… a to ještě je dobré po dosažení 38,8 necha horečku cca půl hodiny působit, ptž při této výšce teploty teprve tělo ničí a likviduje viry a jiné původce nemoci. Ale tohle dodržuji jen v případě, kdy dítě je celkem v pohodě…pokud pláče, pokud třeba ukazuje, že ho bolí hlava nebo v krku… tak nějaký lék podám dříve… ať bobek netrpí bolestí…
Co se týká dr., ta mě pediatr řekl, že mám vždy přijít až po 24hodinách po horečce.. že dříve stejně na dítěti nic nepozná. Takže, když je horečka třeba v noci, tak nemá smysl ráno běžet k lékaři.
@Verca1990 Nechci tě strašit, ale tu teplotu hlídej přes celý den, mám teď dceru v nemocnici se zápalem plic a jediné co měla byla teplota, která byla vysoká, večer klesla, v noci stoupla, ráno klesla, neměla ani kašel, ani rýmu, doktorka zjistila z krve vysoké crp a pak pro jistotu poslala na rtg a tam to objevili. Takže pokud potrvá teplota vyšší jak 38 i zítra, určitě zajdi na kontrolu a vezmi sebou moč a nech vyšetřit. Ty zápaly jsou teď prý všude a hodně. Držím palce, ať je to jen nachlazení
@Verca1990 píše:
Já se zábalů bojím, neudělala bych ho asi, pokud by neměl jo horečku. Mě dr.nic neřekne, tak ani nevím, od kdy srážet a od kdy ne..![]()
prostuduj si srážení horečky na netu ![]()
@Verca1990 píše:
Novakova. z.: Jj, krev i moč, v pondělí mám volat..Mě je jen divné, že po lécích to není nijak zvlášť dole..
Přes vánoce moje děti marodily… tři dny měli horečky i když jsem dávala paralen, nurofen… po lécích to kleslo a za dvě hodiny se teplota zase plížila nahoru… takhle to bylo celé vánoce… čtvrtý den měli jen lehce nad 37 a pak už nic. Už to takto měli vícekrát… prostě při viroze si tělo ty tři dny potřebuje zabojovat s původci nemoci… horečky je vlastně důkaz, že obrana těla pěkně pracuje… většinou je rozhodující čtvrtý den… kdyby i čtvrtý, pátý den byly horečky, tak to většinou už dojde i na jinou léčbu.
@Verca1990 píše:
3HE: Jéj, promiň, nějak jsem se do toho zamotala, odpovídala jsem na něco jiného, než jsi odpovídala Ty..:D Ale jo, já to jen zatím díky bohu nepotřebovala. Konkrétně k tomuto tématu mi dr. řekla, že srážení by pro mě mělo být tabu. Že máme i jiné způsoby, je to asi věc názoru,
no, to je teda rada
asi to myslela tak, že vyloženě srážet horečku není třeba, že horečka je vlastně dobrá… ale mohla ti to lépe vysvětlit.
@Verca1990 Já dětem čípky nedávám, hezky reagují na sirupy a je to pro ně příjemnější. Srážet se má od 38, to mě řeklo už více doktorů, obklady ano, pokud dítě nemá studené nohy a ručičky. Když je to vysoká teplota, je pro ně příjemné jim dát studený obklad na čelíčko a oči, teda pokud je celé tělíčko horké. Pokud nereaguje, může se dát po 2 hodinách sirup jiný, jinak sirup jedné značky po 4 hodinách.
@Verca1990 maminky a babičky jsou na rady nejlepší a to myslím zcela vážně, protože ty staré léčby a triky mají něco do sebe a ne ty moderní kraviny, které stejně do pár let odpískají.
@Verca1990 Zábal může být i riskantní… při prudkém poklesu teploty může být šok. Nemá se fyzikálně (zábal a jiné ochlazovací postupy vodou) srážet teplota, když jsou studené končetiny… to potom tělo začne po fyzikálním srážení teploty ještě více ohřívat. Takže při ledových končetinách nebo mramorové kůži dát dítě do postele, lehce přikrýt a nechat odpočívat.
@3HE píše:
Horečka tři dny kolem 38 je při viroze, nachlazení normální… srážejte až po 38,8… a to ještě je dobré po dosažení 38,8 necha horečku cca půl hodiny působit, ptž při této výšce teploty teprve tělo ničí a likviduje viry a jiné původce nemoci. Ale tohle dodržuji jen v případě, kdy dítě je celkem v pohodě…pokud pláče, pokud třeba ukazuje, že ho bolí hlava nebo v krku… tak nějaký lék podám dříve… ať bobek netrpí bolestí…Co se týká dr., ta mě pediatr řekl, že mám vždy přijít až po 24hodinách po horečce.. že dříve stejně na dítěti nic nepozná. Takže, když je horečka třeba v noci, tak nemá smysl ráno běžet k lékaři.
http://www.azrodina.cz/…sile-horecky
dělám to podobně, jen tu výši horečky neřeším skoro vůbec. Prostě když je dítě KO, tak srážím, když tu řádí jak čená ruka, nedává ani při 39,5. Při 40 už paušálně. Na noc taky spíš dávám, aby jsme se oba vyspali.
K doktorovi chodím až pokud horečka trvá déle než 72 hodn. Jen u nás už kontroluju mandle, jestli to není angina, to chodím hned.
@Lama Lama píše:
dělám to podobně, jen tu výši horečky neřeším skoro vůbec. Prostě když je dítě KO, tak srážím, když tu řádí jak čená ruka, nedává ani při 39,5. Při 40 už paušálně. Na noc taky spíš dávám, aby jsme se oba vyspali.
K doktorovi chodím až pokud horečka trvá déle než 72 hodn. Jen u nás už kontroluju mandle, jestli to není angina, to chodím hned.
Taky tak.
Xrát jsme šli „zbytečně“. Většinou vp átek, před víkendem, pro sichr.
Ale už kouknu do krku a vidím.
@Verca1990 píše:
Přesně tak, když mi v porodnici řekly sestry, že mám koupat 1× za 3 dny, zhrozila jsem se..Holt je to dnes jiné, no..
Ani nemluv, já když rodila prvního a chtěla koupat s tuhým mýdlem nela batole pro miminka, sestra byla v šoku, že jsem odmítla johnson, který tu dobu byl nejpoužívanější a byl tekutý.
@carambol píše:
Taky tak.Xrát jsme šli „zbytečně“. Většinou vp átek, před víkendem, pro sichr.
Ale už kouknu do krku a vidím.
A koukala jsi do diskuze Koukněte mi do krku?
![]()
Ta teplotka je nic, ale k dr bych zasla, kdyz maj moje deti takovou nanicovatou teplotku a trva to dlouho, byva to angina. Virove nemoci jim udelaj 39, ale za tri dny jsou OK sami od sebe.
Zabaly jsem nikdy nedala, dala bych je v pripade, ze by dite melo 40+ a paralen s ibuprofenem dohromady v maximalni davce by nezabrali. Lamat zabalem teplotu, ktera nechce sama dolu, je silene neprijemne, skoro trapeni nemocneho. A hnat tim dolu rychleji teplotu, ktera uz jde dolu sama, vetsinou neni potreba. Takze pokud k tomu nevede obava o uvareni mozku, nedavala bych je.